Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Studia w Oslo - Norwegia

Czytali temat:
Paweł Gromadzki (2366 niezalogowanych)
3 Posty
Ela Swistak
(barbie99)
Wiking
Czy ktos jest studentem w Oslo? Jakie przedmioty zdawaliscie na maturze i jakie trzeba otrzymac z nich wyniki? co jest brane pod uwage podczas rekrutacji??
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
84 Posty

(pogodny)
Początkujący
Ja jestem . Ale matura z Polski? Jak chcesz studiowac po angielsku to nie mam pojecia jak to jest.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
Ela Swistak
(barbie99)
Wiking
nie . ja chce zrobic licencjat po norwesku. jakie trzeba zdawac przedmioty na maturze i jakie wyniki trzeba otrzymac??
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
84 Posty

(pogodny)
Początkujący
No ale jaki licencjat , sa rozne wymagania na rozne kierunki. Allmennfaglig zeby dostac sie na dobre studia i srednia 4.0 + , na te najlepsze to powyzej 4.8+ (medycyna czy prawo)
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
Ela Swistak
(barbie99)
Wiking
licencjat z sinologii albo japonskiego. To dobrze zdana matura nie wystarczy?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
84 Posty

(pogodny)
Początkujący
Tu sa 2 egzaminy koncowe i licza sie normalnie jak ocena z jednego przedmiotu. Tutaj nie ma jak w Polsce .. licza sie wszystkie przedmioty od 1 do 3 klasy i z tego sie wylicza punkty .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
Marcin Krupa
(Nicram)
Wiking
Cześć.

Ja jestem studentem, studiuję w Oslo. Generalnie przy składaniu podania na studia liczą się oceny ze świadectwa maturalnego. Są one przeliczane wg tabeli podanej na stronie Samordna opptak:
www.samordnaopptak.no/info/utenlandsk-utdanning/europa/polen/

Które przedmioty będą brane pod uwagę zależy od tego na jakie studia się wybierasz. Świadectwo maturalne wystarczy przetłumaczyć na angielski, nie jest wymagane tłumaczenie na norweski.

Ponadto dodatkowe punkty można otrzymać za studia odbyte w Polsce.

Z wymaganych dokumentów trzeba załączyć jeszcze potwierdzenie znajomości norweskiego (np. Bergenstesten) i zwykle angielskiego (certyfikat lub potwierdzenie że miało się angielski przez 7 lat w szkole).

O jakich studiach myślisz?

Pozdrawiam!
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok