Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

pierwszoklasista w norweskiej szkole - Norwegia

Czytali temat:
Łukasz Brzeziński marcela mrozowicz mARIAN XXXX Aleksandra. (2643 niezalogowanych)
3 Posty
karolina potacka
(carolina)
Wiking
rrratynku!!!!Moj synek ma 6 lat i idzie od 2 sierpnia do szkoly,dostalam do wypelnienia formularz,w ktorym jest napisane,ze moje dziecko ma 60% godzin w szkole,nie wiem dlaczego skoro z mezem wczesniej wypelnialismy w tym temacie formularz i zaznaczylismy 100%.Mam pytanko czy we wszystkich szkolach jest tak ze dzieci nie chodza 5 dni w tygodniu tylko 3 razy tak jak bedzie chodzil moj syn i do tego jeszcze mamy z mezem zadecydowac w jakie dni i o jakiej godzinie.To jest chore i nie normalne.Dni i godziny mam rozpisac narazie na 3 tygodnie, mam nadzieje,ze to sie zmieni i bedzie chodzil wiecej niz tylko 3 dni w ciagu ygodnia.Blagam pomozcie,bo nie wiem co mam robic i myslec,a i jeszcze co mam dziecku naszykowac do szkoly,chodzi mi o to czy ciapy po szkole i buty na wf,czy wystarcza tylko buty na wf,czy paier kolorowy,klej,nozyczki i takie tam?Dziekuje z gory za pomoc.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
58 Postów
Ewa Kasprzyk
(ebkas)
Nowicjusz
Dzieci chodzą 5 dni w tygodniu. Ty chyba pomyliłaś świetlicę ze szkołą. Po szkole dziecko może iść na świetlice. Tam jest określane w procentach.
Do szkoły dziecko potrzebuje tylko plecak, pudełko w którym bedzie miał jedzenie, butelkę do picia. Zaopatrz małego w ciuchy przeciwdeszczowe i kalosze. Tu dzieci wychodzą na dwór bez względu na pogodę. Buty zmienne i ciuchy na zmanę gdyby się przemoczył. Moja mała ma w plecaku piornik z kredkami, ołówkiem i gumką.
Szkoła zaczyna się od 22 sierpnia, świetlica od 1 sierpnia. Pozdrawiam i powodzenia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
karolina potacka
(carolina)
Wiking
Dziekuje ebkas.troche sie uspokoilam,mozliwe,ze zle zrozumialam,a czy rodzice zostaja w szkole z dziecmi przez pierwsze dni?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
58 Postów
Ewa Kasprzyk
(ebkas)
Nowicjusz
Nie zostaniesz z dzieckiem. Będzie to trudny czas dla Ciebie. Pamiętam jak to było i jak przeżywaliśmy. Pierwszy rok jest najtrudniejszy. Dzieci są jak gąbka. Uczą się szybko. Czas szybko biegnie. Zanim sie obejrzysz a mały skończy pierwszą klasę. Głowa do góry i powodzenia
Mały będzie miał nauczyciela polskiego???
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
karolina potacka
(carolina)
Wiking
z tego co mi wiadomo to nie,ale syn chodzil przez 2 lata do przedszkola i tam byl specjalista,ktory zajmuje sie sprawdzaniem znajomosci jezyka norweskiego u dzieci 2 jezycznych.Powiedzial,ze syn bardzo dobrze mowi po norwesku i duzo tez rozumie,wiec mam nadzieje,ze sobie poradzi bez polskiego nauczyciela.Gorzej ze mna .Bede razem z synem uczyc sie norweskiego przy odrabianiu lekcji.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
197 Postów
Antoni Perez
(PeReZ)
Stały Bywalec
Dziś był pierwszy dzień w szkole naszej pociechy. Oczywiście, że mogłem zostać tak długo jak chciało dziecko. To dziecko decyduje jak długo ma zostać rodzic. Siedziałęm sobie z tyłu klasy między zabawkami i plotkowałem z mamuśkami. Robiliśmy trochę szumu więc poproszono abyśmy wyszli do świetlicy. W czasie przerwy mała pozwoliła mi iść do domu.

Do szkoły dziecku potrzebny był tylko plecak, pudełko ze śniadaniem oraz butelka na picie oraz dobry humor. Była ładna pogoda więc ubranie na deszczową pogodę nie było potrzebne. W szkole mała dostała pisaki, zeszyty, kamizelkę odblaskową w kolorze żółtym, dużo materiałów informacyjnych oraz kartę autobusową na cały rok. Pierwszoklasiści jeśli mieszkają dalej niż 2 km od szkoły mają autobus za darmo, drugoklasiści od 4 km. W naszym przypadku mała ma większą ilość godzin w poniedziałki, wtorki, czwartki i piatki. W związku z tym środy ma wolne. Tu może iść na SFO ale skoro ja jestm na wychowawczym więc bedę zabierał ją na konie lub coś innego. Środa pod znakiem taty. Tak...

Po zajęciach rozmawiałem z nauczycielką. Ponoć rząd chce wprowadzić oceny juz od pierwszej klasy. Ale na całe szczęście jest wielu przeciwników i dzieci nasze napewno przez kilka kolejnych lat będą uczyć się bez stresu.

Pozdrawiam rodziców wszystkich pierwszoklasistów.

P.S. Szukam tatuśków na wychowawczym !!! Chłopaki, nie wstydzić się. Okolice Egersund proszę. Kiełbaski z rusztu, piwko bezalkoholowe... Spacery z bobasami. No. Śmiało !!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok