Dwukrotnie już miałam przyjemność (bez ironii) spotkania ze służbą zdrowia w nagłych wypadkach:
Przypadek pierwszy : ostry dyżur w szpitalu - czas oczekiwania : rejestracja + 3 minuty, lekarz,ekg,monitorowanie ciśnienia, badania krwi, leki. Opłata 240 NOK ( wtedy jeszcze jako osoba nie zarejestrowana w Norwegii.
Przypadek drugi: niezapowiedziana wizyta w przychodni,czas oczekiwania jak wyżej, reszta zresztą też + skierowanie do szpitala. Opłata 130 NOK. Transport do szpitala we własnym zakresie zgodnie z moim życzeniem po pytaniu czy chcę karetkę. Szpital - 3 lekarzy,ekg, monitorowanie ciśnienia, rozszerzone badania krwi, tomografia komputerowa,duża ilość kroplówek i środków przeciwbólowych. Ponadto w czasie 24 godzinnego pobytu: 3 x zmiana odzieży która dostałam w szpitalu, posiłki w formie szwedzkiego stołu bez ograniczeń,całodobowo dostępne napoje zimne i gorące, owoce i jogurty.Nie wspominam tu o opiece pielęgniarskiej bo jakby rzecz wiadoma, choć nioceniona.Sala 2 osobowa - 1 łazienka i 1 toaleta na dwie sale. Opłata 0 NOK ( jako osoba zarejestrowana w Norwegii).
Co zabrać ? klapki pod prysznic i szczotkę do włosów o ile w nagłych wypadkach jest się w stanie coś zabrać.Pozdrawiam