Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Zycie i praca - Norwegia

Czytali temat:
Dariusz XXX asiakietlinska (389 niezalogowanych)
1 Post
Wiking
Witam

Zastanawiam się nad emigracją do Norwegii i w związku z tym mam kilka pytań na temat pracy, przedszkola i szkoły, i życia.

1. Syn w grudniu kończy 5 lat, więc przedszkole czy szkoła? angielskiego uczy się w przedszkolu od września 2009 roku, czy jest jakiś kurs dla dzieci języka norweskiego? Syn od 4 lat przebywa na diecie bezglutenowej, choruje na celiakię czy to ma znaczenie czy jest im to bez różnicy?
2. Jak wygląda rynek pracy? I jakich ofert można się spodziewać dla kobiety? Z wykształcenia jestem filologiem polskim o specjalności nauczycielskiej, niestety moja uczelnia kładła nacisk tylko nanaukę języka polskiego, drugi język traktowała po macoszemu co jest wynikiem komunikacyjnej znajomości angielskiego, w trakcie dalszej nauki.
3. Mieszkania i domy jakie ceny?
4. Place zabaw i inne przybytki kulturalne dla dzieci?
5. jeśli się zdecyduję na emigrację jak krok po kroku wszystko załatwiać by było wszystko legalnie.

Z góry dziękuję za odpowiedzi

Pozdrawiam Ala
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
Nie odpowiem na wszystko, ale
1. 5 lat- przedszkole, języka nauczy się w trakcie, nie będzie problemu zwłaszcza jeśli potrafi komunikować się z nauczycielką po angielsku. Celiakia nie jest problemem, sporo dzieci tutaj na to choruje. Powinnaś dostać dofinansowanie na dziecko alergiczne.
2. Masz dobry zawód i możesz w nim tutaj pracować, sęk w tym, że musisz nauczyć się szybko norweskiego. Poszukują tu nauczycieli polskiego, którzy mówią po norwesku, ponieważ Państwo Norweskie gwarantuje każdemu uczniowi z poza Norwegii nauczyciela w ojczystym języku. Masz zawód poszukiwany i dość dobrze płatny.
3.Mieszkania drogie, ale ze stałą pracą nie ma problemu zapłacić.
4.Place zabaw są, kultura średnio, generalnie niewiele się dzieje dla dzieci, a to co się dzieje nie jest najwyższych lotów, Norwedzy nie przykładają zbytnio wagi do zajęć dodatkowych, poza sportem oczywiście na czele z nartami.
5.Nie chce mi się pisać, bo za dużo, może ktoś inny pomoże
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok