Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Wyjazd do Bergen z maluszkiem: potrzebuję info.. - Norwegia

Czytali temat:
(1774 niezalogowanych)
51 Postów

(ewelina00072)
Nowicjusz
Witam!

Chciałabym dowiedzieć się jak załatwia się lekarza i całą resztę formalności związanych z przyjazdem do Norwegii z maluchem.

Nasza dzidzia urodzi się w lipcu w Polsce i jak tylko pozałatwiamy formalności na miejscu chciałabym wyjechać z dzidzią do męża (myślę że ok października)

Nie wiem tylko czy jak przyjadę, to będę mogła pójść z dzieckiem do lekarza od razu czy trzeba będzie je zarejestrować jakoś wcześniej. Maluch nie będzie miał jeszcze wszystkich szczepień i nie wiem czy nie będzie problemu.

Jeżeli wiecie coś na ten temat to będę wdzięczna za wszystkie informacje.

Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1654 Posty
ka mi
(kami)
Maniak
Z tego co ja sie orientuje a chodze z dzieckiem do lekaza to w norwegi opieka medyczna dla dzieci do 18 roku zycia opieka medyczna jest bezpłatna (bynajmniej ja nigdy nie płacillam za wizyty mlodego) a co do szczepien to do helsestasion musisz miec tylko karte szczepien jakie dziecko miało w pl głowka do gory bedzie ok
A nie chcesz urodzic w norwegii??? ja nei wiem nie rodziłam ale kolezanka jest w ciazy i z tego co mowi to nie chce jechac do pl rodzic woli tu pomimo ze nie zna jezyka ani norw ani ang szpital ponoc zamowił jej tłumacza a ponoc i kasa nieporownywalnei wieksza nie wiem czy to prawda ale warto sprawdzic
POZDRAWIAM
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
51 Postów
Nowicjusz
Witam.Ja rodzilam w Norwegii,zeby dostac kase za urodzenie dziecka nalezy chodzic tutaj na wizyty lekarskie.Jezeli zas chodzi o formalnosci to dokladnie nie wiem bo tu za mnie szpital wysylal papieery do odpowiednich placowek.Proponuje udac sie do lekarza rodzinnego twojego meza on was powinien pokierowac.Zycze powodzenia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
51 Postów

(ewelina00072)
Nowicjusz
Ja także mam swojego lekarza rodzinnego tam i na wizytach byłam trzy razy, potem przyjechałąm do Polski i tutaj chcę urodzić.

Nie wiem tylko czy żeby pójść z dzieckiem do lekarza też potrzebuję pozwolenia na pobyt dziecka i peselu norweskiego, bo jeśli tak to mąż załatwi to wcześniej zanim przyjadę( na na moje dokumenty czekałam ok 3 miesięcy- dopiero wtedy mogłam iść bezpłatnie do lekarza).

Dzięki za wszystkie informnacje

Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
107 Postów

(pychulek)
Początkujący
Zeby dostac becikowe musisz miec pozwolenie na pobyt min na pol roku i urodzic w norwegii. Dziecko nie musi miec swojego nr personalnego zeby pojsc do lekarza wiem po sobie bo zanim dostalam swoj nr chodzilam do lekarza meza.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
51 Postów

(ewelina00072)
Nowicjusz
serdeczne dzięki za informację na pewno się przyda
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów

(iwona76)
Wiking
Witaj z maluszkiem do lekarza zawsze można udać sie na pogotowie w rzazie potrzeby.ale aby wybrac sobie lekarza musisz miec pozwolenie na pobyt i numer personalny dziecka wtedy wybierasz sobie lekarza. Tylko nie zdziw sie nie ma tu pediatrów tylko lekarze ogulni.Ja jestem z dziecmi od stycznia i juz przychodza mi wezwania do lekarzy.Moja mała ma 3 latka wiec wezwali mnie na bilans a teraz mam do dentysty.Wystarczy że dziecko ma person a wezwa cie szybciej niż myślisz.Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
18 Postów

(szatanik82)
Wiking
do zupki
odezwałam sie na gg...jak znajdziesz chwilke na poklikanie byłoby miło
opowiedz jesli mozesz jak to jest rodzic w Norwegii
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj