Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Olo. (1903 niezalogowanych)
8 Postów
WACLAW RAS
(WACEKRNYNA)
Wiking
Dziękuję. Właśnie o to mi chodziło, ale czy muszę jeszcze raz się rejestrować i wybrać ten posterunek aby uzyskać datę wizyty?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
31 Postów
x x
(tazja)
Nowicjusz
Hej,
Dopiero co ja też walczyłam o to samo. Najpierw trzeba udać się do UDI po numer tymczasowy. Jest to d-number. Z tym numerem zaczynasz istnieć w Norwegii. Nie musisz sie umawiać. Idziesz po prostu i skladasz wniosek. Ja to robiłam w 15 min w urzedzie ds obslugi pracowników zagranicznych w Oslo. Oprocz tego wystąpiłam o normalny numer ale tak jak piszesz to 2 miesiace oczekiwania..
Po paru dniach dostalam d-number i moge miec konto w banku itp..
Powodzenia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
370 Postów
Bunia D.
(buniusia79)
Stały Bywalec
Rejestrując się na stronie UDI dostałam jakiś termin na za 6 miesięcy, więc spisałam nr referencyjny czy jak on się tam zwał i poszłam osobiście na główny posterunek w centrum Bergen. W 5 min załatwiłam sprawę, poszłam do Skatte, kolejne 5 min nie wliczając godzinnej kolejki oczekiwania.
Po 3 tygodniach dostałam person numer nie żaden Dnumer i kartę podatkową.
W miesiąc miałam wszystko na dłoni.
Powodzenia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
79 Postów
Michal k
(djshady)
Początkujący
nie baw się w robienie D-numeru, bo przez to później tylko problemy z załatwianiem spraw jak np zwykle oc dla auta nie wyliczysz z tym numerem itp ...

Podjedź do maps.google.com/maps?q=politi+nesttun&hl=pl&ll=60.311222,5.348368&spn=0.035794,0.132093&sll=60.361602,5.507584&sspn=0.298475,1.056747&hq=politi&hnear=Nesttun,+Bergen,+Hordaland,+Norwegia&t=m&fll=60.309224,5.357294&fspn=0.035796,0.132093&z=14 na Nesttun i powinno się szybko załatwić.

Póki co samo złożenie aplikacji jest wystarczające do pobytu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
590 Postów
Szymek Bednarski
(Simmon)
Wyjadacz
djshady napisał:
nie baw się w robienie D-numeru, bo przez to później tylko problemy z załatwianiem spraw jak np zwykle oc dla auta nie wyliczysz z tym numerem itp ...

Podjedź do maps.google.com/maps?q=politi+nesttun&hl=pl&ll=60.311222,5.348368&spn=0.035794,0.132093&sll=60.361602,5.507584&sspn=0.298475,1.056747&hq=politi&hnear=Nesttun,+Bergen,+Hordaland,+Norwegia&t=m&fll=60.309224,5.357294&fspn=0.035796,0.132093&z=14 na Nesttun i powinno się szybko załatwić.

Póki co samo złożenie aplikacji jest wystarczające do pobytu

Bredzisz facet!!!!
Po pierwsze. Nie ty decydujesz czy ktoś dostanie D numer czy zwykły tylko Skatt!
Stały numer otrzymuje się po 6 miesięcznym pobycie i to z założenia ze masz pracę na dłużej.
Po drugie.
Do pobytu tutaj nie wystarczy wyłącznie złożenie aplikacji!
Trzeba ruszyć dupę do UDI !!!

Nie wpieraj ludziom ciemnoty!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
590 Postów
Szymek Bednarski
(Simmon)
Wyjadacz
A bardzo dużo zależy również od osoby przyjmującej .... np. w Skacie.
Jak ma sie szczęście,....albo mniej kompetentną osobę , dostaje się stały numer od razu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
janek nie wprowadzaj naszego dj w błąd i innych bo fødselnummer można dostać bez problemu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
79 Postów
Michal k
(djshady)
Początkujący
Panie Janku, a można jakieś udokumentowane potwierdzenie tezy , że bredzę?

Pozwole sobię przytoczyć jeden link:
home.hib.no/ahs/bus/Bilder/Brosyre%20nov%202008/polsk.pdf
zapraszam do lektury w szczególności strona 5 gdzie oba numery są opisane.
(Stały numer otrzymuje się w przypadku kontraktu dłuższego niż 6 miesięcy, a nie pobytu, a jak kolega napisał ma kontrakt pow. 6 miesięcy)

Jeśli będziesz miał okazję porozmawiać z pracownikiem udi to zapytaj się czy w momencie składania aplikacji i czasie w którym czekasz na rozmowę (która dla nas jako obywateli państwa w EOG jest formalnością ) możesz legalnie przebywać w Norwegii na bank dostaniesz odpowiedź twierdzącą
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
18 Postów
Ewelina Grabarek
(Ewelcia88)
Wiking
Najlepiej jest isc osobiscie,z tego co sie orietuje to jakis komisariat jest na SKJOLD niedaleko REMY 1000
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
WACLAW RAS
(WACEKRNYNA)
Wiking
Bardzo dziękuję za pomoc. Termin wizyty na policji przy Nestun mam na 10.06.13, ale mam jeszcze pytanie. Czy należy mi się coś z NAV bo mam żonę niepracującą w Polsce i córkę , która kończy 17.09.13 18 lat?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok