Hej,
Dopiero co ja też walczyłam o to samo. Najpierw trzeba udać się do UDI po numer tymczasowy. Jest to d-number. Z tym numerem zaczynasz istnieć w Norwegii. Nie musisz sie umawiać. Idziesz po prostu i skladasz wniosek. Ja to robiłam w 15 min w urzedzie ds obslugi pracowników zagranicznych w Oslo. Oprocz tego wystąpiłam o normalny numer ale tak jak piszesz to 2 miesiace oczekiwania..
Po paru dniach dostalam d-number i moge miec konto w banku itp..
Powodzenia
Rejestrując się na stronie UDI dostałam jakiś termin na za 6 miesięcy, więc spisałam nr referencyjny czy jak on się tam zwał i poszłam osobiście na główny posterunek w centrum Bergen. W 5 min załatwiłam sprawę, poszłam do Skatte, kolejne 5 min nie wliczając godzinnej kolejki oczekiwania.
Po 3 tygodniach dostałam person numer nie żaden Dnumer i kartę podatkową.
W miesiąc miałam wszystko na dłoni.
Powodzenia
djshady napisał: nie baw się w robienie D-numeru, bo przez to później tylko problemy z załatwianiem spraw jak np zwykle oc dla auta nie wyliczysz z tym numerem itp ...
Póki co samo złożenie aplikacji jest wystarczające do pobytu
Bredzisz facet!!!!
Po pierwsze. Nie ty decydujesz czy ktoś dostanie D numer czy zwykły tylko Skatt!
Stały numer otrzymuje się po 6 miesięcznym pobycie i to z założenia ze masz pracę na dłużej.
Po drugie.
Do pobytu tutaj nie wystarczy wyłącznie złożenie aplikacji!
Trzeba ruszyć dupę do UDI !!!
A bardzo dużo zależy również od osoby przyjmującej .... np. w Skacie.
Jak ma sie szczęście,....albo mniej kompetentną osobę , dostaje się stały numer od razu.
Panie Janku, a można jakieś udokumentowane potwierdzenie tezy , że bredzę?
Pozwole sobię przytoczyć jeden link: home.hib.no/ahs/bus/Bilder/Brosyre%20nov%202008/polsk.pdf
zapraszam do lektury w szczególności strona 5 gdzie oba numery są opisane.
(Stały numer otrzymuje się w przypadku kontraktu dłuższego niż 6 miesięcy, a nie pobytu, a jak kolega napisał ma kontrakt pow. 6 miesięcy)
Jeśli będziesz miał okazję porozmawiać z pracownikiem udi to zapytaj się czy w momencie składania aplikacji i czasie w którym czekasz na rozmowę (która dla nas jako obywateli państwa w EOG jest formalnością ) możesz legalnie przebywać w Norwegii na bank dostaniesz odpowiedź twierdzącą
Bardzo dziękuję za pomoc. Termin wizyty na policji przy Nestun mam na 10.06.13, ale mam jeszcze pytanie. Czy należy mi się coś z NAV bo mam żonę niepracującą w Polsce i córkę , która kończy 17.09.13 18 lat?
Nasza strona korzysta z plików cookie w celu optymalizacji działania strony, analizowania ruchu oraz dostosowywania treści i reklam do Twoich preferencji. Zgodnie z wymogami Google, korzystamy z trybu zgody, który pozwala kontrolować, jakie dane są gromadzone i przetwarzane. Możesz wyrazić zgodę na wszystkie kategorie plików cookie lub zarządzać swoimi preferencjami. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce prywatności.
Niezbędne
Te pliki cookie są niezbędne do działania strony i nie można ich wyłączyć w naszych systemach. Są one ustawiane w odpowiedzi na działania użytkownika, takie jak ustawienia prywatności, logowanie lub wypełnianie formularzy. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych osobowych.
Analityczne
Pliki cookie analityczne pozwalają nam mierzyć ruch na stronie i analizować, jak użytkownicy z niej korzystają. Dzięki temu możemy poprawiać funkcjonowanie strony oraz dostosowywać jej treści do potrzeb użytkowników. Korzystamy z Google Analytics w trybie Consent Mode, który działa zgodnie z Twoimi preferencjami. Jeżeli nie wyrazisz zgody, Google Analytics ograniczy gromadzenie i przetwarzanie danych.
Marketingowe
Pliki cookie marketingowe są wykorzystywane do personalizacji reklam, które widzisz zarówno na naszej stronie, jak i na stronach partnerów zewnętrznych. Dzięki nim reklamy są bardziej trafne i odpowiadają Twoim zainteresowaniom. Google Ads działa zgodnie z trybem zgody, który dopasowuje poziom personalizacji reklam do Twoich ustawień. Możesz zdecydować, czy chcesz, aby Twoje dane były wykorzystywane do wyświetlania spersonalizowanych reklam.