Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

__BERGEN__ prosze o rzetelne podejscie do tematu - Norwegia

Czytali temat:
Ania S (578 niezalogowanych)
7 Postów
Łukasz M
(Lukasz2017)
Wiking
Jestem swiezy na tym forum ale wpadlem na pomysl ze moze ono byc mi pomocne dlatego pisze ...
Moja kwestia przedstawia się tak ... Od 3 lat jestem w Norwegi (Polnocne rejony) Pracuje przez caly ten czas mam dobre rekomendacje od moich pracodawcow posluguje sie niestety TYLKO jezykiem angielskim od sierpnia z powodow ROZNYCH dosyc powazna firma w ktorej pracuje zamierza zwalniac tymczasowo ludzi <permitering 3 mies na poczatek > ... z tych oraz innych powodow zamierzam sie przeprowadzic ...
Przeprowadzic do miasta ktore ujelem w tytule mianowicie BERGEN

W ZWIAZKU Z TYM SZUKAM I MAM NADZIEJE ZE ZNAJDE NA TYM FORUM OSOBE/OSOBY KTORE MOGLY BY WPROWADZIC MNIE W TEMAT ODNOSNIE MIESZKAN DO WYNAJECIA ,CEN , JAK PRZEDSTAWIA SIE SYTUACJA NA RYNKU PRACY W BERGEN, GDZIE NAJLEPIEJ , CO OMIJAC....

NIE WYSTAWIAM TEJ INFORMACJI W CELACH MATRYMONIALNYCH ANI NIC W TYM RODZAJU
MAM 27 LAT ZONE I DWUJKE DZIECI POKI CO JESTEM W NORWEGI SAM GDYZ TU NA POLNOCY W MIEJSCOWOSCI KTOREJ ZNAJDUJE SIE JEST JEDYNIE PARK PRZEMYSLOWY I KILKA DOMOW TAK WIEC NIE MA SZANS NA NORMALNE ZYCIE Z RODZINA CO CHCE ZAPOCZATKOWAC W BERGEN ...

NIEWIEM JESZCZE JAK DZIALA TE FORUM ALE JAK BY KTOS Z WAS MIAL OCHOTE NAPISAC DO MNIE W TYM TEMACIE TO JEST MOJ EMAIL luk2009m@gmail.com

Szukam pomocnej reki dlatego bede wdzieczny za jakiekolwiek informacje , korespondecje
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
79 Postów
Michal k
(djshady)
Początkujący
przeciez wszystko masz jak na dłoni wystarczy spojrzeć na parę linków :
www.hybel.no - głównie pokoje
www.finn.no/finn/realestate/lettings/browse2?areaId=20220 domy, mieszkania , pokoje , wiadomo w centrum nieco drożej , za to więcej pokojów. Jeśli masz prace w ścisłym centrum warto rozważyć mieszkanie w Arna (jeździ pociąg przez centrum ok 5 minut - świetne połączenie)
Jeśli zamierzasz poruszać się autem wtedy warto oczywiscie szukac mieszkania poza centrum - fyllingsdalen, nesttun - latwiej o miejsce prakingowe.

www.nav.no jeśli masz fach w ręku, dobre rekomendacje z angielskim nie powinieneś mieć problemu ze znalezieniem pracy

A reszta: na pewno dobre ubrania przeciwdeszczowe - spooro pada
Dobre tanie połączenie do Gdańska wizzairem ,
do tego do Poznania Sas-em , tanie norwegian-em na Berlin , mniej tanie na Warszawe Gdansk i Krakow.

Powodzenia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
68 Postów

(Unnskyld)
Początkujący
Bompenger za przejazd samochodem w Bergen 15NOK ze znizka 40% po przedplacie 9NOK za wjazd do/z miasta.

Ceny zywnosci takie jak w calej Norwegii.

Ceny wynajmu mieszkan na finn.no

Dosc kiepskie polaczenia lotnicze. W wiekszosci trzeba najpierw leciec do Oslo albo Kopenhagi a to kosztuje kolejny bilet.
Jesli sie podrozuje rodzina to wychodzi bardzo drogo.
Jedynie tanie i dobre polaczenie do PL jest tylko do Gdanska (wizzair).

Duzo bezrobotnych. Bergenczycy wcale nie sa tacy otwarci na obcokrajowcow jak deklaruja.

Dialekty zachodniego wybrzeza do latwych nie naleza, bedziesz mial z tym sporo problemow .

Najpierw znajdz tu prace a potem sie przeprowadzaj abys sie nie zdziwil.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
Łukasz M
(Lukasz2017)
Wiking
czym mialbym sie zdziwic? slaby rynek pracy? co do tolerancyjnych norwegow to wiem jacy sa zdolalem sie przyzwyczaic a przedewszystkim wychodze z zalozenia ze w "kasze sobie nie daje napluc" takze wszystko do zniesienia trzeba byc otwartym na ludzi to my jestesmy u nich oni nie potrzebuja bywac u NAS takze....

Jak sie przedstawiaja stawki w Bergen? no i miejsca pracy przemysl metalurgiczny ewentualnie jakies linie produkcji slusarka spawalnictwo o ile sie orientujesz?

dzieki za odezwe pozdrowki ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
68 Postów

(Unnskyld)
Początkujący
Teraz akurat ten przemysl zaliczyl padaczke i wiele warsztatow wypuscilo ludzi na permittering.

To nie jest moja branza wiec do konca wiarygodny nie jestem. Moze ktos sie odezwie co wie wiecej o tej branzy.

Chyba najwiekszy zaklad mechaniczny to w Knarviku Rolls-Royce. Tam chyba angielski wystarczy.
Jest sporo warsztatow mechanicznych gdzie remontuja statki ale niedawno spotkalem czlowieka ktory probowal tam znalesc prace i nie znalazl.
Jesli nie mowisz po norwesku twoje szanse maleja praktycznie do zera jesli chodzi o male prywatne firemki mechniczne.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok