Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Szkoła międzynarodowa - Norwegia

Czytali temat:
Jozef K. Michał Michał KamilZdonczyk artek233 (4266 niezalogowanych)
74 Posty
Alina L.
(Alina1978)
Początkujący
Witam.

Potrzebuję pomocy, czy może ktoś orientuje się gdzie w Bergen znajduje się szkołą międzynarodowa. Pilnie potrzebuję na takową namiary. Mam 12 letnią córkę, która od sierpnia ma zacząć tu naukę ale nie chce iść do norweskiej szkoły tylko zacząć edukację z dziećmi, które tak jak ona nie będą znały języka. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
58 Postów
Ewa Kasprzyk
(ebkas)
Nowicjusz
Tobie chodzi o Nygård skole. To jest szkoła, do której idą dzieci i uczą się norweskiego. Nauka trwa rok. Szkoła znajduje się niedaleko koscioła katolickiego.
www.bergen.kommune.no/omkommunen/avdelinger/nygard-skole
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
123 Posty

(jakobi)
Stały Bywalec
Witam,
W Bergen jest również szkoła Międzynarodowa, gdzie nauka odbywa się po angielsku, ale jest to szkoła prywatna.
Co do szkoły Nygard warto porozmawiać o niej z innymi osobami, które mają tam dzieci, bowiem opinie są bardzo różne. Osobiście zdecydowaliśmy się na szkołę norweską, mimo że syn nie znał języka i dodatkowego nauczyciela wspomagającego i jesteśmy z tej decyzji bardzo zadowoleni. Dziś syn już płynnie porusza się w szkole norweskiej.
Polecam skontaktować się ze szkołą Polską w Bergen, www.polskskole.no tam znajdziesz wiele osób mających dzieci w Nygard i w norweskich szkołach, więc dowiesz się czegoś więcej z pierwszej ręki.
Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
68 Postów

(Unnskyld)
Początkujący
Kazda szkola ma swoje plusy i minusy. Im dziecko mlodsze tym latwiej sobie radzi w szkole poniewaz jeszcze nie ma zbyt zaawansowanego jezyka i wymagan. Dlatego male dzieciaki powinny isc od razu do barneskole. Co do tych starszych to juz nie byl bym takim optymista jak jakobi.
Nie kazda szkola zalatwia sprawnie nauczyciela pomocniczego dlatego na poczatku dziecko moze nie miec pomocy i moze warto pomyslec o Nygård skole?

My dalismy naszego dzieciaka do NS na pol roku i jak tylko nauczyl sie w miare jezyka to poszedl do normalnej szkoly. Oczywiscie tam nie nauczy sie jezyka tak aby od razu wejsc w norweska szkole bez problemow.

Musi minac troche czasu kiedy tez zacznie rozumiec dialekty jaki mowia koledzy czy nauczyciele, ale jest to do przeskoczenia.

W wieku 12 lat dziecko moze jeszcze nauczyc sie mowic bez obcego akcentu a na pocieszenie jest fakt, ze bedzie zwolnione z drugiego jezyka norweskiego- nynorska .
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
74 Posty
Alina L.
(Alina1978)
Początkujący
No właśnie ze względu na wiek córki nie wiem czy dałaby sobie rade od razu wśród norweskich dzieci dlatego po rozmowie z mężem postanowiliśmy że zacznie naukę w NS a później pójdzie do normalnej. Natomiast młodsza córka 3 letnia pójdzie do przedszkola norweskiego i pewnie bardzo szybko nauczy się języka.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
58 Postów
Ewa Kasprzyk
(ebkas)
Nowicjusz
Ja też uważam, że NS to dobre rozwiązanie na początek. Ja mam młodsze dzieci. Moja córcia zaczęła pierwszą klasę w norweskiej szkole. Było ciężko, miała i nadal ma polskiego nauczyciela. Jest on tylko raz w tygodniu. To nie jest dużo. Ma dodatkowe godziny norweskiego. My już mamy prawie za sobą drugi rok nauki. Nadal jest dużo do nauczenia. Przy każdym nowym temacie musimy uczyć się słownictwa. Ale najważniejsze, ze ona już sama swobodnie się porozumiewa. A te nowe tematy to uzupełnienie wiedzy.
Syn w grudniu skończył 2 lata i od sierpnia, tamtego roku chodzi do przedszkola. Zaczął mówić pierwsze norweskie słowa po 2 miesiącach. Teraz miesza dwa języki. Mamy w domu polsko - norweskie rozmówki
Powodzenia życzę, wszystko będzie ok.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
55 Postów
Sylwia J
(Jedynka)
Nowicjusz
Mój syn chodził do NS pierwszy rok i byliśmy bardzo zadowoleni. Kadra w tej szkole jest doskonale przygotowana do pracy z dziećmi nieznającymi języka. Pełen profesjonalizm i wielkie serce. Mój syn wspomina pierwszy rok z łezką w oku. Nauczył się biegle języka w kilka miesięcy i myślę, że oszczędziło mu to sporo stresu. Znam wiele dzieciaczków rzuconych na "głęboką wodę" i naprawdę nie zawsze jest kolorowo. Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
74 Posty
Alina L.
(Alina1978)
Początkujący
Dzięki.
Klaudia już zgłoszona do NS. Na poczatku sierpnia zostaliśmy zaproszeni na spotkanie w szkole z tłumaczem. Mam nadzieję, że to najlepszy wybór bo w wieku 12 lat rzucić na głęboką wodę to chyba nie dobry pomysł. Ja też na jej miejscu bym tak nie chciała.
Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok