Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Polska Szkoła w Bergen - Norwegia

Czytali temat:
(1332 niezalogowanych)
123 Posty

(jakobi)
Stały Bywalec
Od 7 Września w Bergen zaczyna pracę Polska Szkoła , poniżej link so strony szkoły:
www.polskskole.org/
Szkoła jest uzupełnieniem szkoły norweskiej dla dzieci i młodzieży przebywających w Norwegii.
Szczegółowe informacje dotyczące szkoły bezpośrednio na stronie szkoły.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(SAS)
Wiking
Polska szkola jest uzupelnieniem szkoly norweskiej? Well, interesujace...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Tak zwana szkoła narodowa ucząca daną grupę narodową tego czego w normalnym programie szkoły norweskiej niema , jak historia danego kraju w tym przypadku Polski , język Polski , geografia Polski .
I PEWNIE NIESZCZĘSNA RELIGIA
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Alex_m)
Wiking
z tego co pamietam to bedac w 1,2,3 klasie szkoly podstawowej religia byla przedmiotem obowiazkowym, puzniej nastaly "reformy" i religie usunieto z przedmiotow obowiazkowych chyba ze cos sie zmienilo i ja o tym nie wiem!!!
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(SAS)
Wiking
Czyli niespecjalnie przydatne rzeczy jesli chcemy pozostac w Norge...

A propos to nigdy nie bylem za religia w szkolach.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
123 Posty

(jakobi)
Stały Bywalec
Witam i widzę, że wszyscy od razu rzucili się na nieszczęsną religię.
Pragnę jednak zauważyć, że religię dzieci mają w szkole norweskiej. Jeśli dziecko chce uczęszczać dodatkowo na religię, jest oczywwiście taka możliwość, jednak religia jest organizowana przez kościół i odbywa się w weekendy poza Szkołą Polską, informacje na ten temat są zamieszczone na stronach kościoła.
Szkoła jest uzupełnienim szkoły norweskiej i daje możliwość dzieciom nauki przedmiotów ojczystych, jak język polski, historia polski, czy widza o społeczeństwie. Do szczegułów proszę spojrzeć na stronie szkoły.
Szkoła daje okazje dzieciom aby mogły kontynuować naukę w kraju, w przypadku gdy zapragną one wrócić, bądź rodzice zdecydują wrócić.
Ze swojej strony myślę, że warto by dziecko mogło poznać język polski, czy historie kraju z którego pochodzą jego rodzice, bądź jeden z rodziców. Dla dzieci również to dodatkowy język, który będą znały poza norweskim i angielskim jak również zajęcia pozalekcyjne, na których moga mile spędzć czas i poznać rówieśników.
Nie musimy od razu traktować szkoły jako obowiązku, którym raczył nas kraj ale jako szkołę, która poszerza wiedzę i horyzonty naszych dzieci, tak jak i szkoła norweska.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(SAS)
Wiking
OK, nie bede krytykowal bo zapewne znajda sie chetni.

O ile jeszcze male dzieci bedzie latwo na to namowic to raczej nastolatka bedzie bardzo ciezko przekonac, aby znowu wrocil do polskiej szkoly.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(RITA)
Wiking
witam.napewno ta szkola jest dobra.ja chce powiadomic o jedenej rzeczy moj syn chodzi tu do norweskiej szkoly i zapisalam go na jezyk opcy czyli wybralam polski i jestem bardzo zadowolona ma 3godz tyg.i uczyc bendzie sie tez o wszystkim..pisze bo moze wiekszoc rodzicow ktorych dzieci chodza do szkoly norweskiej niewiedza o tym..a jesli chodzi o religie pod tym wzgledem tez mi sie podoba tu nauczanie bo nie jest wpajanie jednej religi tak jak w polsce a uczyc sie i wiedziec o innych religiach jest fajnie i duzo mozna sie dowiedziec ja sama zastanawialam sie czy dac syna do szkoly polskiej ale widze ze niema sensu..a jeszcze i pomyslcie troszke o dzieciach szkola wieczorami to kiedy one czas benda mniec dla siebie calymi dniami nauka
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
123 Posty

(jakobi)
Stały Bywalec
Powiem tak.
Zdecydowałem się wyjechać do Norwegii z uwagi na zarobki, na spokój życia, z uwagi na Rodzinę, której mogę poświęcić więcej czasu i na dziecko, które się tutaj zdecydowaliśmy się mieć.
Bartuś ma 7 miesięcy i jestem szczęśliwy mając czas dla niego i dla drugiego dziesięciolatka.
Chciałbym znać norweski, tak jak się go nauczą synowie, chciałbym jednak również by znali język polski. By w przyszłości mieli możliwość wyboru gdzie będą chcieli mieszkać, gdzie i co studiować, pracować i czego się uczyć.
Nie będę ich zmuszał by się go uczyli, jednak postaram się ich do tego zachęcić.
Wierzę, że i ta szkoła ich do tego zachęci a jednocześnie da im podstawy i dyplom aby mogli bez przeszkód studiować w Polsce. Sam pewnie chciałbym mieć też taki wybór który oni będą mieli i móc znać języki tak jak i oni się nauczą.

Nie traktuje tej szkoły jako część systemy który nas uczył i kształcił, a którego po prostu nie lubimy ani zabieranie im dzieciństwa i zabawy.

Czy ma to sens, to decyzja każdego z osobna i dobro dziecka jest tu najważniejsze.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok