Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

PŚ na Holmenkollenbaken - Norwegia

Czytali temat:
(629 niezalogowanych)
3 Posty
Wiking
Witam bardzo serdecznie, z góry przepraszam jeżeli ten wątek już gdzieś istnieje na forum, niestety go nie odnalazłem. 9 marca tego roku na skoczni Holmenkollen odbędą się zawody PŚ w skokach narciarskich. Wybieram się na to wydarzenie aż z Bergen, niestety nigdy nie byłem w Oslo więc nie wiem za bardzo jak się tam odnaleźć. Czy orientuje się może ktoś, czy w pobliżu skoczni znajduje się jakaś stacja pociągu na trasie Bergen-Oslo? Ponieważ ciężko trochę iść 10 km z centrum z głównej stacji na nogach (chcę zaoszczędzić na biletach komunikacji miejskiej). Jeżeli ktoś tam był to proszę o podpowiedź, w jaki - możliwie tani i wygodny - sposób dotrzeć na skocznię. Pozdrawiam serdecznie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
39 Postów
Fatum :)
(Fatum)
Nowicjusz
Siemano o pociagu Bergen Oslo nic niewiem to juz Twoja działka ,ale z Oslo na Holmenkollen to żaden problem .

Najlepiej jakbyś powiedział gdzie Twoje docelowe miejsce w Oslo to bym Cie na T-Bane (metro) pokierował .

Powiedzmy tak masz 5 stacji metra takich głównych na których jeżdzą wszystkie 6 linii metra powidzmy musisz sie dostać na któreś z tych stacji .

Grønland [T-bane ]
Jernbanetorget [T-bane]
Stortinget [T-bane]
Nationaltheatret [T-bane]
Majorstuen [T-bane]

kupić bilet voksen za 30 NOK na 1 sone i wsiąść do linii nr. 1 kierunek Frognerseteren . Metro jeździ co 15 min. wiec problemu niema możesz sobie to sprawdzić na www.ruter.no

Powiedzmy wsiadasz na Nationaltheatret 17:08 i Holmenkollen 17.31 i jesteś 2 minuty od skoczni

masz tutaj pomoc

reiseplanlegger.ruter.no/no/Mellom/Fra/(...)/etter/150220141708
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
Wiking
Dzięki wielkie za wszystkie informacje. Będę wysiadał na stacji Oslo S, czyli zdaje się na głównym dworcu. Ale mam jeszcze jeden problem - wiem, że to było już poruszane na tym forum, ale dosyć dawno temu, a mianowicie problem przekoczowania jakoś nocy w Oslo. Niestety pociąg przyjeżdża do Oslo o 23 8.03, a zawody odbędą się dopiero o 14 następnego dnia. Dla mnie nie problem nie przespać jednej nocy, ale problem z tego co słyszałem pojawia się gdy chcemy spędzić noc w miejscach takich jak dworce. Podobno zamykają dworce kolejowe i autokarowe po północy prawda? Jakieś podpowiedzi z waszej strony? Najważniejsze żeby dotrwać jakoś do 4,5 nad ranem bo wtedy już poczekalnie podobno się otwierają. Nie wiem co z klubami, pubami etc., albo jakimiś innymi miejscami, w których można by się schronić? Pozdrawiam serdecznie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:6  
Odpowiedz   Cytuj
39 Postów
(Fatum)
Nowicjusz
Oslo S to 20 metrów od Jernbanetorget [T-bane]

Hmm chcesz kiczować jak bezdomny ? Nie lepiej zapłacić za jakis motel na 24h ? Jest jakiś klub obok tygrysa na Oslo S ale tego niewiem gdzie Na Holmenkollen tez sa hotele i wychodzilo to tanio zaraz Ci coś zapodam tylko to znajde

prosze to chyba nie dużo ,ale jak chcesz kiczować jak zwierze to prosze bardzo

na samym dole info o noclegach

www.mojanorwegia.pl/wydarzenia/skoki_nar..._8-9_marca-7239.html
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
638 Postów

(WilhelmTell82)
Wyjadacz
http://www.ankerhostel.no/article.aspx?id=1111
jak cos to lozko w pokoju kilkuosobowym jest tanie od 230 nok
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
Wiking
Dzięki wielkie. Co do przebywania na dworze jak zwierzę jak to kolega powyżej nazwał to pozwolę sobie nie zgodzić się z takim sformułowaniem. Niestety jak dla zwykłego studenta z Polski, dla którego każda korona się liczy, ciężko jest wydać 150 PLN za noc w 8-osobowym podrzędnym pokoju, nie wspominając, że za bilet pociągiem trzeba zapłacić 250 PLN. Może tutaj koledzy mają pracę w Norwegii, ja niestety nie. ;D Tak czy siak doceniam waszą pomoc, rozważę to jeszcze, nie raz się jednak koczowało na lotniskach i dworcach i nie nazywałby tego zezwierzęceniem ale polską zaradnością i oszczędnością.;D
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
39 Postów
(Fatum)
Nowicjusz
... niech Ci będzie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok