Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Czytali temat:
(11844 niezalogowanych)
60 Postów
Joanna Jędras
(kropkastopka)
Początkujący
korzystałam z tego znieczulenia. mi pomogło może na 2 godzinki..potem pomimo tego ze bólu z krzyza nie miałam, czułam ucisk który przechodził w ból...
miałam również robione zastrzyki (niew iem jak sie nazywaja) 4 w okolice lezdzwi, bolesne, ale tez na okolo 2 godzinki pomogły....troche i sie poród komplikował więc przybyła położna która ma specjalizacje z akupunktury..pomogło, wszystkie komplikacje ustapiły....11 minut parcia i żuzia już była )
to ze mnie znieczulenie za bardzo nie pomogło nie oznacza że i Tobie nie pomoże....) pytaj o wszystko, one wszystko ci wytlumaczą, zapytają, doradzą...naprawde opieka godna pochwały ))
bez obaw, jestescie tam bezpieczne )
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
23 Posty
AnkaOslo z
(AnkaOslo)
Wiking
Witajcie po Swietach!
Na swieta byliśmy w PL, wczoraj wrocilismy do oslo, ogladalismy tez wszystkie niezbędne rzeczy dla Niuni nawet już zamowilismy wozek w PL, skumajcie ze na wozek czeka się ok 3 miesięcy! Szok! Tutaj jets to absolutnie dużo droższe jednak niż w Pl, zatem zostaje nam wyprawka i wszystko, czekac spokojnie do czerwca.

A jak Wy? kupowalyscie rzeczy dla maluszkow tutaj czy w PL?

A. kropkastopka ....podczas porodu mówisz ze spoko się dogadalas w szpitalu, mówisz po norwesku? czy anglielsku, czy może mialas to niebywale szczęście i trafilas na polozna z PL?

Ponoc tam jedna pracuje, jak i lekarz ginekolog!

a JAK Krustyna Twoje przygotowywania do porodu? jak wyprawka? dostalayscie wyprawki z NO, z Rimi czy Apotek????
JA się o tym wczoraj dowiedziałam, geniialna sprawa!

Pozdrawiam,

Anka
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
60 Postów
Joanna Jędras
(kropkastopka)
Początkujący
hej
cala wyprawka z polski, maz pojechal z lista i wsz kupil ) w lato kupilam czesc rzeczy a reszte w pozniejszym terminie.
jest pl polozna, byla u mnie raz. praktycznie przez caly pobyt w szpitalu, za kazdym razem przychodzila inna
paczki....ja mam dwie z rimi i juz nie pamietAM drugiej. z rimi byla duza ))
mozna chyba 6 takich paczek dostac tylko trzeba na stronie wsz uzupelnic i wyslac)
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
23 Posty
AnkaOslo z
(AnkaOslo)
Wiking
hejka,

Dziekuje Ci bardzo za cenne wskazówki
Ja mam dopiero w najblizsza srode badanie połówkowe, hehe, na które mnie wezwano w 18tygodniu nota będę, ale co tam. Bylam w PL na usg genetycznym, aby się troszkę uspokoić ze wszystko jest oki, jestem już w grupie 35+, a tutaj te badania sa dopiero od 38+. tez dostałam od lekarki leki na tarczyce, nie wiem , tutaj th4 i tsh wogole się nie robi w ciąży...zastanawiam się tez jak jest to możliwe żeby nie robiono usg przed samym porodem? skad widomo ze z dzisiaj jest wszystko oki, ze np. z lozysko nie jest za nisko itp.??? oni jakos Cie badani przed samym porodem dokładnie, tętno Zuzi???

Jej jeszcze mam tyle czasu, ale z biegiem czasu, coraz więcej pytan mi się nasuwa!

bormalnie pękam!

pozdrawiam

Anka
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
60 Postów
Joanna Jędras
(kropkastopka)
Początkujący
ja chodziłam prywatnie do ginekologa. przy kazdej wizycie mialam mierzone cisnienie, mierzył brzuch, ważyl, na kazda wizytę przynosiłam mocz który był badany w tempie błyskawicznym oraz robiono mi usg. zwracał uwage na serduszko czy dobrze bije. mierzył obwód głowki itd itd...wizyty byly dosc krótkie, ale jak widac wszystko było ok. oczywiscie pytał jak sie czuje. jak mnie cos niepokoiło mowilam, pytalam...
jak pojedziesz do szpitala bo zacznie sie poród, najpierw zbada cie polozna, sprawdzi jakie masz rozwarcie, jak bedzie juz jakies to przy okazji zrobi masaz szyjki ( zawsze robią)potem podłocza ktg...jezeli uznaja ze za wczesnie na to bys została to wypuszcza do domu i powiedza za ile masz sie stawic. przy samym porodzie nie robia usg. tzn mi nie robili na poczatku poniewaz zuzia byla odwrócona już w 6 miesiacu. dopiero wtedy kiedy skurcze byly dosc intensywne i bolesne, a rozwarcie nie posteopowalo, przyszła swietna pani doktor z usg i wtedy badała przyczyne. okazało sie ze zuzia choc głowką w dól ma tzw pozycje : patrzy w gwazdy...krzywo lezała... czyli głowka zamiast byc odwrócona do tylu, patrzała w góre, co opozniało również poród.
polecam raz jeszcze akupunkture !! szybko po niej dziej sie ) boli bo boli ale warto sprobowac )
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
23 Posty
AnkaOslo z
(AnkaOslo)
Wiking
Hejka,

Dzieki wielkie za informacje. a Można wiedzieć do jakiego ginekologa chodziłaś?
Do polskiego, czy norweskiego???

Ja tak sobie mysle, ze pojde tez na usg prywatnie, albo wlasnie do ginekologa aby wiedzieć za pare tyg. czy wszystko jest oki z mała

a jak na razie skorzystam z wizyt u poloznej i zaufam jej wiedzy, o ile wszystko będzie jak do tej pory przebiegac ok

Zreszta za tydzień lece do polski ponownie po wyprawke i na pewno jeszcze pojde tam na usg, żeby zobaczyć znowu slicznotke

teraz bylam na badaniu polowkowym i wszystko jest oki tutaj w riskhospital.

Akupunktura...hm...musze poczytać o tym, ja tak boje się bolu, ze ze wszystkiego co będę mogla skorzystam, tylko szkoda ze nie maja już gazu rozweselającego, slyszalam ze nie za bardoz pomaga, ale zawsze na swiadomosc może

A jak Zuzia sia czuje???
czy to Twoje pierwsze dziecko???

Pozdrawiam,

Anka
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
60 Postów
Joanna Jędras
(kropkastopka)
Początkujący
zuzia czuje sie super, rosnie jak na drozdzach ))
to moje drugie dziecko. pierwsze syn lat 11 )
dwie pierwsze wizyty u ginekologa norweskiego....potem oddał mnie do polskiego- do doktora szczesnego...nie wiem czemu, pewnie nie chcialo mu sie myslec po angielsku
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
Weronika Mo
(weronikam)
Wiking
Hej dziewczyny!

Ja mam termin na 6kwietnia, ale bede rodzic w Akershus.
Co do paczek:
paczki mozna odebrac w terminie od 3 miesiecy przed porodem do 3 miesiecy po porodzie, z Apotek1, Vitusapotek, Libero, Rimi i dodatkowo kosz na pieluchy z jednym wkladem z BarnasHus, jesli ktos jest zainteresowany mozna rowniez zapisac sie na strone tannum i tam wybrac sobie prezent powitalny dla dziecka, placi sie 129kr za przesylke, a w paczce jest torba na najpotrzebniejsze rzeczy do wozka, ksiazeczka z pierwszego roku zycia malenstwa do wypelnienia, plyta dvd FITmama i ksiazeczka dotyczaca rozwoju dziecka od 4do 8 miesiaca zycia. Jedyne co to trzeba pamietac zeby po zarejestrowaniu anulowac comiesieczne zamowienie glownej ksiazki, bo inaczej trzeba bedzie za nia zaplacic.

Mam nadzieje ze komus sie to przyda
Pozdrawiam
Weronika
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
23 Posty
AnkaOslo z
(AnkaOslo)
Wiking
hejka,

Dzieki ogromne za namiary na babypaki, wlasnie zaczelam je kolekcionowac
Fajny ten kosz AngelCare z BArnehusa.

A jak TY się czujesz Weronika?
Termin już tuz tuz wielkimi krokami się zbliza

Będziesz miała dziewczynka, czy chłopczyka?

JA czekam do czerwca, jeszcze troszkę czasu, a już czuje ze się tocze heheh

pozdrawiam,
AnkaOslo
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
Weronika Mo
(weronikam)
Wiking
Hej,

Ja już wszystkie pozbierałam
Termin mam na 6 kwietnia, także zbliża się wielkimi krokami jakby nie było
Czuję się bardzo dobrze, lepiej niż przy pierwszej ciąży w każdym bądź razie, no i nie doszło mi aż tak dużo wagi jak przy pierwszym maluchu, więc nie jest źle
Szczęśliwie będzie drugi chłopczyk
Do czerwca też już nie tak daleko. Gdzie będziesz rodzić?

Pozdrawiam
Weronika
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok