Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

pytanie o przedszkole proszę o pomoc - Norwegia

Czytali temat:
(982 niezalogowanych)
37 Postów

(weronikam)
Nowicjusz
Witam,

Czy orientuje się może ktoś z Was czy jest w Oslo jakieś polskie przedszkole?
Będę bardzo wdzięczna za wszelkiego rodzaju namiary, bądź informacje.

Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
232 Posty
ayot adot
(123456a)
Stały Bywalec
nigdy o takim nieslyszalam
Ale nieupieralabym sie przy polskim przedszkolu. Jesli mieszkacie w samym Oslo to jest spora szansa ze dziecko spotka w norweskim polskie dzieci.
Muj chodzil do norweskiego przedszkola. W przedzszkolach no.sa wysokie standardy opieki , choc moze tego z boku niewidac
max dzieci na 1 opiekuna 3-4. najlepsze sa male przedszkola, mimo ze w duzych tez zachowany jest ten standard. Mlody chodzil do przedsz. w kt. bylo wszystkiego 14 dzieci i 5 opiekunow. ! doswiadczona kierowniczka, z wyksztalceniem i zamilowaniem do pracy , reszta to ludzie z naprawde fajnym podejsciem do dzieci , nawet najmlodszy 18 latek - ukochany wujek dzieciakow.
Ciagle cos organizowali , wycieczki nawet z noclegiem , nic na przymus, wszystko tak samo z siebie.
Wiem ze czlowiek denerwuje sie jak mlode idzie pierwszy raz w swiat samo. Ja balam sie gorzej niz synDla niego to byla przygoda, nowosc, dla mnie stres.
Nor. maja bardziej naturalne podejscie do sprawy i to napoczatku bardzo dobrze sie sprawdza. Maly byl tam wybitnie szczesliwy. Nigdy tym ludziom niezapomne tego co dla niego i dla mnie zrobili Byl to naprawde dobry poczatek

Boicie sie ze dzieciak sie niedogada, nieodnajdzie? odnajdzie sie i porozumnie niz wy
Mlody do tej pory niechce uwierzyc ze w Westmarce nie mieszka czarownica Opiekunka zawsze jechala tam pierwsza, przebierala sie za babe jage a jej dzieci - gimnazjalisci , za Jasia i Malgosie. A jezdzili tam conajmniej raz na miesiac
Trzeba byc tylko troche elastycznym
Kupcie 2 komplety butow, kombinezonow Bo w Nor. przedszkolaki sa szczesliwe, ale brudne jak dzikie swinie
Chyba ze wolicie porcelanowe lalki to szukajcie polskiego przedszkola
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
37 Postów

(weronikam)
Nowicjusz
Nie chodzi o porcelanowe lalki, tylko o to że nie zostajemy tu na stałe i zastanawiamy się czy jest sens robić mu wodę z mózgu... Teraz ma dwa latka, chcemy wrócić do Polski tak żeby poszedł do pierwszej klasy w kraju. Także nie wiem jaki sens ma dawanie go do norweskiego przedszkola, tam panują inne zwyczaje i jest trochę inne podejście do dzieci i nauki, przynajmniej takie doszły mnie słuchy. Oczywiście mogę się mylić, więc będę wdzięczna za każdą wskazówkę
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
232 Posty
ayot adot
(123456a)
Stały Bywalec
Dopoki bedziecie z nim czytac, rozmawiac po polsku w domu , to mysle ze dziecku tylko na korzysc wyjdzie no.przedszkole.
Nauka w przedszkolu? U 1- 3 latkow? Ucza sie angielskiego, norweskiego, jesc widelcem , trzymac olowek, plywac . To chyba duzo na ten wiek? Dajcie dziecku miec dziecinstwo Podejscie jest inne, to prawda , na wejsciu cie poinf. ze przedszkole to nie bal i najdrozszych ciuchow sie dzieciakowi niezaklada, bo przy nauce rysowania ubabrze siebie i kolege. Na tylku w blocie tez dadza sie pobawic , i powisiec na galezi ucza radzic sobie samemu w zyciu , o otaczajacej przyrodzie.Ucza duzo i barzaiej potrzebnych 2latkom spraw niz w Polsce( mialam praktyke w polskich przedszkolach, Nie ma co porownywac!!!!!)
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
232 Posty
ayot adot
(123456a)
Stały Bywalec
Jesli chodzi o porcelanowe lalki - chodzilo o to ze matki polki maja czesto podejscie "nie rusz, nie dotykaj , nie oddychaj , wolno bo sie spocisz, odloz bo sie poplamisz. usmiechnij sie..." dzieci dziela sie na czyste albo szczesliwe - i takie jest podejscie w nor.
Nie wszyscy oczywiscie musza to lubic
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
weronikam napisał:
.. Teraz ma dwa latka, chcemy wrócić do Polski tak żeby poszedł do pierwszej klasy w kraju.
A jak zmienicie zdanie, lub bedziecie chcieli zostac w Norwegii dluzej?
Male dzieci nie maja problemow z nauka dwoch jezykow.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
37 Postów

(weronikam)
Nowicjusz
Też wychodzę z założenia że dziecko brudne=dziecko szczęśliwe Nie bawi mnie prześciganie się, kto ma lepiej ubranego malucha, wręcz śmieszy mnie takie podejście. Obawiamy się chyba jak wszyscy nowi jak to będzie i czy sobie poradzi. Strach przed czymś nowym chyba nikomu nie jest tutaj obcy. Jeszcze raz dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Byłabym wdzięczna w takim razie za informacje jak wyglądają zapisy do przedszkola, do kiedy, gdzie i jak to wychodzi w praktyce, oraz czy ciężko o miejsce w takim przedszkolu?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
401 Postów

(gama28)
Wyjadacz
Czas składania podań jest teraz lub już minął. U mnie w kommunie jest już po. Zazwyczaj robi się to do końca lutego-marca przez internet na stronie gminy. Musisz się więc śpieszyć. W zależności od kommuny o miejsce jest łatwiej bądź trudniej.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
232 Posty
ayot adot
(123456a)
Stały Bywalec
Podaje sie tez 3 preferowane przedszkola , ale niewykluczone ze dziecko moze dostac inne. Czasami zaklad pracy ma miejsca w przedszkolach dla pracownikow, szczeg. instytucje panstwowe i komunalne. Zapytaj szefa. A i o miejsce jest latwiej jesli do podania dolaczysz opinie pracodawcy , ze twoja osoba jest"niezbednie potrzebna", dlatego lepiej jest podanie zlozyc w formie papierkowej bo mozna dolaczyc rozne zaswiadczenia. Pomaga tez zaswiadczenie z Helsestasjon od helsesøster, ze ze wzgl rozwojpowych ( maly kontak z rowiesnikami , nieznajomosc jezyka, brak wsparcia dalszej rodziny...) dziecko powinno byc z rowiesnikami zeby nauczyc sie jezyka....
Telefon od szefa do szefabarnehagetjenester w kommunie mi pomugl bardzo Powodzenia
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
232 Posty
ayot adot
(123456a)
Stały Bywalec
do 3 roku zycia jest trudno o miejsce. Potem prawie wszyscy dostaja, chyba ze maja bardzo wysokie zarobki
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok