Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

10
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Kultura

Tak będzie wyglądać podwodna restauracja w Norwegii. Robi wrażenie [ZDJĘCIA]

Monika Pianowska

28 października 2017 08:00

Udostępnij
na Facebooku
2
Tak będzie wyglądać podwodna restauracja w Norwegii. Robi wrażenie [ZDJĘCIA]

To pierwszy w Europie tego typu obiekt. fot. Snøhetta/MIR/snohetta.com

W miejscowości Båly na południowych krańcach norweskiego wybrzeża powstanie pierwsza w Europie podwodna restauracja. Za projekt unikatowego lokalu odpowiada biuro architektoniczne Snøhetta.
O planach budowy obiektu Under jako pierwsi pisaliśmy już w lipcu, jednak projektanci pochwalili się wizualizacjami restauracji dopiero w ostatnich dniach października. Warto jednak było czekać – grafiki działają na wyobraźnię.
Samą nazwę projektu można interpretować dwojako. Under w języku norweskim, poza czymś „poniżej”, oznacza bowiem cud. I taki właśnie cud architektoniczny w mniemaniu jego twórców ma stanowić podwodny lokal.
Obiekt nie będzie wyłącznie restauracją, lecz stanie się jednocześnie także akwarium, dziełem sztuki, pracownią naukową, a przede wszystkim – częścią otaczającej go nadmorskiej przyrody i ukłonem w stronę skalistego wybrzeża Lindesnes.

Jak przez peryskop, za akrylowymi szybami Under będzie okazja obserwować zmiany zachodzące w morzu i nad jego powierzchnią na przestrzeni poszczególnych pór roku. Wizualne i smakowe doznania gości, kryjące się nie tylko za oknami, lecz także za adekwatnym do otoczenia menu, twórcy projektu mają zamiar połączyć z doświadczeniem intelektualnym. Ich misją jest szerzenie wiedzy na temat różnorodności morskiego życia u południowych brzegów Norwegii.
Podwodna restauracja w Norwegii.
Podwodna restauracja w Norwegii. Snøhetta/materiały prasowe
Wejście do restauracji ma być połączone z lądem specjalnym mostem. Trzy kondygnacje budynku będą zagłębiać się na 5,5 metra pod powierzchnię, z czego najniższe będzie w całości pod wodą. Mimo surowych warunków panujących na linii brzegowej Båly zanurzona restauracja będzie odporna na uderzenia fal i wiatr dzięki grubym na jeden metr betonowym ścianom. Twórcy Under liczą nawet na to, że po latach bryła zamieni się w rafę dla omułków i skorupiaków, bo już teraz przypomina skałę.
Snøhetta/materiały prasowe
W lokalu mieszczącym 80-100 gości mile widziane będą również grupy naukowców. Biolodzy morza i specjaliści w dziedzinie zachowania ryb pomogą zapewnić dogodne warunki, aby nawet w bezpośredniej bliskości Under wodne stworzenia mogły funkcjonować bez przeszkód.
Projekt Under.
Projekt Under. Snøhetta/materiały prasowe
Realizacja projektu budowy restauracji rusza w 2017 roku, otwarcie przewidziano już za kilka lat. Koszt inwestycji szacuje się na 40 milionów koron.
Reklama
Gość
Wyślij
Komentarze:
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najnowszych


Na pewno beda serwowali smaczne i tanie potrawy i napoje ; )

Eldur Sevarsson

29-10-2017 00:49

Turysci beda mogli podziwiac caly ten syf co jest wyrzucany do morza i spoczywa na dnie.

Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok