To pierwszy w Europie tego typu obiekt.
fot. Snøhetta/MIR/snohetta.com
W miejscowości Båly na południowych krańcach norweskiego wybrzeża powstanie pierwsza w Europie podwodna restauracja. Za projekt unikatowego lokalu odpowiada biuro architektoniczne Snøhetta.
O planach budowy obiektu Under jako pierwsi pisaliśmy już w lipcu, jednak projektanci pochwalili się wizualizacjami restauracji dopiero w ostatnich dniach października. Warto jednak było czekać – grafiki działają na wyobraźnię.
Samą nazwę projektu można interpretować dwojako. Under w języku norweskim, poza czymś „poniżej”, oznacza bowiem cud. I taki właśnie cud architektoniczny w mniemaniu jego twórców ma stanowić podwodny lokal.
Obiekt nie będzie wyłącznie restauracją, lecz stanie się jednocześnie także akwarium, dziełem sztuki, pracownią naukową, a przede wszystkim – częścią otaczającej go nadmorskiej przyrody i ukłonem w stronę skalistego wybrzeża Lindesnes.
Jak przez peryskop, za akrylowymi szybami Under będzie okazja obserwować zmiany zachodzące w morzu i nad jego powierzchnią na przestrzeni poszczególnych pór roku. Wizualne i smakowe doznania gości, kryjące się nie tylko za oknami, lecz także za adekwatnym do otoczenia menu, twórcy projektu mają zamiar połączyć z doświadczeniem intelektualnym. Ich misją jest szerzenie wiedzy na temat różnorodności morskiego życia u południowych brzegów Norwegii.
Podwodna restauracja w Norwegii.
Snøhetta/materiały prasowe
Wejście do restauracji ma być połączone z lądem specjalnym mostem. Trzy kondygnacje budynku będą zagłębiać się na 5,5 metra pod powierzchnię, z czego najniższe będzie w całości pod wodą. Mimo surowych warunków panujących na linii brzegowej Båly zanurzona restauracja będzie odporna na uderzenia fal i wiatr dzięki grubym na jeden metr betonowym ścianom. Twórcy Under liczą nawet na to, że po latach bryła zamieni się w rafę dla omułków i skorupiaków, bo już teraz przypomina skałę.
Snøhetta/materiały prasowe
W lokalu mieszczącym 80-100 gości mile widziane będą również grupy naukowców. Biolodzy morza i specjaliści w dziedzinie zachowania ryb pomogą zapewnić dogodne warunki, aby nawet w bezpośredniej bliskości Under wodne stworzenia mogły funkcjonować bez przeszkód.
Projekt Under.
Snøhetta/materiały prasowe
Realizacja projektu budowy restauracji rusza w 2017 roku, otwarcie przewidziano już za kilka lat. Koszt inwestycji szacuje się na 40 milionów koron.
29-10-2017 14:56
3
0
Zgłoś
29-10-2017 00:49
6
0
Zgłoś