Noworoczne tradycje Norwegów nie są tak silnie, jak w przypadku zwyczajów bożonarodzeniowych.
Fot. materiały prasowe MatPrat
Norweskie tradycje noworoczne nie są tak silne, jak zwyczaje obserwowane podczas Bożego Narodzenia. Jak wynika z ankiety MatPrat (Biuro Informacji nt. Norweskiej Produkcji Żywności i Rolnictwa), jedynym charakterystycznym elementem ostatniego wieczoru w roku jest spożywanie indyka na kolację. Pozostałe elementy dnia podlegają częstym zmianom i zależą od upodobań świętujących osób.
– Jeśli spojrzymy na kolację sylwestrową, to widzimy, że rytuały nie są przestrzegane tak mocno, jak na przykład w Wigilię. W trakcie Bożego Narodzenia mocno wykorzystywane są elementy tradycyjne. W trakcie zabawy sylwestrowej ludzie czują, że mają większą swobodę świętowania. Istnieją jednak pewne oczekiwania, że zobaczymy na stole dobre jedzenie – tłumaczy Anne Zondag, analityk MatPrat.
Jak wynika z informacji przekazanych przez Biuro, Norwegowie witają Nowy Rok w gronie przyjaciół, sąsiadów lub rodziny. Lista gości nie jest tak szczegółowo ustalana, jak w przypadku Bożego Narodzenia. – Wielu osobom towarzyszą tradycje pamiętane z dzieciństwa, jednak noc sylwestrowa charakteryzuje się tym, że dodajemy jej osobistego charakteru. Swobodnie wybieramy między potrawamy tradycyjnymi, a bardziej imprezowymi. Ich liczbę i rodzaj łatwiej dostosować do upodoban gości – dodaje Anne Zondag.
Indyk i... długo, długo nic
MatPrat przedstawiło także charakterystyczne elementy sylwestrowej kolacji w Norwegii. Najpopularniejszą potrawą w domach kraju fiordów okazał się indyk. Nie jest to jednak typowo norweskie danie, a zwyczaj zapożyczony ze Stanów Zjednoczonych. Potrawę najchętnie wybierają osoby młode, w kategorii wiekowej 18-25 lat. – Dla wielu Norwegów indyk jest daniem, które najmocniej kojarzą z kolacją sylwestrową. Osoby bez dużego doświadczenia kulinarnego wybierają najbardziej oczywiste zwyczaje – komentuje analityk MatPrat.
Co zjesz podczas nadchodzącego wieczoru sylwestrowego?
32 proc. – indyka,
30 proc. – nie wiem/nie mam zdania,
14 proc. – żeberka jagnięcie,
5 proc. – żeberka wieprzowe,
5 proc. – pieczeń wołową.
Badanie zrealizowane przez Opinion w okresie poprzedzającym noc sylwestrową 2023.
Żeberka to element norweskiej kuchni często wykorzystywany przy okazji uroczystych obiadów i kolacji.Fot. matprat.no/materiały prasowe
Pozostałe norweskie zwyczaje zauważalne w noc sylwestrową nie różnią się wyraźnie od tradycji obserwowanych w pozostałych państwach europejskich. Przy stole często wznosi się toasty i spożywa wysokiej jakości alkohol. Po północy część gmin i instytucji organizuje pokazy fajerwerków.
Źródła: MatPrat, MojaNorwegia.pl
Reklama
31-12-2023 13:47
0
-1
Zgłoś