Sylwestrowy niedobór tradycji. Jak Norwegowie witają Nowy Rok?

Noworoczne tradycje Norwegów nie są tak silnie, jak w przypadku zwyczajów bożonarodzeniowych. Fot. materiały prasowe MatPrat
Jak wynika z informacji przekazanych przez Biuro, Norwegowie witają Nowy Rok w gronie przyjaciół, sąsiadów lub rodziny. Lista gości nie jest tak szczegółowo ustalana, jak w przypadku Bożego Narodzenia. – Wielu osobom towarzyszą tradycje pamiętane z dzieciństwa, jednak noc sylwestrowa charakteryzuje się tym, że dodajemy jej osobistego charakteru. Swobodnie wybieramy między potrawamy tradycyjnymi, a bardziej imprezowymi. Ich liczbę i rodzaj łatwiej dostosować do upodoban gości – dodaje Anne Zondag.
Indyk i... długo, długo nic
Co zjesz podczas nadchodzącego wieczoru sylwestrowego?
32 proc. – indyka,
30 proc. – nie wiem/nie mam zdania,
14 proc. – żeberka jagnięcie,
5 proc. – żeberka wieprzowe,
5 proc. – pieczeń wołową.
Badanie zrealizowane przez Opinion w okresie poprzedzającym noc sylwestrową 2023.

Żeberka to element norweskiej kuchni często wykorzystywany przy okazji uroczystych obiadów i kolacji.Fot. matprat.no/materiały prasowe
Źródła: MatPrat, MojaNorwegia.pl
Raport Norwegia
Twoje centrum aktualności i najnowszych wiadomości z Norwegii. Publikujemy dziesiątki informacji dziennie, abyś był zawsze na bieżąco. W jednym miejscu znajdziesz kluczowe informacje: od alertów pogodowych i sytuacji na drogach, przez doniesienia z rynku pracy, po najważniejsze wydarzenia z Oslo, Bergen, Stavanger i wszystkich regionów Norwegii.
31-12-2023 13:47
0
-1
Zgłoś