Bez tego święta nie mają smaku. Boże Narodzenie na norweskim stole

Obfite i długie śniadanie to ważny element norweskich świąt. Fot. BrodogKorn.no
Obfite śniadanie podczas norweskich świąt składa się z dań zimnych i ciepłych, a kluczem do sukcesu są odpowiednie połączenia dodatków z pieczywem. Na przykład jajka – najpopularniejszy świąteczny przysmak – najlepiej smakują Norwegom z delikatnym chlebem pszennym lub chlebem na zakwasie. Z kolei wędzony łosoś i pstrąg idealnie komponują się z cięższym chlebem żytnim, przekazuje Opplysningskontoret for brød og korn (Biuro ds. Informacji o Pieczywie i Zbożach).
Pieczywo podkreśla smak... wszystkiego
Tradycyjne norweskie mięsa, takie jak sylta czy rolady, najlepiej podać z chlebem na zakwasie lub płaskimi pieczywami, jak lefse. Ważną rolę odgrywa też unikanie marnowania jedzenia – aż 31 proc. Norwegów deklaruje, że na świąteczne śniadanie serwuje resztki z kolacji wigilijnej.

Wędzona ryba, jajka i pieczywo z masłem lub konfiturą to popularny wybór w Norwegii podczas świątecznego śniadania.Fot. BrodogKorn.no
Raport Norwegia
Twoje centrum aktualności i najnowszych wiadomości z Norwegii. Publikujemy dziesiątki informacji dziennie, abyś był zawsze na bieżąco. W jednym miejscu znajdziesz kluczowe informacje: od alertów pogodowych i sytuacji na drogach, przez doniesienia z rynku pracy, po najważniejsze wydarzenia z Oslo, Bergen, Stavanger i wszystkich regionów Norwegii.
08-12-2024 15:09
3
0
Zgłoś