Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

  • Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Praca i prawo pracy

Zmiany w przepisach: nie trzeba zatwierdzać z wyprzedzeniem zakwaterowania pracowników

Natalia Szitenhelm-Smeja

03 lutego 2022 09:05

Udostępnij
na Facebooku
Zmiany w przepisach: nie trzeba zatwierdzać z wyprzedzeniem zakwaterowania pracowników

Wielu pracownikom zagranicznym przydziela się zakwaterowanie w kontenerach socjalnych, jednak musi spełniać ono wymogi Arbeidstilsynet. /zdjęcie ilustracyjne stock.adobe.com/standardowa/Grigory Bruev

Po tym, jak pod koniec stycznia rząd zniósł wymóg kwarantanny wjazdowej po przyjeździe do Norwegii, przestał także obowiązywać przepis dotyczący zatwierdzania przez Inspekcję Pracy (Arbeidstilsynet) zakwaterowania pracowników zagranicznych.
Do 26 stycznia pracodawcy, którzy zapewniali swoim pracownikom zakwaterowanie na czas kwarantanny wjazdowej, musieli z wyprzedzeniem dopełnić formalności, aby uzyskać akceptację miejsca zamieszkania przez Inspekcję Pracy. Władze wprowadziły wymóg zatwierdzania danego lokum, by monitorować, czy pracownicy zagraniczni poddają się kwarantannie wjazdowej. Obecnie, jak informuje Arbeidstilsynet w komunikacie z 1 lutego, przepis ten został zniesiony.

Przepis o zatwierdzaniu zakwaterowania obowiązywał od 22 lutego 2021.

Inspekcja podkreśla jednak, że zakwaterowanie oferowane pracownikom nadal musi spełniać szereg wymagań, np. posiadać sypialnię, w której znajduje się okno; pomieszczenie (kuchnię/jadalnię), gdzie można gotować i spożywać posiłki, dostęp do łazienki ( na 4-5 pracowników musi przypadać co najmniej jedna zamykana toaleta i jeden zamykany prysznic), pralnię z pralką i suszarką bębnową.
arbeidstilsynet 
Reklama
Gość
Wyślij


Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok