Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

  • Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Nauka w Norwegii

W Hordaland powstanie nietypowy gastronomik. Młodzież pozna tajniki tradycyjnej nordyckiej kuchni

Monika Pianowska

04 marca 2018 08:00

Udostępnij
na Facebooku
2
W Hordaland powstanie nietypowy gastronomik. Młodzież pozna tajniki tradycyjnej nordyckiej kuchni

Szkoła średnia Hjeltnes w Ulvik otworzy zapisy dla 25 zainteresowanych norweskimi tradycjami w kuchni. wikimedia.org/ fot. Adland/ CC BY-SA 3.0

Tej jesieni norwescy uczniowie po raz pierwszy będą mieli okazję zdobyć wykształcenie zawodowe w zakresie… regionalnej kuchni. Szkoła średnia Hjeltnes w Ulvik otworzy zapisy dla 25 zainteresowanych zdobyciem kwalifikacji i wiedzy na temat lokalnej żywności i kulinarnych tradycji.
Przedtem żadna inna państwowa placówka edukacyjna z krajów nordyckich nie wprowadziła dla młodzieży programu nauki, który zapewniłby kompetencje dotyczące regionalnej kultury jedzenia. Przedstawiciele szkół w Hordaland uważają, że to inicjatywa przydatna nie tylko dla osób wiążących swoją przyszłość z gastronomią, ale i dla całego regionu.

Młodzież, która ukończyła gimnazjum, ma prawo do trzyletniej, bezpłatnej nauki w szkole średniej. Trzyletnie wykształcenie ma dać uczniom przygotowanie do studiów wyższych (studiekompetanse), kwalifikacje zawodowe (yrkeskompetanse) lub kompetencje na niższym poziomie (kompetanse pa lavere nivå).~nyinorge.no

Debiut póki co wirtualnie

Początkowo tryb nauki będzie prowadzony głównie za pośrednictwem platformy internetowej. Podczas trzyletniego kursu online podopieczni Hjeltnes przyswoją niezbędne informacje na temat produkcji i procesów przetwarzania surowców spożywczych. Program obejmie szeroką gamę jedzenia i napojów.
Platforma edukacyjna zapewni uczniom wiedzę teoretyczną, którą to jednak będa mieli okazję zastosować w praktyce podczas cotygodniowych spotkań w budynku szkółki ogrodniczej przy Hjeltnes. W specjalnie wybudowanej do tego celu kuchni młodzież sprawdzi swoje kulinarne umiejętności, przetwarzając lokalne produkty i testując poznane tajniki tradycyjnej norweskiej kuchni.
Gość
Wyślij
Komentarze:
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najnowszych


hankamilan

06-03-2018 16:56

nie przesadzaj, moczenie ryby w logu czy loju sodowym albo pieczenia lba owcy z oczami to nie dla laikow

Stash Qu

05-03-2018 11:46

Przepraszam, ale nie mogę się powstrzymać, czy pod pojęciem "tradycyjna nordycka kuchnia" nie kryją się warsztaty z odgrzewania grandiosy w piekarniku?

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok