Szkoła średnia Hjeltnes w Ulvik otworzy zapisy dla 25 zainteresowanych norweskimi tradycjami w kuchni.
wikimedia.org/ fot. Adland/ CC BY-SA 3.0
Tej jesieni norwescy uczniowie po raz pierwszy będą mieli okazję zdobyć wykształcenie zawodowe w zakresie… regionalnej kuchni. Szkoła średnia Hjeltnes w Ulvik otworzy zapisy dla 25 zainteresowanych zdobyciem kwalifikacji i wiedzy na temat lokalnej żywności i kulinarnych tradycji.
Przedtem żadna inna państwowa placówka edukacyjna z krajów nordyckich nie wprowadziła dla młodzieży programu nauki, który zapewniłby kompetencje dotyczące regionalnej kultury jedzenia. Przedstawiciele szkół w Hordaland uważają, że to inicjatywa przydatna nie tylko dla osób wiążących swoją przyszłość z gastronomią, ale i dla całego regionu.
Młodzież, która ukończyła gimnazjum, ma prawo do trzyletniej, bezpłatnej nauki w szkole średniej. Trzyletnie wykształcenie ma dać uczniom przygotowanie do studiów wyższych (studiekompetanse), kwalifikacje zawodowe (yrkeskompetanse) lub kompetencje na niższym poziomie (kompetanse pa lavere nivå). ~nyinorge.no
Debiut póki co wirtualnie
Początkowo tryb nauki będzie prowadzony głównie za pośrednictwem platformy internetowej. Podczas trzyletniego kursu online podopieczni Hjeltnes przyswoją niezbędne informacje na temat produkcji i procesów przetwarzania surowców spożywczych. Program obejmie szeroką gamę jedzenia i napojów.
Platforma edukacyjna zapewni uczniom wiedzę teoretyczną, którą to jednak będa mieli okazję zastosować w praktyce podczas cotygodniowych spotkań w budynku szkółki ogrodniczej przy Hjeltnes. W specjalnie wybudowanej do tego celu kuchni młodzież sprawdzi swoje kulinarne umiejętności, przetwarzając lokalne produkty i testując poznane tajniki tradycyjnej norweskiej kuchni.
06-03-2018 16:56
2
0
Zgłoś
05-03-2018 11:46
12
0
Zgłoś