Zasiłki na dzieci w Norwegii
Sprawdź
Kredyt konsumencki w Norwegii
Eff.rente 14,0%, 65 000kr. over 5 år,etablering 950kr., Totalt 89 093 kr.
Sprawdź
Refinansiering w Norwegii
Eff.rente 14,0%, 65 000kr. over 5 år,etablering 950kr., Totalt 89 093 kr.
Sprawdź
Zasiłki dla bezrobotnych w Norwegii
Sprawdź
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Zamiast cytryny dodają… mrówki. Ta restauracja stawia na oryginalność Kuchnia
Maja Zych 12 sierpnia 2018
08:00

Zamiast cytryny dodają… mrówki. Ta restauracja stawia na oryginalność

4
Skomentuj
Dania w sezonowym menu zaskakują nie tylko smakiem, ale też formą. By City Foodsters (IMG_3107) [CC BY 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons
Restauracja Maaemo, czyli w staronordyckim „Matka Ziemia”, to niezwykłe miejsce wyróżnione aż trzema gwiazdkami Michelin. W swoim menu szef kuchni chce nawiązywać do natury i klimatu Norwegii, dlatego w daniach w pełni wykorzystuje lokalne produkty. Niektóre z nich mogą mocno zaskoczyć gości – wśród dodatków znaleźć można bowiem między innymi… mrówki, pochodzące z okolicznych hodowli.
Maaemo to jedyna restauracja w Norwegii, która może się pochwalić aż trzeba trzema prestiżowymi gwiazdkami Michelin.
Reklama

Składniki, które zaskakują

Szef restauracji Esben Holmboe Bang, z pochodzenia Duńczyk, od 2010 roku oferuje swoim gościom kuchnię nordycką, która jednak znacznie różni się od tego, co można znaleźć w innych lokalach na północy Europy. Menu oparte jest niemal wyłącznie na lokalnych produktach z okolicznych upraw i hodowli – wyjątkiem są np. niektóre owoce morza, które wyławiane są na północnym wybrzeżu.

To, co wyróżnia dania wśród innych restauracji, to na pewno oryginalność oraz śmiałość w łączeniu smaków oraz odpowiednio dobrane i – nieco kontrowersyjne – dodatki. W Maaemo korzystanie z regionalnych składników weszło na wyższy poziom – goście lokalu nie powinni być zdziwieniu, jeśli na talerzu znajdą m.in. mrówki z okolicznych hodowli.

– Mają pyszny, kwaśny smak trawy cytrynowej, którego nie uzyskalibyśmy z niczego innego – powiedział właściciel restauracji.

Jedna z najlepszych na świecie

Ta niewielka restauracja położona w centrum Oslo skradła serca znawców kulinarnych, którzy umieścili ją na 35 miejscu na liście najlepszych restauracji na świecie.Jak możemy przeczytać w przewodniku Michelin – skonstruowanie niektórych dań zajmuje nawet kilka dni ze względu na ich innowacyjność i niesamowite połączenia smakowe. Przeciętnego mieszkańca Norwegii lub turystę może odstraszyć jednak dość wygórowana cena – za menu degustacyjne zapłacić trzeba aż 2800 koron za osobę. Chętni na kolację w Maeemo muszą przygotować się na mniej więcej 4 godziny spędzone przy stole.
Gość
Wyślij
Dodaj zdjęcie
Komentarze:
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najnowszych
woman sea
woman sea 13-08-2018 18:15

A kto zajmuje sie łapaniem mròwek w lesie?? Drwal czy lesniczy..?

-2
Odpowiedz
Zgłoś komentarz
mag. Cossarcs
mag. Cossarcs 12-08-2018 13:20

Te mrówki są ''chodzące'' czy uśpione ?

8
Odpowiedz
Zgłoś komentarz
Sikieratek
Sikieratek 12-08-2018 10:43

Ja im do tych 3 gwiazdek Michelin mogę dorzucić 4 zjechane opony Michelin. Będzie jeszcze bardziej prestiżowo

3
Odpowiedz
Zgłoś komentarz
Multinor LOGO białe
Planujesz wziąć kredyt w Norwegii?
Sprawdź warunki Strzałka BOKSY
Eff.14,0%, 65000kr, 5 år, Etab.950kr, Tot.89093kr
Przejdź do witryny Zasób 1

Bliżej nas