Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Rozlicz podatek za 2023

Kuchnia

Zamiast cytryny dodają… mrówki. Ta restauracja stawia na oryginalność

Maja Zych

12 sierpnia 2018 08:00

Udostępnij
na Facebooku
4
Zamiast cytryny dodają… mrówki. Ta restauracja stawia na oryginalność

Dania w sezonowym menu zaskakują nie tylko smakiem, ale też formą. By City Foodsters (IMG_3107) [CC BY 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons

Restauracja Maaemo, czyli w staronordyckim „Matka Ziemia”, to niezwykłe miejsce wyróżnione aż trzema gwiazdkami Michelin. W swoim menu szef kuchni chce nawiązywać do natury i klimatu Norwegii, dlatego w daniach w pełni wykorzystuje lokalne produkty. Niektóre z nich mogą mocno zaskoczyć gości – wśród dodatków znaleźć można bowiem między innymi… mrówki, pochodzące z okolicznych hodowli.
Maaemo to jedyna restauracja w Norwegii, która może się pochwalić aż trzeba trzema prestiżowymi gwiazdkami Michelin.

Składniki, które zaskakują

Szef restauracji Esben Holmboe Bang, z pochodzenia Duńczyk, od 2010 roku oferuje swoim gościom kuchnię nordycką, która jednak znacznie różni się od tego, co można znaleźć w innych lokalach na północy Europy. Menu oparte jest niemal wyłącznie na lokalnych produktach z okolicznych upraw i hodowli – wyjątkiem są np. niektóre owoce morza, które wyławiane są na północnym wybrzeżu.

To, co wyróżnia dania wśród innych restauracji, to na pewno oryginalność oraz śmiałość w łączeniu smaków oraz odpowiednio dobrane i – nieco kontrowersyjne – dodatki. W Maaemo korzystanie z regionalnych składników weszło na wyższy poziom – goście lokalu nie powinni być zdziwieniu, jeśli na talerzu znajdą m.in. mrówki z okolicznych hodowli.

– Mają pyszny, kwaśny smak trawy cytrynowej, którego nie uzyskalibyśmy z niczego innego – powiedział właściciel restauracji.

Jedna z najlepszych na świecie

Ta niewielka restauracja położona w centrum Oslo skradła serca znawców kulinarnych, którzy umieścili ją na 35 miejscu na liście najlepszych restauracji na świecie.Jak możemy przeczytać w przewodniku Michelin – skonstruowanie niektórych dań zajmuje nawet kilka dni ze względu na ich innowacyjność i niesamowite połączenia smakowe. Przeciętnego mieszkańca Norwegii lub turystę może odstraszyć jednak dość wygórowana cena – za menu degustacyjne zapłacić trzeba aż 2800 koron za osobę. Chętni na kolację w Maeemo muszą przygotować się na mniej więcej 4 godziny spędzone przy stole.
Reklama
Gość
Wyślij
Komentarze:
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najnowszych


mag. Cossarcs

12-08-2018 13:20

Te mrówki są ''chodzące'' czy uśpione ?

boj fra oszlo

12-08-2018 11:16

...a my tobie plandeke od Żuka...
...bo nie zrozumiałes historii tych gwiazdek

Sikieratek

12-08-2018 10:43

Ja im do tych 3 gwiazdek Michelin mogę dorzucić 4 zjechane opony Michelin. Będzie jeszcze bardziej prestiżowo

Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok