Tradycja norweskich wypieków świątecznych: historia i przepisy na popularne ciasteczka

W Norwegii na święta piecze się wiele rodzajów ciast i ciastek. By Clara from AUSTRIA (Keksbaggern) [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons
Historia zaczyna się w 1845 roku
7 tradycyjnych rodzajów
Sandkaker to tradycyjne tartaletki, które je się bez dodatków lub wypełnia się kremem, dżemem i owocami. Ciasto wyrabia się z dużej ilości masła i cukru, jajek, mąki, migdałów i proszku do pieczenia.
Kilka norweskich przepisów
Krumkaker
Składniki:
– 4 jajka
– 200 g cukru
– 200 g roztopionego masła
– 200 g mąki pszennej
– pół łyżeczki kardamonu
Białka należy ubić z cukrem, a następnie dodać roztopione, ostudzone masło. Ostrożnie wymieszać z mąką i kardamonem i odstawić na 15 minut. Jeśli masa zbytnio zgęstnieje, można dodać odrobinę wody i energicznie zamieszać. Piec w specjalnej gofrownicy, a następnie nawinąć na specjalny wałek w kształcie stożka, aby nadać im odpowiednią formę.
To migdałowe ciasto, które można znaleźć na norweskich stołach nie tylko z okazji świąt Bożego Narodzenia, ale też podczas urodzin, ślubu czy 17 maja. Przygotowuje się je, piekąc okrągłe ciastka w foremkach różnych rozmiarów, z których układa się wieżę. Wiele osób dekoruje ciasta norweskimi flagami.
Składniki:
– 500 g midgdałów
– 4 białka
– 500 g cukru pudruGlazura z białek:– ½ białka
– 75 g cukru pudru
– ½ łyżeczki ekstraktu rumowego lub soku z cytryny
Połowę migdałów należy sparzyć i suszyć przez jeden dzień. Można tez podsuszyć je w piekarniku rozgrzanym do 100 °C z uchylonymi drzwiczkami. Następnie migdały należy zmielić, dodać cukier puder i wymieszać z białkami. Masę należy schłodzić i uformować z niej cienkie okrągłe paski, którymi wyłożyć należy foremki wysmarowane tłuszczem. Piec 10 minut w 200 °C. Ostudzone ciastka posmarować glazurą z białek i połączyć je za sobą.
Jest to typowy świąteczny wypiek drożdżowy, który jest jednak słodszy niż zwykły chleb – Polakom przypominać będzie na pewno drożdżówkę. Podaje się go zazwyczaj jako dodatek do kawy, zarówno z masłem i serem, jak i ze słodkimi dodatkami, takimi jak dżem.
Składniki:
– 250 g masła
– 1 kg mąki pszennej
– 125 g cukru
– ¼ łyżeczki soli
– 2 łyżeczki kardamonu
– 50 g drożdży
– 250 g rodzynek
– 600 ml mleka
– 2 paczki owoców kandyzowanych
– jajko do posmarowania
Mąkę, cukier, sól i kardamon wymieszać z pokruszonymi drożdżami oraz mlekiem. Masę wyrabiać aż będzie łatwo odklejać się od miski. Następnie dodać miękkie masło, rodzynki i owoce kandyzowane i wymieszać. Przykrytą masę odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na trzy równe części i uformuj z nich podłużne, okrągłe chlebki. Pozwól ciastu w przykrytych foremkach rosnąć jeszcze przez 30 minut, a następnie pędzelkiem posmaruj je wymieszanym jajkiem. Piecz ciasta na dolnym poziomie piekarnika w 200 °C przez około 40 minut.
Źródło: matprat.no, brodogkorn.no

To może Cię zainteresować