Dieta skandynawska stawiana jest na równi z dietą śródziemnomorską. Naukowcy podkreślają jednak, że nie chodzi tu o zwyczaje panujące w wielu norweskich domach: jedzenie gotowych dań i niezdrowych przekąsek.
Fotolia/Royalty-Free
Uchroni przed chorobami krążenia, otyłością, a nawet niektórymi odmianami raka. Tak tradycyjną dietę nordycką podsumowuje Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). Jej raport z 2018 r. stawia nordycki sposób żywienia na równi z wychwalaną do niedawna dietą śródziemnomorską, a eksperci podkreślają, że dzięki pewnym produktom obecnym tam od dziesiątek lat to właśnie północ Europy powinna mieć najmniejsze problemy ze zdrowiem.
Pełne ziarno, warzywa, owoce, oleje, orzechy, chude mięso i mnóstwo ryb – tak według ekspertów ze Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wygląda jedna z najzdrowszych diet na świecie. Nie chodzi tu jednak o chwaloną od lat dietę śródziemnomorską. Tym razem raport WHO stawia na podium tradycyjny sposób żywienia ludów Północy zwany nową dietą nordycką – posiłki oparte na Piramidzie Żywienia Morza Bałtyckiego, które znajdziemy m.in. w menu wielu Szwedów, Norwegów czy Finów.
Co od wieków je Skandynaw?
Opublikowany w 2018 r. raport WHO nie pozostawia wątpliwości: tradycyjna dieta Skandynawów spełnia kryteria, które pozwalają nazwać ją jedną z najzdrowszych na świecie. Eksperci podkreślają jednak, że „dietą nordycką” określają sposób żywienia bazujący na podstawowych, dostępnych na danym terenie produktach i nawykach żywieniowych obecnych tam od wielu pokoleń.
Według WHO to właśnie w nordyckich książkach kucharskich znajdziemy posiłki oparte na zdrowych tłuszczach, warzywach i owocach oraz produktach pełnoziarnistych. Dieta, która od lat była obecna w domach Norwegów, Szwedów czy Finów, przypomina tym nieco dietę śródziemnomorską. Po czasach tłustych mięs i ciężkich potraw typowych dla wikingów, na Północy zacżęły dominować chude mięsa, a także warzywa i owoce, które są w stanie przetrwać w chłodniejszym klimacie: pełne antyoksydantów jagody, jabłka, gruszki, cebula, czosnek, por, warzywa kapustne, strączkowe oraz korzeniowe. Skandynawowie od lat nie stronią też od nabiału, zdrowych tłuszczy obecnych w oleju rzepakowym, orzechach i rybach oraz pełnego ziarna.
Piramida żywienia z Północy
Wszystkie te produkty znalazły się w stworzonej przez Finów Piramidzie Żywienia Morza Bałtyckiego – odmianie piramidy żywieniowej, która zdaniem wielu powinna być nowym wyznacznikiem dla dietetyków i wszystkich, którzy chcą zadbać o swoje zdrowie. Eksperci z WHO podkreślają, że w tej wersji piramidy żywieniowej znajdziemy wszystko, czego potrzebuje ludzki organizm, bazując jednocześnie na łatwo dostępnych i odpornych na niskie temperatury produktach. Wielu dietetyków radzi, by obrać ten racjonalny sposób żywienia zamiast drastycznych diet wykluczających pewne niezbędne elementy. Zdaniem specjalistów z WHO to właśnie sposób żywienia mieszkańców z krajów nordyckich pozwoli na obniżenie ryzyka otyłości, chorób krążenia, a nawet niektórych odmian raka.
Fińscy badacze stworzyli odmianę piramidy żywieniowej typową dla krajów regionu Morza Bałtyckiego.
The Finnish Diabetes Association and the University of Eastern Finland
Świat chce jeść prosto i modnie
Moda na dietę typową dla krajów regionu nordyckiego trwa już od kilku lat. Najlepszym dowodem na powodzenie zasad panujących w tradycyjnym północnym gotowaniu są restauracje pokroju popularnej w całej Europie duńskiej Nomy. Szefowie kuchni i krytycy kulinarni z całego świata już od jakiegoś czasu starają się podążać za manifestem kucharzy nordyckich: odejściem od udziwnień typowych dla ciężkiej kuchni francuskiej, stawianiem na lokalne produkty, lekkość, sezonowość i świeżość – cechy typowe dla tzw. nowej kuchni nordyckiej.
Wielu Norwegów zauważa jednak, że o zaletach tradycyjnej kuchni Północy zapominają od jakiegoś czasu sami Skandynawowie. Jak na ironię, podczas gdy świat próbuje odtworzyć popularne, tradycyjne receptury z ich kultury, coraz więcej mieszkańców Norwegii i Szwecji zapomina o lokalnych dobrach i stawia na gotowe produkty dostępne w supermarketach. Najlepiej świadczy o tym fakt, że najpopularniejszym daniem wigilijnym w nowoczesnych norweskich domach od kilku lat jest… mrożona pizza Grandiosa.
22-10-2018 11:23
19-10-2018 15:41
8
0
Zgłoś
19-10-2018 14:53
4
0
Zgłoś
19-10-2018 08:38
0
-6
Zgłoś
18-10-2018 20:15
39
0
Zgłoś
18-10-2018 17:04
54
0
Zgłoś
18-10-2018 16:48
41
0
Zgłoś
18-10-2018 16:08
41
0
Zgłoś