Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Już jest! Polsko-norweski

Kalendarz 2025

Sprawdź
Autopromocja
Kuchnia

Jedz jak Norweg. Dieta nordycka jedną z najzdrowszych na świecie

Hanna Jelec

18 października 2018 12:06

Udostępnij
na Facebooku
12
Jedz jak Norweg. Dieta nordycka jedną z najzdrowszych na świecie

Dieta skandynawska stawiana jest na równi z dietą śródziemnomorską. Naukowcy podkreślają jednak, że nie chodzi tu o zwyczaje panujące w wielu norweskich domach: jedzenie gotowych dań i niezdrowych przekąsek. Fotolia/Royalty-Free

Uchroni przed chorobami krążenia, otyłością, a nawet niektórymi odmianami raka. Tak tradycyjną dietę nordycką podsumowuje Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). Jej raport z 2018 r. stawia nordycki sposób żywienia na równi z wychwalaną do niedawna dietą śródziemnomorską, a eksperci podkreślają, że dzięki pewnym produktom obecnym tam od dziesiątek lat to właśnie północ Europy powinna mieć najmniejsze problemy ze zdrowiem.
Pełne ziarno, warzywa, owoce, oleje, orzechy, chude mięso i mnóstwo ryb – tak według ekspertów ze Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wygląda jedna z najzdrowszych diet na świecie. Nie chodzi tu jednak o chwaloną od lat dietę śródziemnomorską. Tym razem raport WHO stawia na podium tradycyjny sposób żywienia ludów Północy zwany nową dietą nordycką – posiłki oparte na Piramidzie Żywienia Morza Bałtyckiego, które znajdziemy m.in. w menu wielu Szwedów, Norwegów czy Finów.

Co od wieków je Skandynaw?

Opublikowany w 2018 r. raport WHO nie pozostawia wątpliwości: tradycyjna dieta Skandynawów spełnia kryteria, które pozwalają nazwać ją jedną z najzdrowszych na świecie. Eksperci podkreślają jednak, że „dietą nordycką” określają sposób żywienia bazujący na podstawowych, dostępnych na danym terenie produktach i nawykach żywieniowych obecnych tam od wielu pokoleń. 

Według WHO to właśnie w nordyckich książkach kucharskich znajdziemy posiłki oparte na zdrowych tłuszczach, warzywach i owocach oraz produktach pełnoziarnistych. Dieta, która od lat była obecna w domach Norwegów, Szwedów czy Finów, przypomina tym nieco dietę śródziemnomorską. Po czasach tłustych mięs i ciężkich potraw typowych dla wikingów, na Północy zacżęły dominować chude mięsa, a także warzywa i owoce, które są w stanie przetrwać w chłodniejszym klimacie: pełne antyoksydantów jagody, jabłka, gruszki, cebula, czosnek, por, warzywa kapustne, strączkowe oraz korzeniowe. Skandynawowie od lat nie stronią też od nabiału, zdrowych tłuszczy obecnych w oleju rzepakowym, orzechach i rybach oraz pełnego ziarna.

Piramida żywienia z Północy

Wszystkie te produkty znalazły się w stworzonej przez Finów Piramidzie Żywienia Morza Bałtyckiego – odmianie piramidy żywieniowej, która zdaniem wielu powinna być nowym wyznacznikiem dla dietetyków i wszystkich, którzy chcą zadbać o swoje zdrowie. Eksperci z WHO podkreślają, że w tej wersji piramidy żywieniowej znajdziemy wszystko, czego potrzebuje ludzki organizm, bazując jednocześnie na łatwo dostępnych i odpornych na niskie temperatury produktach. Wielu dietetyków radzi, by obrać ten racjonalny sposób żywienia zamiast drastycznych diet wykluczających pewne niezbędne elementy. Zdaniem specjalistów z WHO to właśnie sposób żywienia mieszkańców z krajów nordyckich pozwoli na obniżenie ryzyka otyłości, chorób krążenia, a nawet niektórych odmian raka.
Fińscy badacze stworzyli odmianę piramidy żywieniowej typową dla krajów regionu Morza Bałtyckiego.
Fińscy badacze stworzyli odmianę piramidy żywieniowej typową dla krajów regionu Morza Bałtyckiego. The Finnish Diabetes Association and the University of Eastern Finland

Świat chce jeść prosto i modnie

Moda na dietę typową dla krajów regionu nordyckiego trwa już od kilku lat. Najlepszym dowodem na powodzenie zasad panujących w tradycyjnym północnym gotowaniu są restauracje pokroju popularnej w całej Europie duńskiej Nomy. Szefowie kuchni i krytycy kulinarni z całego świata już od jakiegoś czasu starają się podążać za manifestem kucharzy nordyckich: odejściem od udziwnień typowych dla ciężkiej kuchni francuskiej, stawianiem na lokalne produkty, lekkość, sezonowość i świeżość – cechy typowe dla tzw. nowej kuchni nordyckiej.

Wielu Norwegów zauważa jednak, że o zaletach tradycyjnej kuchni Północy zapominają od jakiegoś czasu sami Skandynawowie. Jak na ironię, podczas gdy świat próbuje odtworzyć popularne, tradycyjne receptury z ich kultury, coraz więcej mieszkańców Norwegii i Szwecji zapomina o lokalnych dobrach i stawia na gotowe produkty dostępne w supermarketach. Najlepiej świadczy o tym fakt, że najpopularniejszym daniem wigilijnym w nowoczesnych norweskich domach od kilku lat jest… mrożona pizza Grandiosa.
Reklama
Gość
Wyślij
Komentarze:
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najnowszych


patafil

22-10-2018 11:23

Komentarz został usunięty ze względu na naruszenie regulaminu portalu
Tomasz Lenartowicz

19-10-2018 15:41

Pisanie takich dyrdymał to zawsze okazja do polemiki. Szczególnie zabawna "piramida" żywieniowa w kraju w którym najlepsza jarzyna jest kolorabi. Norweskie dzieci jarzyn nie jedzą w ogóle. A dorośli. Właśnie podano ze 7 na 10 Norwegów jest otyłych. Tzn. BMI > 30. Pracują nad zmianą kryteriów...

Joanna Kuchnicka

19-10-2018 14:53

Satan napisał:
Najlepiej jedza polacy i to powinno byc rozpowszechnione i docenione na swiecie.
Polak lubi wieprzowine, ktora jest smakowo najlepsza na swiecie i jednoczesnie moze sluzyc jako kuracja antybiotykowa. Podobniez ma sie to z drobiem.
Prawdziwy przedstawiciel narodu wybranego nie je duzo warzyw czy owocow, bo one uszkadzaja i tak wybrakowane uzebienie.
Polak jest osoba oszczedna, wiec kupuje tylko produkty tanie, ale za to sprawdzone (ze nie otruja natychmiastowo).
Uczte jedzeniowa popija polak morzem piwa (smakosz pije wodke).
Jak polak moze wierzyc obcej propagandzie, ze inni zywia sie lepiej?
To jest niemozliwe. Polak jest najlepszy we wszystkim.


W samo sedno.

Josef Satan

19-10-2018 08:38

Najlepiej jedza polacy i to powinno byc rozpowszechnione i docenione na swiecie.
Polak lubi wieprzowine, ktora jest smakowo najlepsza na swiecie i jednoczesnie moze sluzyc jako kuracja antybiotykowa. Podobniez ma sie to z drobiem.
Prawdziwy przedstawiciel narodu wybranego nie je duzo warzyw czy owocow, bo one uszkadzaja i tak wybrakowane uzebienie.
Polak jest osoba oszczedna, wiec kupuje tylko produkty tanie, ale za to sprawdzone (ze nie otruja natychmiastowo).
Uczte jedzeniowa popija polak morzem piwa (smakosz pije wodke).

Jak polak moze wierzyc obcej propagandzie, ze inni zywia sie lepiej?
To jest niemozliwe. Polak jest najlepszy we wszystkim.

jura gładysz

18-10-2018 20:15

Niech norki jedzą co chcą i jak chcą a polacy nie dadzą się wkręcić na spożywczy papier toaletowy

Natali B

18-10-2018 17:04

tak, idealna dieta norweska smågodt, pizza i na popitke masa gazowanych napoi...

Bart.

18-10-2018 16:48

Jedzą,ale same gotowce

DOROTA Wojtyczka-Koltun

18-10-2018 16:08

Norki jedzą najwięcej pizza Grandiosa heheheheh

Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok