Komunikat prasowy
Salmonella zagrożeniem w Norwegii. Ogniska zakażeń w sześciu regionach

Do zakażenia doszło najprawdopodobniej w wyniku kontaktu z jednym produktem. Fot. Adobe Stock, licencja standardowa (zdjęcie poglądowe)
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego (FHI) poinformował o wykryciu zakażenia bakterią Salmonella Napoli. Infekcje odnotowano w sześciu regionach kraju.
Jak przekazuje FHI, źródło zakażenia jest nieznane. Od sierpnia do września zachorowało siedem osób:
1) w Oslo,
2) w Vestfold og Telemark (2),
3) w Viken,
4) w Rogaland,
5) w Innlandet,
6) w Agder.
Wykryte baterie są genetycznie identyczne. – Wskazuje to na takie samo źródło zakażeń – precyzuje FHI.
1) w Oslo,
2) w Vestfold og Telemark (2),
3) w Viken,
4) w Rogaland,
5) w Innlandet,
6) w Agder.
Wykryte baterie są genetycznie identyczne. – Wskazuje to na takie samo źródło zakażeń – precyzuje FHI.
Chcą łatwiejszego dostępu do wyników badań w Norwegii. To z myślą o personelu medycznym i pacjentach
Popularny produkt źródłem zakażeń?
Dochodzenie w sprawie zidentyfikowania źródła zakażeń rozpoczęło FHI we współpracy z Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności, Instytutem Weterynarii oraz władzami lokalnymi. – Jest zbyt wcześnie, aby stwierdzić, czy ogniska miały ograniczony zasięg, czy może powiększał się. Nie wiadomo, czy uda nam się znaleźć źródło infekcji, ale uwaźnie śledzimy sytuację – wyjaśniła Liz Ertzeid Ødeskaug, badaczka FHI. Instytut zakłada, że do zakażenia doszło poprzez kontakt z szeroko rozpowszechnionym produktem spożywczym. Wywiady z zainfekowanymi mają pomóc zidentyfikować źródło salmonelli.

Wykryty wariant to Salmonella Napoli. W przeszłości zidentyfikowano go w Norwegii tylko jeden raz.Fot. FDA [Public domain]
Bakterie salmonelli przenoszone są zazwyczaj w żywności. Najczęstsze objawy zakażenia to biegunka, ból głowy, ból brzucha, nudności i gorączka. Infekcji można uniknąć poddając przygotowywane jedzenie dokładnej obróbce termicznej. FHI zaleca także właściwą higienę rąk przed jedzeniem i gotowaniem oraz unikanie podawania posiłków innym osobom w przypadku występowania objawów.
Źródła: FHI, MojaNorwegia.pl
Źródła: FHI, MojaNorwegia.pl
Reklama

Reklama
To może Cię zainteresować
13