Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

służba zdrowia - Norwegia

Czytali temat:
Konrad Dutkowski (1198 niezalogowanych)
13 Posty
Andrzej P.
(jaap)
Wiking
Witam czy ktoś z Was pracuje może jako pielęgniarka ,lekarz lub opiekun w Kristiansand lub okolicy? Jak można dostać taką pracę ,czy składa się CV u pracodawców czy trzeba zgłosić się do NAV-u,czy konieczna jest rejestracja tak jak w Polsce w izbach pielęgniarskich(czy coś w ogóle takiego jest w Norwegii)? i sprawa druga jak to wygląda ze szkoła (przedszkolem) dla dziecka w Kristiansand -znalazłem polskie szkoły w innych miastach Norwegii ale w Krs nie-córka ma 4 lata i nie zna języka norweskiego ani angielskiego-słyszałem,że w szkole norweskiej próbują znaleźć najpierw polskiego nauczyciela, czy to prawda? Dzięki za odpowiedzi,pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty

(Ssylwiula)
Wiking
najpierw musisz wybrac przeczkole,potem w przeczkolu porozmawiaj z nauczycielka jaka jest sp[rawa,ona powinna to zglosic do kommune, wowxczas przydzielaja p[olsko jezycznego nauczyciela na pewien okres...w moim przypadku byla to polka,ktora spedzala pare godz. dziennie w przeczkolu z moim synem i tlumaczyla mu wszystko po polsku i powtarzala to po norwesku...u nas zadzialalo i maly smiga juz bez pomocy jezykoerj.
zyczymy powodzenia!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Ssylwiula napisał:
najpierw musisz wybrac przeczkole,potem w przeczkolu porozmawiaj z nauczycielka...
A co to za dziwoląg... to ...PRZECZKOLE...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
27 Postów
Gabi B.
(Gabi26)
Wiking
WitamPotrzebujesz pozwolenia na wykonywanie zawodu zdobyte w norge to trwa nawet do 2 miesiecy.No i obowiązkowy na poczatek angielski, ale bez norweskiego też się nie obejdzie z czasem Jak chcesz to pisz na priv do mnie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok