Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Formularze E401 i E411 - Norwegia

Czytali temat:
grzegorz rul marek kogut Mateusz Chyła Tomasz werner Łukasz Janecki verkaa Darek1234 (6141 niezalogowanych)
1483 Posty
am glad
(amglad)
Maniak
Mam nadzieję,że uzyskam jakieś wskazówki...

Dzisiaj dostałam telefon od mojej mamy,że doszedł list do mnie i mojego męża z Białegostoku od Marszałka woj.podlaskiego, pierwsze co to byłam zdziwiona ponieważ mieszkam w woj.zachodniopomorskim... otóż,treść tego listu troszkę streszczę, bo za dużo troszkę pisania...
Postanowienie wymienia artykuły i kodeks postępowania administracyjnego...
Uzasadnienie:
Formularze E401 i E411 zostały błędnie skierowane przez Instytucję Norweską do Regionalnego Ośrodka Polit.Społeczn. w Białymstoku gdyż miejsce zam.Pani.... i Pana.... wskazane w formularzach znajduja się na terenie woj.zachodniopomorskiego. Zgodnie z art.nr 21 pkt3 Kodeksu Postępowania Administracyjnego Organ Właściwy ustala się na podstawie miejsca zameldowania strony lub jednej ze stron. W związku z powyższym na podst. art.21 ust1 i 2 z dnia 28litop2003 świadczenia o świadczeniach rodzinnych orzeczono jak w sentencji postanowienia. Na niniejsze postanowienia przysługuje stronie prawo wniesienia zażalenia do Samorządowego Kolegium Odwoławczego w Białymstoku za pośrednictwem organu wydającego postanowienie w terminie 7dni od daty doręczenia.
Otrzymują:
1.Urząd Marszałkowski Woj.Zachodniop......
2.NAV Forvalting Sandnes.....
3.pani.....

Mój mąż wybiera się jutro do Nav,ale ja nie mogę już wytrzymać(jak to kobieta ) i dlatego piszę tutaj, bo może ktoś mnie oświeci słowami i sam jakoś potrafi to wyjaśnić? z tego co tu pisze to Norwegia źle przesłała papiery do Polski nie tu gdzie trzeba tak? nie widziałam tych dokumentów bo obecnie nie ma mnie w kraju tylko tutaj w Norge przebywam...więc co mogę zrobić?? My czekamy na rodzinne już ponad rok i nagle takie rzeczy się dzieją Wiem,że sa osoby na tym forum,które dobrze się orientują w tych sprawach.. zanim mąż pójdzie jutro do Nav to może od Was się czegoś dowiem?

pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-6  
Odpowiedz   Cytuj
1483 Posty
am glad
(amglad)
Maniak
hmm chyba nikt nie odp bo nie za ciekawy temat... lub każdy wymęczony po pracy... ehhh trudno poczekam do jutra i zobaczę co Nav powie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Ada xxx
(zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz)
Wyjadacz
Nav przeslal dokumenty na bledny adres,po prostu pomylka,ale co napisal marszalkowski,bo o tym nie wspomnialas,czy cofaja dokumenty do Norwegii czy przesylaja do miejsca zgodnego z zameldowaniem?
Ja skladalam o rodzinne 3 razy i dopiero za 3 razem sie udalo,bo druki osobiscie przywiezlismy do pl wczesniej ginely w niewyjasnionych okolicznosciach
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1483 Posty
am glad
(amglad)
Maniak
upss Postanowienie jest takie:
Na podstawie art.65 w związku z art.21pkt3utawy z dnia 14czerwca..kodeks postępowania administracyjnego w związku z art.21 ust.1 pkt 1 i ust.2 ustawy z dnia.... o świadczeniach rodzinnych z ZU z 2006r nr139 .. z późn.zm. przekazują wg właściwości dyrektorowi Regionalnego Ośrodka Polityki Społecznej Urzędu Marszałkowskiego woj. Zachodniopomorskiego formularz E401 i E 411 z Instytucji Norweskiej wraz z gromadzoną dokumentacją dotyczącą Pani... i Pana...

wtedy były te uzasadnienia... więc nie wiem czy się odwoływać czy też nie... hmmmm
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
854 Posty
BEATA K
(B.K.)
Maniak
magdaleno...tak jak pisałam ci wczesniej te dokumenty gubią sie w nie wyjaśnionych okolicznościach i teraz wiesz dlaczego taka zwłoka...z tego co zrozumiałam teraz te dokumenty zostana odesłane na właściwy adres i z tamtąd po prawidłowym wypełnieniu odesłane do tutejszego navu...ile to jeszcze potrwa to święci nawet nie wiedzą.. ale podejrzewam,ze tu powiedzą ci,ze nic nie moga zrobic,bo.....nie dostali odpowiedzi z Polski i muszą czekać..więc uzbroj sie w cierpliwość i czekaj...jedna pociecha,ze wyrównają i bedzie więcej kasiorki pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj
1564 Posty
Maniak
Moje E-druczki Norki wysłali do gminy, co poskutkowało tym, że gmina wysłała do Urzędu Marszałkowskiego wymagany komplet dokumentów, zapominając jednocześnie o nieszczęsnych E-druczkach . Dopiero osobiste dostarczenie ich do urzędu ruszyło sprawę z miejsca. Na miejscu urzędniczka poinformowała mnie, że dokumenty są i owszem, ale potrzeba jeszcze trochę różnych zaświadczeń, które uprzejmy urząd gotów jest zgromadzić samodzielnie, co zajmie im tylko miesiąc . Skorzystałem oczywiście z tej oszczędzającej wiele czasu i pieniędzy opcji. Druk E401 dotarł do NAV po trzech miesiącach, E411 po sześciu . Pan w NAV pocieszał mnie, że nie jest żle, bo z Krakowa idą od siedmiu miesięcy w górę . Mimo stałego nadzoru telefonicznego i osobistego sprawy toczyły się swoim norweskim trybem, a ja odhaczałem kolejne miesiące. W chwili kiedy obmyślałem jak uczcić drugą rocznicę oczekiwania, po 22 miesiącach otrzymałem pierwszy zasiłek wraz z zaległościami .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-9  
Odpowiedz   Cytuj
1483 Posty
am glad
(amglad)
Maniak
haha no to nieźle!! masz rację B.K. im dłużej czekania tym więcej wyrównania... jutro będzie wiadomo...tylko dziwi mnie fakt,że opiekuńcze już od stycznia bez problemu dostaję a z rodzinnym takie cyrki... no cóż, muszę uzbroić się w cierpliwość.
Dino, Ty jak przypuszczam byłeś wtedy w Polsce, a my nie, więc chyba mam mały problemik bo dokumentów nie mogę wypełnić..no chyba,że nie będzie trzeba już jutro mój mąż to załatwi

dziękuję Wam za odpowiedzi
Zgłoś wpis
Oceń wpis:8  
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Ada xxx
(zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz)
Wyjadacz
Nie odwoluj sie Magda,bo nie ma do kogo,skoro jeden urzad w PL uprzejmie odesle do drugiego....teraz tylko jeszcze troszke cierpliwosci
jak dookumenty dotra do zachodniopomorskiego,dostaniesz o tym info
u mnie podobnie jak u Dino,2 lata jak w morde strzelil oczekiwania na rodzinne

edytuje...jak nie ma Was w Polsce urzad sam zajmie sie kompletowaniem dokumentow
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-12  
Odpowiedz   Cytuj
1483 Posty
am glad
(amglad)
Maniak
ooo to fajnie chodzi mi o odwołanie,a z tym czekaniem to trudno, tak bywa, jednym się udaje szybko drugim nie....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1654 Posty
ka mi
(kami)
Maniak
hej laski nie wiem napewno ale wydaje mi sie ze wyrownanie tylko do roku wstecz
ja czekałam 13 miesiecy i dostałam wyrownanie tylko za 12 mies i pani z nav tak mipowiedziała ale to było dawno wiec moze cos sie pozmieniało
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok