Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

nie dostałam barnehage, co teraz? - Norwegia

Czytali temat:
(352 niezalogowanych)
43 Posty

(ewik1)
Nowicjusz
hej,
piszę ponieważ nie mam już pomysłu. Mam 15 miesięczną córeczkę, która nie dostała sie do przedszkola w tym roku. Prosilismy o miejsce od sierpnia. Nie mam samochodu więc odpada dowożenie jej do dalszego barnehage jak również w mojej okolicy nie ma przedszkoli domowych. co mam teraz zrobić! nie stać mnie na opiekunkę!!!!!amuszę wrocić do pracy!!!
może ktoś wpadnie na jakiś świetny sposób rozwiązania mojej sytuaacji lub też byl w podobnej.
dzięki
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(bella)
Wiking
jeżeli córeczka nie dostała się do przedszkola to nie zabiorą ci kontantstøtte czyli dodatek na dziecko od roku do trzech lat więc chyba na tą opiekunkę bedzie cię stać bo przecież napisałaś że wracasz do pracy,dużo jest dziewczyn w podobnej sytuacji i biorą dagmamme
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
Koszt dagmammy za pełen wymiar godzin to 4-6 tys, zależy gdzie mieszkasz. Ja sama byłam dagmammą dla norweskich dzieci. Jeśli nie pracujesz na pełen etat, to godzinowa stawka dla dagmammy to ok.40 nok za godzinę za jedno dziecko. Dopłacisz do tego niewiele, albo nic (tylko kontantstøtte i barnetrygg), to naprawdę nie tak źle.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
43 Posty

(ewik1)
Nowicjusz
wiem, że zawszemozna wziąść dagmame ale mi bardzo zależy by moje dziecko bawiło się z rowieśnikami. Do tej pory była tylko z doroslymi a jak zauważy dzieci to biegnie do nich jak szalona. To jest główny powód dla ktorego pragnęła bym wysłać ja do barnehage
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
Większość dagmamm to kobiety, które są w domu ze swoimi pociechami i chcą dorobić biorąc dodatkowe dziecko lub dzieci. Gdy byłam dagmammą miałam swoje własne dziecko w domu. Teraz jestem z dwiema córeczkami w domu i jeśli mieszkasz w Øvre Eiker kommune albo Modum, to zapraszam do siebie Nie znam dagmammy, która chciałaby wykonywać taką pracę nie będąc w domu z własnymi dziećmi. Towarzystwo dla twojej pociech zawsze się znajdzie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
43 Posty

(ewik1)
Nowicjusz
Dzięki za info ale ja mieszkam w Asker Komune więc to chyba nie po drodze
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok