Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Liceum! Proszę o szybką pomoc! - Norwegia

Czytali temat:
Rafał Gadomski (1222 niezalogowanych)
1 Post
a a
(andziaaay)
Wiking
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
39 Postów
Ewa XXX
(ewka)
Nowicjusz
Mnie też to bardzo interesuje, bo córka kończy gimnazjum i chcę ją posłać już do norweskiej szkoły. Jeżeli ktoś może wytłumaczyć jak to załatwić to będę wdzięczna Pozdrawiam serdecznie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
kamil a
(kkamil)
Wiking
wiec tak.. jesli chcesz zapisac sie do norweskiego liceum, musisz najpierw skonczyc szkole jezykowa, a pozniej bezposrednio ta szkola przenosi cie do liceum. Do szkoly jezykowej chodzisz az sie nauczysz jezyka.. tzn. ok 1-2 lat ;D
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
Wiking
Najpier musisz zaliczyc rok lub dwa lata w klasie dla obcokrajowcow, zeby sie nauczyc jezyka.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów

(sebczos)
Wiking
Wcale nie trzeba tracić 2 lat, ja przyjechałem tutaj półtora roku temu, języka uczyłem się jakieś 4-5 miesiące, a w maju miałem test z języka do liceum. Co prawda "straciłem" jeden rok(wcale nie uważam tego roku za stracony ), ale wystarczy zdać ten test i można spokojnie iść do szkoły tutaj.
Z tego testu trzeba mieć najmniej 40% - wtedy się idzie do liceum do specjalnej klasy dla tych, którzy uczą się norweskiego(oczywiście to jest dodatkowy rok)
Jeżeli ma się 60% i więcej wtedy można iść do normalnej klasy z norwegami.
Ja się dostałem do normalnej klasy i jakoś sobie radze
Co prawda mam jeszcze jakieś problemy z tym językiem, cały czas się uczę

www.mojanorwegia.pl/nauka_w_norwegii/szk...nie_(vg_skoler).html
W tym linku masz trochę informacji.
Ja już nie pamiętam kiedy składałem podanie, ale to chyba było jakoś w zimie.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Paulina:D)
Wiking
a wiec, ja przyjechalam do Norwegii jak skonczylam gimnazjum...najpierw musialam isc na kurs jezyka norweskiego( wtedy swiadectwo skaldalam w sierpniu 2 tyg, przed rozpoczeciem kursu), a po tym roku wyslali mnie do klasy integracyjnej, normalnie w liceum ,ale klasa skaldala sie z osob bedacych w takiej sytuacji jak ja, tylko ze mielismy podstawy roznych przedmiotow, ktore byly nam potrzebne do rozpoczecia nauki w normalnym liceum. w sumie caly ten kurs przed pojsciem do liceum trwa ok 2 lat
pozdrawiam )
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok