olga721 napisał:
mam do was ogromna prosbe.za kilka miesiecy zamieszkam z trojka dzieci i mezem w Norwegii.chciala bym wiedziec co musze zrobic zeby zapisac dzieci do szkoly (trzecia i szosta klasa).czy musze najpierw zdobyc jakies numer (typu pesel itd.),pozwolenie na pobyt? jak zapisac do pediatry itd.chciala bym tez wiedziec ile kosztuje wynajecie mieszkanie (trzy pokoje).moj maz jedzie w sierpniu do pracy na budowie i i chcieli bysmy cos juz wiedziec.chociaz troszeczke informacji.pozdrawiam
Przede wszystkim Olgo, gdzie to by w Norwegii miało byc? Bo jeżeli Oslo, to przedmówcy sie wypowiedzieli, jeżeli jednak np. w takiej małej mieścinie jak ja, to ceny są zdecydowanie niższe. Ja wynajmuję cały domek z Norweżka i płacimy 5tys. NOK na pół (za miesiąc) + energia. Znajomi, którzy wynajmują mieszkania, płacą średnio za 2, 3 - pokojowe, odpowiednio 4 - do 4,5 tys. NOK +energia. Ja akurat depozytu nie płaciłam nigdy, a to juz moje trzecie lokum.
Co do formalności a propos zapisania dzieciaków do szkoły, to najlepiej się mamy wypowiedzą. Jeżeli Twój mąż otrzymał pozwolenie na pobyt, to rodzinie powinni takowe pozwolenia również przyznac. Trzeba na to poczekac trochę, ale generalnie nie powinno byc z tym problemu. Na dzieci do 18-tego roku życia, można sie starac o pomoc finansową. Ja znam to tylko pod nazwą Child Benefit (bo pomagam to załatwiac w jęz. ang.), więc może i o to warto sie postarac. Tak jak wyżej napisano - szperaj, szukaj, dowiaduj się.
Powodzenia