Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Dodatek na dziecko - pare pytan. - Norwegia

Czytali temat:
(751 niezalogowanych)
16 Postów

(tms)
Wiking
Czy dodatek na dziecko dostaje sie razem z wyplata? Czy trzeba wystapic o niego do odpowiedniego (jakiego?) urzedu?

Czy zeby go dostac wystarczy przedstawic akt urodzenia dziecka? I czy trzeba to miec przetlumaczone na angielski a moze norweski?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Nie z wypłatą, bo dodatki na dziecko wypłąca NAV. Trzeba złozyć odpowiedni wniosek, akt urodzenia najlepiej na druku miedzynarodowym ( nie trzeba ponosic kosztów tłumaczenia), a takze dodatkowe dokumenty, to zalezy jaki dodatek bo jest tego troche...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
16 Postów

(tms)
Wiking
Dzieki Hilton, o to chodzilo!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
33 Posty
sylwek Malishito
(simontl)
Nowicjusz
zalezy czy dziecko sie tu urodzilo ?? to dostaniesz rodszinne automatycznie chyba ze chodzi ci o dodatek powyzej 1szego roku zycia dziecka to wtedy trzeba zlozyc wniosek
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
16 Postów

(tms)
Wiking
Dziecko ma 5 lat i urodzilo sie i mieszka na stale w Polsce.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
Ja mam pytanie o dodatek na dziecko powyżej 1 roku życia. Ile miesięcy lub tygodni wcześniej należy złożyć dokumenty? Mój maluch ma 9 mies, nadchodzą wakacje i zastanawiam się, czy już pora, czy wystarczy w sierpniu 11 dni przed ukończeniem 12 mies. (bo pieniądze przysługują od 13 mies życia dziecka).
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
33 Posty
sylwek Malishito
(simontl)
Nowicjusz
mozesz zlozec przed samym ukonczeniem 1 roku lub nawet po ukonczeniu poniewaz zwracaja wstecz ale tylko miesiac do tylu <ja wlasnie skladalem taki wniosek i jak ktos chce to moge podpowiedziec
>
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
33 Posty
sylwek Malishito
(simontl)
Nowicjusz
tobie przysluguje tylko rodzinne ale jakie dokumenty! niestety nie pomoge ci ale moze ktos inny
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
Ok, dzięki za odpowiedź!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
simontl napisał:
mozesz zlozec przed samym ukonczeniem 1 roku lub nawet po ukonczeniu poniewaz zwracaja wstecz ale tylko miesiac do tylu <ja wlasnie skladalem taki wniosek i jak ktos chce to moge podpowiedziec
>

Wypłacają 3 miesiące wstecz. Mnie tak wypłacili i taka informacja nadal jest na stronie NAVu, nic sie w tej kwestii nie zmieniło.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok