Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Szkoła polsko-norweska w Haugesund lub Stavanger - Norwegia

Czytali temat:
Bogusław Szpejda Marcin H katarzyna cholewa Maria K nadin . Marek Sadło wiktoria b Barbara Barbaraa toyota Mahdalena (4471 niezalogowanych)
17 Postów
Wiking
witam serdecznie, czy ktoś wie może czy istnieją jakies szkoly polsko-norweskie w okolicach Haugesund lub Stavanger.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:10  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Mefistofeles)
Wiking
A co konkretnie masz na mysli ? Chodzi ci, aby twoje dziecko chodzilo do polskiej szokly? Powiem wprost - jest to nietrafiony pomysl. Poza tym nie slyszalam aby w Norwegii byly takie szkoly, dzieci tu ida do norweskiej szoky to tzw. klasy mottak, dla dopiero przybylych. Mozna sie starac o nauczyciela m,owiacego po polsku, ale to tez jest zly pomysl. Moj syn nie mial zadnej pomocy i w tej chwili pisze wypracowania na 3 strony bez bledow. A w Polsce byl niby dyslektykiem hahah, na prawde, robil takie byki ze szok Wiem ze w Oslo jest "szkolka niedzielna" dla polskich dzieci, maja tam zajecia z kilku przedmiotow i religie, dostaja swiadectwo ukonczenia, ale w NO ono nie ma zadnego znaczenia. Jedynie gdyby wracaly z rodzicami do Pl spowrotem. Mam nadzieje, ze pomoglam, a jesli chodzilo ci o zupelnie cos innego, to napisz, bo byc moze opacznie zrozumialam twoja wypowiedz. Pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:11  
Odpowiedz   Cytuj
17 Postów
Wiking
a ile ma lat twoj syn? bo chodzi mi o jedną dziewczyne w wieku 13 lat. a w jaki sposob mozna załatwic tą klase mottak ? czy w norwegii są jakies terminy do kiedy moge zgłaszac dzieci ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
365 Postów

(alma78)
Stały Bywalec
Ja swojego syna (11 lat) zapisałam do szkoły w lutym . Szkoła sama go przydzieliła go do klasy MOTTAK . Mają w szkole polską nauczycielkę i jedną godzinę lekcyjną razem z nią . Ona pełni tam raczej funkcję tłumaczki . Ja również nie słyszałam o szkołach polsko norweskich , a jeśli chodzi o tę niedzielna szkółkę , to tak jak nadmieniła Mefistofeles , jest dla dzieci , które kiedyś wrócą do Polski . Dzieci tam otrzymują polskie świadectwa , które są ważne w polskich szkołach . Norweskie szkoły podstawowe nie wydaja dzieciom świadectw .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-7  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Mefistofeles)
Wiking
dolek13, musisz isc do swojej komuny i tam cie skieruja do ktorej szkoly twoja corka pojdzie. Tak jak alma pisze, mottak jest zazwyczaj jedna klasa w szkole i tam chodza dzieci "nowe". Dziecko do szkoly mozesz zapisac zawsze, tylko nie w lipcu bo wszystko jest nieczynne. Moze sie zdarzyc ze nie bedzie miejsca i bedzie musiala np. jeden semestr poczekac, tak tez sie zdarza. Ale teraz jest najlepszy czas na zapisanie do szkoly.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-11  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok