Jeśli jesteście tu legalnie i jesteś zarejestrowana w Nav, to na pewno pobierasz barnetrygg w wysokości 970 nok miesięcznie. Od 13 miesiąca życia dziecka, jeśli nie będzie chodziło do przedszkola, możesz wypełnić papierek w Nav i będziesz otrzymywałam 3303 nok miesięcznie przez max 23 miesiące. Nie wiem, czy Nav oferuje jeszcze jakąś pomoc, raczej nie, ale słyszałam, że jak się wydrepta ścieżkę, to bywa, że pomagają w wybranych przypadkach. Jeśli wasza sytuacja jest ciężka, to możecie starać się o pomoc socjalną w Kommunie. Oni tam mają swoje paragrafy i powiedzą ci, czy w waszym przypadku, z waszymi dochodami macie wystarczająco na przeżycie. Ja kiedyś starałam się o pomoc socjalną, bo byłam chwilowo samotną matką z jednym dzieckiem i w moim przypadku to wyglądało tak, że pomoc mogłam otrzymać, ale nie mogłam posiadać własnego samochodu ani własnego mieszkania, bo to jest majątek. Mogłam wynająć coś za nie więcej niż 4500 nok w mojej kommunie, zapłaciliby za to. Wyliczono, że mogą mi opłacić bilet miesięczny na autobus, dostanę coś na garderobę zimową i po odliczeniu kosztów na życie (wszystko bardzo skrupulatnie, telefon np. traktowany jest jako luksus i oni kosztu jego utrzymania nie biorą pod uwagę) powinnam mieć coś ok 7000 tys na życie, czyli jedzenie, inne zakupy i czas wolny. Pytanie tylko, czy tę pomoc może otrzymać ktoś, kto jest tu tylko 4 mies. Nie wiem, chyba że twój mąż jest tu dłużej.