Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Selvangivelse 2008. Czy ktoś zna się na tym??? - Norwegia

Czytali temat:
Marcin Niecko Mirosław Chyliński Arleta .......... ŁUKASZ dzieniekks Nikolai Stefani Łukasz K (2199 niezalogowanych)
6 Postów
Kazimierz Wichura
(Kazi_Wichura)
Wiking
Witam wszystkich zainteresowanych moim problemem!
Dostałem Selvangivelse 2008 i parę jeszcze innych dokumentów jak każdy zresztą, kto pracował w Norwegii w 2008r. 20 kwietnia wróciłem do kraju i odebrałem swoja pocztę.
Mój problem polega na tym ze czas na rozliczenie się upływa 30 kwietnia a ja nie wiem jak się rozliczyć. Co najgorsze nic z tego nie rozumiem.
W Norwegii zacząłem pracować od 16 września 2008r. Gdy zacząłem pracować nie miąłem jeszcze numeru personalnego. Do czasu jego otrzymania pracodawca pobierał 50% podatku. Tak było przez miesiąc. Później gdy nr. dostałem płaciłem już 36%.
Nadpłacony podatek miałem otrzymać ze zwrotem podatku za 2008r. Zostało mi niewiele czasu a wiem ze ów rozliczenie mogę zrobić przez Internet.
TYLKO JAK??? GDZIE, CO WPISAC??? I JAK WYSŁAC??? PROSZE O POMOC OSOBY, KTÓRE NAPRAWDE SIE NA TYM ZNAJĄ I MAJA OCHOTE POMÓDZ!!!

Pierwszym dokumentem, jaki dostałem był Lonns- og trekkoppgave for 2008 od pracodawcy. Dokument ten do wglądu pod tym adresem

www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a9338d6aaaf3ae62.html

Co to za dokument i do czego jest potrzebny???

Drugim dokumentem jest wspomniany wcześniej Selvangivelse 2008.
Ale tu nie ma informacji ile mam zwrotu czy tez ewentualnej dopłaty.
Zielony jestem z tego. Dokument do wglądu na

www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7a0f2781c9f645da.html

Druga strona Selvangivelse 2008.

www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5d786405e146ef23.html

Dostałem też coś takiego jak Forelopig beregning av skatter og avgifter 2008 i Om levering av Selvangivelse. Ale kompletnie nie wiem, co to takiego? Dokumenty do wglądu.

www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f557c863bb648730.html
i drugi dokument
www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9485f4659833c60e.html

Dostałem też PIN-kodery MinID. Zarejestrowałem się bez problemu na stronie altinn.no
Do wglądu pod linkiem
www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0d5dd77279bc7b82.html

PROSZĘ O POMOC!!!!!!!

Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
16 Postów
janusz janusz
(janusz janusz)
Wiking
w polsce tez masz polish connection rozlicz sie przez nich bo jeszcze cos pokrecisz i bedziesz miał problemy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
Kazimierz Wichura
(Kazi_Wichura)
Wiking
dzwonilem do jednej z nich i zeby zrobic to przez firme to jest za pozno. zanim wszystko wysle itd to mine sporo czasu. Tak przez internet nie bylo by problemu. moze jest ktos kto robil to sam??? Ja nie chce niczego odliczac itd. Chce tylko sie rozliczyc zeby nie bylo problemow
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
61 Postów
@ @
(majoliwit)
Początkujący
podpisz i odeślij
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(fazi)
Wiking
jezeli masz nadplate albo wyszedles na zero mozesz odeslac albo nawet nic nie robic to jest rowno znaczne z twoja zgoda na to rozliczenie ktore dostales. ale jezeli masz niedoplate musisz wypelnic giro ktore dostales,wpisac kwote ktora masz doplacic isc wplacic oczywiscie do konca kwietnia. jezeli nie wiesz czy masz nadplate czy niedoplate zerknij na foreløping beregning av skatter og avgifter i od podatku ktory oni ci naliczili odejmij co potracil tobie pracodawca wyjdzie ci kwota ktora tez tam jest jako ostatnia.oczywiscie minus to musisz zaplacic,wszystko na plus jest twoim zyskiem.to tak bez tlumaczenia calego dokumentu.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(fazi)
Wiking
powyzej giro powinno byc wyliczone wszystko!!!!!!!!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
56 Postów
monika robert
(monolit)
Nowicjusz
zanim jednak podpiszesz i wyslesz to pamietaj ze masz mozliwosc wielu odpisow.w zaleznosci od twojej sytuacji mozesz odliczyc sobie dojazdy do polski,oplate za mieszkanie ,klometry do pracy,placone odsetki w polsce lub alimenty.warto z tego skorzystac,masz czas do konca kwietnia!!!!!
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(tosia3)
Wiking
A ja Ci zaproponuję rejestrację na

www.forum-norwegia.pl/index.php lub kontakt z monolitem,który zajmuje się podatkami.....Powodzenia!!!
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
Kazimierz Wichura
(Kazi_Wichura)
Wiking
Na forum-norwegia rejestrowalem sie predzej jak tutaj. i to 2krotnie. Dostalem emaila od admina ze konto nieaktywne jest narazie i mam czekac na emaila z potwierdzeniem od admina. Tak czekam po dzien dzisiejszy juz chyba tydzien.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
Kazimierz Wichura
(Kazi_Wichura)
Wiking
Za bardzo nie mam co odpisywac. chyba ze to 10%ulgi!
chce sie rozliczyc tak zebym nie mial problemow.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok