Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Co to jet MIOD PITNY??? - Norwegia

Czytali temat:
Jan Maryjan Kornel Bezdziel Agnieszka Kajka Marek Kaminski pawel piotr Jan . Sylwester O Kicsi Szívem (2969 niezalogowanych)
1633 Posty
Jan .
(WujekJanek)
Maniak
To znaczy, co to jest, to wiem doskonale. Chodzi mi jak to jest kasyfikowane w swietle norweskich przepisow celnych. Na pewno nie jest to kategoria piwo, wodka chyba tez nie... No to wino?
Zmierzem ku temu, ze potrzebuje wiedziec, ile miodu pitnego mozna oficjalnie wwiezc do Norwegii. Bedzie to jedyny wwozony alkohol.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1262 Posty
pawel piotr
(wrzeszczot)
Maniak
patrz po procentach
piwa tez nie zawsze mozesz wziasc 5 litrow

Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1633 Posty
Jan .
(WujekJanek)
Maniak
Juz ogarnalem, kolega ktory pracuje na bazclowym mi wytlumaczyl, a potem rozmawialem jeszcze z mezem kolezanki, ktory jest celnikiem.
I jest to tak, ze jesli miod pitny jest do 21.5% alkoholu, to klasyfikuje sie jako likiery i mozna go przewiezc 3 litry (oczywiscie jesli jest to jedyny alkohol). Jesli dodatkowo nie wieziesz zadnych innych produktow oakcyzowanych, np. papierosow, to mozesz miec dodatkowe 1,5 litra, czyli maksymalnie 4,5litra.
Natomiast wszystko co ma 22% lub wiecej klasyfikuje sie jako wodka.
Tak wiec podstawowym wyznacznikiem jest zawartosc alkoholu.

Celnik radzil tez, aby w takich przypadkach rozsadnie zapakowac walizke, bo 4,5 litra to jest pare flazek, jak to na przeswietlaniu wyjdzie to moga waliche otwierac, wiec jakos tak z glowa wszystko pakowac i oczywiscie miec paragon ze sklepu, nikt sie w to nie wczytuje ale jak jest, to jest.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok