Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

łaczenie rodziny - Norwegia

Czytali temat:
Agnes O. Maciej Tyszka Miroslaw Bartkowski PeterK76 Koć JanCw (2771 niezalogowanych)
4 Posty
ann ann1988ann
(anka1988)
Wiking
witam! mam pytanie do osob,ktore juz zamieszkały ze swoimi rodzinami.Mianowicie mój narzeczony od dwoch lat przebywa w norwegii, od 1,5 roku prowadzi wlasna firme. Po slubie we wrzesniu chciałabym legalnie przeprowadzić się do niego,ze mną jako żona zapewnie nie będzie problemu połaczenia rodziny chodzi o moja córke z poprzedniego związku. Jak to będzie wyglądac w jej przypadku?Ma 6 lat i we wrześniu poszłaby do juz tu w Norwegii do szkoły.Tylko czy będzie to możliwe? Jeśli tak jakie kroki należy podjąć?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
590 Postów
Szymek Bednarski
(Simmon)
Wyjadacz
Jesli to będzie po ślubie to nie będzie problemu z Toba.
Co do dziecka, to jeśli ojciec dziecka wyrazi zgodę na jego zamieszkanie i pobyt tutaj,......... to tez nie będzie problemu. Z założeniem również ze twój partner będzie was wstanie otrzymać razem tutaj w norge.
...co władze tutejsze sprawdza
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
590 Postów
Szymek Bednarski
(Simmon)
Wyjadacz
Paszport dziecka, akt urodzenia z apostille, zgoda ojca dziecka,
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
ann ann1988ann
(anka1988)
Wiking
paszport juz mamy od dawna,bo często tu jestesmy.zgoda na wyjazd od notariusza? z tym tez nie ma problemu.a jak wyglada wtedy kwestia zapisu do szkoly? ubezpieczenia dziecka? po slubie bedziemy juz we wrzesniu i wtedy chcemy tu przyjechac i zostać.a dziecko bez problemu otrzyma wtedy nr personalny?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
ann ann1988ann
(anka1988)
Wiking
gdzie uzyskam akt urodzenia z apostille?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
590 Postów
Szymek Bednarski
(Simmon)
Wyjadacz
anka1988 napisał:
paszport juz mamy od dawna,bo często tu jestesmy.zgoda na wyjazd od notariusza? z tym tez nie ma problemu.a jak wyglada wtedy kwestia zapisu do szkoly? ubezpieczenia dziecka? po slubie bedziemy juz we wrzesniu i wtedy chcemy tu przyjechac i zostać.a dziecko bez problemu otrzyma wtedy nr personalny?

Najlepiej u notariusza, żeby później jazdy nie było,....rożnie to z tymi ex jest oczywiście przetłumaczone na angielski.
Ubezpieczenie powinien mieć z twojego męża, choć głowy nie dam.
Jak go zarejestrują w UDI to numer personalny tez dostanie.
Polecam zarezerwować termin w UDI bo czasem 1,5 miesiąca sie czeka,...ale zależy od komuny.
Polecam wycagnac cala kartę szczepień czy chorób, jeśli dziecku cos dolega z polski, .....przetłumaczoną na angielski......potem to ułatwia sprawę
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
590 Postów
Szymek Bednarski
(Simmon)
Wyjadacz
anka1988 napisał:

Ja dostałem z MSWiA Z Warszawy.
Oczywiście płatne.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
Simmon napisał:
anka1988 napisał:

Oczywiście płatne.

Akt urodzenia z apostille???? A po co?
Akt urodzenia wydaje kazdy urzad stanu cywilnego na druku europejskim, ktorego nie trzeba tlumaczyc. Otrzymuje sie to gratis, wystarczy powiedziec ze akt urodzenia jest potrzebny do rodzinnego w Norwegii.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
504 Posty
Aneta Polak
(anetapolak)
Wyjadacz
Hilton napisał:
[quote]Simmon napisał:
anka1988 napisał:

Oczywiście płatne.

Akt urodzenia z apostille???? A po co?
Akt urodzenia wydaje kazdy urzad stanu cywilnego na druku europejskim, ktorego nie trzeba tłumaczyć. Otrzymuje sie to gratis, wystarczy powiedziec ze akt urodzenia jest potrzebny do rodzinnego w Norwegii.[/quote/]

nie spotkałam się z darmowym aktem urodzenia w USC - żadnej różnicy nie robi fakt, iż dokument potrzebny jest do rodzinnego w NO
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
281 Postów

(grzes333)
Stały Bywalec
nie spotkałam się z darmowym aktem urodzenia w USC - żadnej różnicy nie robi fakt, iż dokument potrzebny jest do rodzinnego w NO

a w powiecie pytalas

PODSTAWA PRAWNA:
art. 83 ustawy z dnia 29 września 1986r. - prawo o aktach stanu cywilnego (tekst jednolity Dz. U. z 2004r. Nr 161, poz. 1688),
ustawa z dnia 16 listopada 2006r. o opłacie skarbowej (Dz. U. z 2006 r. Nr 225, poz. 1635)

www.niedziela.nl/forum/viewtopic.php?t=7627
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok