Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

wycieczka do Oslo i Bergen - Norwegia

Czytali temat:
majunia mala Krzysztof .I Tomek Kowalski (3251 niezalogowanych)
4 Posty
Piotr B
(TataGabrysi)
Wiking
Obiecałem córce wyjazd wakacyjny gdzie tylko zechce. Teraz już wiem, że to nie był dobry pomysł. Wybrała nie wiedzieć czemu Norwegię. To co prawda bardzo urokliwe miejsce na ziemi ale nie wiarygodnie drogie jak na polskie zarobki. Ponieważ umów należy dotrzymywać liczę na życzliwość forumowiczów i pomoc w wyszukaniu najkorzystniejszych rozwiązań dla naszej dwójki". Plan na tą chwilę wygląda tak: Wylot z Modlina do Oslo, 2-4 dni, pociągiem do Bergen 5-6 dni, powrót z przesiadką do Warszawy.

Liczę, że znajdzie się ktoś życzliwy i wesprze mnie w wyborze ciekawych miejsc do zobaczenia, noclegów, przejazdów....

Pozdrawiam TataGabrysi.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
Wylot z Modlina do Oslo, 2-4 dni, pociągiem do Bergen 5-6 dni, powrót z przesiadką do Warszawy.

ktore lotnisko w Oslo ,bo sa trzy a najblizsze to jakies 80km

powrót z przesiadką do Warszawy -tez pociagiem?

najtaniej to wez namiot 170kr za noc

www.visitoslo.com/
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
Piotr B
(TataGabrysi)
Wiking
Budżet jest skromny ale bez przesady . Namiot odpada.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
Piotr B
(TataGabrysi)
Wiking
Widzę, że można liczyć na przyjazne odpowiedzi. Dziękuję, każda podpowiedź ułatwi mi zaplanowanie i realizację marzenia mojej Gabrysi.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
211 Postów
Michał mi$
(qmulus)
Stały Bywalec
Bilet Oslo bergen jak zamówisz wczesniej to kupisz za ok 250 nok od osoby. Hotele nie są tanie ,w bergen polecam Montane do spania, masz dodatkowo śniadanie gratis i ładne widoki z hotelu. Co do pobytu w bergen 5-6 dni to bez samochodu to trochę długo bo tak naprawde to za duzo nie ma do zwiedzania.masz cos w rodzaju centrum nauki kopernik pare muzeum oraz akvariet który faktycznie warto zobaczyc. Oprócz tego 2 góry z widokami. wiekszosc ciekawych zeczy jest poza bergen. Flamsabana owszem ciekawa ale nie porywa zwlaszcza ze mając auto mozna zobaczyc wiele wiecej i taniej( bilet na kolejkę 350 nok). Co do Oslo foto jest parę fajnych muzeum ale też na obrzeżach. Samo Oslo raczej nie zachwyci. Kiedy masz zamiar się wybrać do norge ? Jak potrzebujesz dokładniejszych wiadomości to pisz na priv.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
17 Postów
Dominika Zuszek
(Zuszek)
Wiking
Podróż NSB z Oslo do Bergen jest PRZEPIĘKNA. Na prawdę co najmniej raz warto się tak przejechać. Nie jest to najtańsze rozwiązanie ale warte pieniędzy Bilet oczywiście warto kupić wcześniej, można ściągnąć aplikację na komórkę, a przy kontroli po prostu otworzyć bilet (potrzebny jest do tego internet ale w NSB jest darmowe wi-fi, z zasięgiem mogą być czasem problemy ale w 70% jest.)
Akvariet w Bergen jest fajnym rozwiązaniem, młodsze dzieci będą mieć tam na prawdę niezłą frajdę, choć i starsi też będą się dobrze bawić ^_^
www.akvariet.no/index.php?option=com_con...w=article&id=137

W Bergen podstawową rzeczą którą po prostu trzeba zobaczyć jest Bryggen, to po prostu obowiązkowa pozycja na liście Uliczki między domkami mają niezwykły urok i klimat.

Fløyen w Bergen - można dostać się na górę za pomocą kolejki. Jeśli jest słoneczna pogoda warto wybrać się np. o zachodzie słońca - niesamowity widok.

Ulriken w Bergen - też można dostać się za pomocą kolejki (jest w pobliżu szpitala), jest też droga piesza - urokliwa i w miarę niemęcząca (aczkolwiek chciało mi się śmiać jak ja - osoba bez kondycji, z jęzorem na brodzie ledwo się wdrapywałam, a babka z genialną figurą .. gdzieś tak pod 50/55 lat truchcikem wyprzedziła mnie i po pół godzinie zbiegła w dół, gdzie ja ledwo do połowy doszłam >.< )

W Norwegii warto spróbować cynamonowych bułeczek, są przepyszne, a w Polsce nigdzie ni widu, ni słychu ... samemu trzeba piec.

Wyjazd może być kosztowny ale jak wcześniej wszystko zaplanujecie możecie na prawdę sporo oszczędzić. Warto kupować jedzenie w remie1000, kiwi .. wydaje mi się, że tam jest najtaniej. Jeśli będziecie mieli dostęp do kuchni można kupić łososia za 40/60 koron, upiec go , jakąś sałatkę lub ziemniaki i macie pyszny obiad Jednak przede wszystkim weźcie jedzenie ze sobą, makaron, konserwy, ser żółty. Nawet jeśli to wyjazd tylko na tydzień to sporo zaoszczędzicie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17 Postów
Dominika Zuszek
(Zuszek)
Wiking
No i zgadzam się z osobą wyżej brak samochodu to duże ograniczenie .. ale można go wypożyczyć mój znajomy zarezerwował sobie kilka miesięcy wcześniej i za dzień zapłacił na prawdę 1/3 ceny ... niestety trzeba pamiętać, że benzyna też kosztuje .. bodajże ok. 14 koron za litr ale dokładnie nie wiem
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
Piotr B
(TataGabrysi)
Wiking
Dzień dobry wszystkim forumowiczom.

Dziękuję serdecznie za wszystkie podpowiedzi. Są dla mnie na prawdę wielkim ułatwieniem i inspiracją.

Mam nadzieję, że uda mi się przeczytaj jeszcze kilka wnoszących coś nowego w tą wyprawę wiadomości.

Czy ktokolwiek z Was był w:
blackmetalmuseum.no/museum ?

Córka słucha nieco innej muzyki niż ja ale przy okazji chcielibyśmy i to miejsce odwiedzić. Może jakiś koncert ?

TataGabrysi
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
17 Postów
Dominika Zuszek
(Zuszek)
Wiking
Czyżby to była muzyka 'cięższa' ?
Myślę, że będzie się dobrze bawić
Zgłoś wpis
Oceń wpis: