Podróż NSB z Oslo do Bergen jest PRZEPIĘKNA. Na prawdę co najmniej raz warto się tak przejechać. Nie jest to najtańsze rozwiązanie ale warte pieniędzy

Bilet oczywiście warto kupić wcześniej, można ściągnąć aplikację na komórkę, a przy kontroli po prostu otworzyć bilet (potrzebny jest do tego internet ale w NSB jest darmowe wi-fi, z zasięgiem mogą być czasem problemy ale w 70% jest.)
Akvariet w Bergen jest fajnym rozwiązaniem, młodsze dzieci będą mieć tam na prawdę niezłą frajdę, choć i starsi też będą się dobrze bawić ^_^
www.akvariet.no/index.php?option=com_con...w=article&id=137
W Bergen podstawową rzeczą którą po prostu trzeba zobaczyć jest Bryggen, to po prostu obowiązkowa pozycja na liście

Uliczki między domkami mają niezwykły urok i klimat.
Fløyen w Bergen - można dostać się na górę za pomocą kolejki. Jeśli jest słoneczna pogoda warto wybrać się np. o zachodzie słońca - niesamowity widok.
Ulriken w Bergen - też można dostać się za pomocą kolejki (jest w pobliżu szpitala), jest też droga piesza - urokliwa i w miarę niemęcząca (aczkolwiek chciało mi się śmiać jak ja - osoba bez kondycji, z jęzorem na brodzie ledwo się wdrapywałam, a babka z genialną figurą .. gdzieś tak pod 50/55 lat truchcikem wyprzedziła mnie i po pół godzinie zbiegła w dół, gdzie ja ledwo do połowy doszłam >.< )
W Norwegii warto spróbować cynamonowych bułeczek, są przepyszne, a w Polsce nigdzie ni widu, ni słychu ... samemu trzeba piec.
Wyjazd może być kosztowny ale jak wcześniej wszystko zaplanujecie możecie na prawdę sporo oszczędzić. Warto kupować jedzenie w remie1000, kiwi .. wydaje mi się, że tam jest najtaniej. Jeśli będziecie mieli dostęp do kuchni można kupić łososia za 40/60 koron, upiec go , jakąś sałatkę lub ziemniaki i macie pyszny obiad

Jednak przede wszystkim weźcie jedzenie ze sobą, makaron, konserwy, ser żółty. Nawet jeśli to wyjazd tylko na tydzień to sporo zaoszczędzicie.