Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

kontrola domów, mieszkań ? - Norwegia

Czytali temat:
krzysztof m ElaK edyta2324 (1298 niezalogowanych)
16 Postów
Arkadiusz ...
(Aste_r)
Wiking
Witam,
mam pytanie dotyczące mojego nowo wynajmowanego mieszkania
A mianowicie nie moglismy się wprowadzić 1 oraz 2'giego lutego tak było na umowie (standardowej dot. wynajmu) wieć za zgodą właścicieli wprowadzilismy sie wczesniej ponieważ i tak wyjezdzalismy na kilka dni urlopu..
teraz piszą ze mają "showing" - (rozmawiamy tylko w języku ang.) i nie ma nas być w domu właśnie w dniach 1,2 luty br.
jest cos takiego jak kontrola mieszkań domów w norwegi?
Na jakich to zasadach się odbywa, jeśli nie to co to moze być?
ponieważ nurtuje mnie ta kwestia bardzo pytam was forumowiczów

Pozdrawiam i licze na odpowiedz.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
Aste_r napisał:
Witam,
A mianowicie nie moglismy się wprowadzić 1 oraz 2'giego lutego tak było na umowie (standardowej dot. wynajmu) wieć za zgodą właścicieli wprowadzilismy sie wczesniej ponieważ i tak wyjezdzalismy na kilka dni urlopu..
teraz piszą ze mają "showing" - (rozmawiamy tylko w języku ang.) i nie ma nas być w domu właśnie w dniach 1,2 luty br.

Moze chodzi o visning ? Czyli ogladanie mieszkania przed wynajeciem ?
Jestes pewien, ze umowe spisaliscie z wlascicielami ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
16 Postów
Arkadiusz ...
(Aste_r)
Wiking
umowa została spisana z osobami które przedstawiały mieszkanie etc. którzy mieszkają w tym domu tylko w oddzielnym mieszkaniu my mamy drugą cześć, depozyt został wpłacony tak jak powinno byc w banku i osobą widniejącą na umowie.. wiec nie wiem czy oni są właścicielami czy sami wynajmują od kogoś dom..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
102 Posty
Natali B
(Natali666)
Początkujący
jak dla mnie to wyglada ze maja visning czyli ktos ma przyjsc obejrzec mieszkanie do wynajmu..albo zamierzaja to mieszkanie sprzedac.podpisaliscie umowe wynajmu juz? jaki czas wypowiedzenia macie?zeby sie nie okazalo ze nim sie wprowadzicie to bedziecie musieli sie juz wyprowadzac...
jesli zamierzaja to mieszkanie sprzedac to nowy wlasciciel moze was wywalic z tego mieszkania bo to nie on podpisywal z wami umowe wynajmu.
pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4104 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
Aste_r napisał:
Witam,

to Ty na forum sie pytasz co norek mial na mysli??
czyzby komunikatywny angielski?? wez Ty sie zapyutaj o co mu kaman...

ps. moze sprzedaja swoj dom?? i nieruchomosc pojdzie razem z wami )
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
16 Postów
Arkadiusz ...
(Aste_r)
Wiking
sytuacja dalej się kręci (czytaj. wiad została mi wysłana kilka chwil wczesniej ) a moj ang nie ma z tym nic wspólnego, pytam czy jest cos takiego jak jakas niezależna kontrola mieszkań, czy np po jednych najemcach potem ktoś to wszystko sprawdza czy moze faktycznie oni sprzedają dom albo moze mają nie wiem, komorników, kontrola dzieci czy ktoś ich podał o coś...

a oni twierdzą ze wszystko wytłumaczą w najbliższym czasie..
wiec to automatycznie dla mnie jest interesujące dlatego pytam i nie oczekuje odpowiedzi typu nie nie umiem ang wiec nie porozumiałem się.

nie spotkałeś się z czymś takim wiec omiń temat.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
16 Postów
Arkadiusz ...
(Aste_r)
Wiking
Natali666 napisał:
jak dla mnie to wyglada ze maja visning czyli ktos ma przyjsc obejrzec mieszkanie do wynajmu..albo zamierzaja to mieszkanie sprzedac.podpisaliscie umowe wynajmu juz? jaki czas wypowiedzenia macie?zeby sie nie okazalo ze nim sie wprowadzicie to bedziecie musieli sie juz wyprowadzac...
jesli zamierzaja to mieszkanie sprzedac to nowy wlasciciel moze was wywalic z tego mieszkania bo to nie on podpisywal z wami umowe wynajmu.
pozdrawiam

tez mi to dziwnie wygląda dlatego pytam ,
umowę mamy na czas nieokreślony wiec automatycznie jest standardowy czas wypowiedzenia czyli 3mc.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4104 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
Aste_r napisał:
nie spotkałeś się z czymś takim wiec omiń temat.
jak mnie norek 3 lata temu powiedzial ze beda tlumy ludzi, taksmann, megler, fotograf itd... to dokaldnie sie dopytalem co i jak gdzie za ile... zapytalem u zrodla... wiedzialem ze sprzedaje dom, wiedzialem kiedy bedzie visning, bylem w kontakcie z wlascicielem i meglerem... wiedzialem co sie dzieje i nie musialem sie dopytwac na forum co mysla na ten temat inni bo sam dowiedzialem sie u zrodla,... a nie na forum... i to jeszcze z domyslami.. hmmmm showing, a moze visning... a moze ladowanie kosmitow... pytaj norka, czyt: wlaciciela mieszkania...

a tak na marginesie... forum sluzy do wymiany wlasnych pogladow, mozesz sie z nimi zgadzac lub nie ale nie mozesz nikomu zabronic zabrania slowa w dyskusji...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok