Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
reklama | kup tutaj »
Czytali temat:
grzegorz rul marek kogut Mateusz Chyła Tomasz werner Łukasz Janecki verkaa Darek1234 (6143 niezalogowanych)
701 Postów
Ada xxx
(zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz)
Wyjadacz
maz nie byl wczesniej jakis okres sam w No?bo jesli zlozyliscie o rodzinne,ze chcecie pobierac od kwietnia,to ich nie powinny obchodzic zadne zswiadczenia z Polski,chyba,ze chodzilo o ten okres 3 miesiecy jak bylas z dzieckiem w Polsce,to musi isc przez marszalkowski
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1483 Posty
am glad
(amglad)
Maniak
truskawkowa napisał:
maz nie byl wczesniej jakis okres sam w No?bo jesli zlozyliscie o rodzinne,ze chcecie pobierac od kwietnia,to ich nie powinny obchodzic zadne zswiadczenia z Polski,chyba,ze chodzilo o ten okres 3 miesiecy jak bylas z dzieckiem w Polsce,to musi isc przez marszalkowski

powracam do mojego wątku

otóż wtedy mąż był tutaj sam a ja w Pl przez te 3miesiace zanim tutaj przyjechałam. Będąc teraz w Polsce dostałam kolejne pismo ze Szczecina i oni kazali mi w ciągu 2 tygodni dostarczyć wszystkie wymienione przez nich tam dokumenty, a do Szczecina to ja mam spoooory kawał drogi,żeby od tak sobie jechać, w dodatku pismo wysłane było na moje panieńskie nazwisko zadzwoniłam do męża i on się wybrał tutaj do Nav. Wtedy co był pierwszy raz u nich i kazali czekać na telefon w przeciągu 4dni, nie zadzwonili... tym razem był i kobieta,która z nim rozmawiała twierdziła,że niby nie ma jakichś naszych dokumentów-ale mąż mówił jej że wszystko było ok jak składał je... Owa Pani zadzwoniła do innego biura i jak się okazało., faktycznie wszystko było w porządku,tylko,że szanownej nie chciało się w komputerku dokładnie poszperać.
Na kilka dni po moim telefonie do męża, mąż do mnie zadzwonił, żebym nie jeździła za żadnymi papierami bo już przyszło pismo,że dziecku przyznali rodzinne.. I tak, wyrównanie zrobili nam od 01.06.2008 do 31.08.2009. Dokumenty mieliśmy składane w maju 2008, tak więc zwrócili nam od tego dnia tak jak wcześniej napisałam. dziwne że nie od maja.
Słyszałam od kilku Polaków,że rodzinne zwracają od samego początku jeszcze nawet wstecz o pół roku od dnia złożenia tych dokumentów, a jak się okazało to to nie jest prawdą... Najważniejsze, że dziecko ma rodzinne,które już wpłynęło na konto i teraz mogłam ją pięknie obkupić na zimę oczywiście nie za wszystkie pieniądze co zwrócili heheh
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
854 Posty
BEATA K
(B.K.)
Maniak
Nie dostałas za maj ponieważ tutaj liczą cały miesiąc...nawet jak złożysz np.1 maja to i tak dostaniesz dopiero od czerwca.....ja miałam tak samo....i jak dziecko konczy 18 lat to też za ten miesiąc w ktorym kończy nie dają zasiłku...takie tu przepisy
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1483 Posty
am glad
(amglad)
Maniak
B.K. napisał:
Nie dostałas za maj ponieważ tutaj liczą cały miesiąc...nawet jak złożysz np.1 maja to i tak dostaniesz dopiero od czerwca.....ja miałam tak samo....i jak dziecko konczy 18 lat to też za ten miesiąc w ktorym kończy nie dają zasiłku...takie tu przepisy

tak B.K. wiem już od męża , dziękuję po prostu Ci znajomi wprowadzali nas w błąd taką gadką, tak samo jak Hania skończy w grudniu, w przyszłym roku, 3latka to tego opiekuńczego też nie wypłacą w tym miesiącu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1483 Posty
am glad
(amglad)
Maniak
Powracam do mojego wątku z rodzinnym dzisiaj w skrzynce dostałam jakże bardzo miłą dla nas wiadomość, otóż wyrównali nam rodzinne od stycznia2008!!! najpierw wypłacili nam od czerwca ubiegłego roku,bo w maju składaliśmy dokumenty tak jak pisałam...a dzisiaj hehhe informacja że już teraz w grudniu nam wyrównają jeszcze tamte miesiące. To wszystko dzięki mojej znajomej,która mnie poinformowała,że można ubiegać się o zwrot o 3lata wstecz i jest taki paragraf,który mężowi spisałam na kartce i on z tym pojechał do Nav. Do PL dzwoniłam w sprawie naszych formularzy,które jeszcze nie dotarły tutaj i musiałam wysłać im tylko kopie aktu urodzenia dziecka, akt zawarcia związku małżeńskiego, wyciąg z urzędu gminy o zameldowaniu w PL i podanie streszczające co robiłam od grudnia 2006roku(czy pracowałam i czy podlegałam ubezpieczeniu),ponieważ jestem w PL ubezp w KRUS to musiałam ich na piśmie upoważnić do wglądu moich danych w tym Oddziale,żebym to ja sama nie musiała tam jeździć czy też moja mama...skoro oni mogą zadzwonić tam sami to niech dzwonią
cieszę się,że ten Pan w ogóle pomógł mi z tym wszystkim, bo faktem jest to,ze ten termin składania tych dokumentów minął już wtedy we wrześniu...ale wznowił to wszystko moim tłumaczeniem,że to nie ja odebrałam list polecony od nich tylko moja mama,która jest do tego upoważniona, a ja przebywam tutaj w NO. ...uff co za ulga że się udało
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1483 Posty
am glad
(amglad)
Maniak
§ 11 andre ledd - Etterbetaling av barnetrygd

www.nav.no/rettskildene/Rundskriv/148094.cms

mam nadzieję,że komuś kiedyś to się tez przyda tak jak nam
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
marek płotka
(marek3136)
Wiking
witam mam pytanie ja też się staram o zwrot zaległego rodzinnego trwa to już rok po 6 miesiącach po zgłoszeniu dostaliśmy pismo z urzędu marszałkowskiego żeby dostarczyć wszystkie dokumenty urzad wysłał papiery do nav po 2 tygodniach czyli w listopadzie 2009 przyszło pismo z nav żeby podać konto norweskie lub polskie wysłalismy 15 listopada polskie konto żadnej odpowiedzi do dnia dzisiejszego nie dstaliśmy ile nam zwrócą kiedy . mam pytnie kiedy możemy liczyć na zwrot myślicie że jeszcze wtym roku .z góry dziekuje za każdą odpowiedz pozdrawiam
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Nr konta wysłaliscie dopiero miesiac temu, trzeba czekac.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
marek płotka
(marek3136)
Wiking
hej MAGDALENO MAM DO CIEBIE PYTANKO ODNOŚNIE RODZINNEGO TAK DUŻO SIĘ ROZPISYWAŁAŚ NA TEN TEMAT TO MYŚLAŁEM ŻE CIEBIE ZAPYTAM A WIĘC DOSTAŁEM PISMO Z NAV ŻE PRZYZNALI MI ZALEGŁE RODZINNE ZA 2005 I 2006 ROK PROSILI ŻEBYŚMY PRZYSŁALI POLSKIE LUB NORWESKIE KONTO OCZYWIŚCIE W LISTOPADZIE 2009 R WYSŁALIŚMY POLSKI NUMER KONTA W GRUDNIU PRZYSZŁO PISMO Z NAV ŻE OTRZYMAMY TAKĄ KWOTĘ NA POLSKIE KONTO W GRUDNIU2009 TY Z TEGO CO CZYTAŁEM TWOJE POSTY TEŻ MIAŁAŚ DOSTAĆ KASKĘ NA KONIEC 2009 POWIEDZ MI CZY JUŻ DOSTAŁAŚ PIENIĄŻKI MAMY 7 STYCZEŃ I NIC ŻADNEJ KASY NA KONCIE NIE MAM NIEWISZ MOŻE JAK TO TAM W NAVIE WYGLĄDA KIEDY ONI WYSYŁAJĄ TA KASĘ JAK DŁUGO IDZIE PRZELEW NA POLSKIE KONTO ZAZNACZAM ŻE JUŻ NIE JESTEM W NORWEGI Z GÓRY DZIEKUJE ZA KAŻDĄ ODPOWIEDŻ POZDRAWIAM MAREK
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Nie jestem Magda , alke ci odpowiem. Pismo, ktore dostałes z nav jest datowane na dzien.....? W grudniu zasiłki rodzinne były wypłacane 18 grudnia, jesli na pismie od nich jest data późniejsza, to wypłąca dopiero 30 stycznia, a jeszcze weź poprawke, ze na pl konto moze to potrwac. Jest tez prawdopodobne ze zgubili nr konta i wyślą ci czek.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok