Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Beata T....... Ryszard Wildau Anna Maciejewska g....l garncarz piotr piotrowskki (5196 niezalogowanych)
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
liczy sie data na umowie
nie ma pelnych 8 tygodni
jedz na pogotowie i wez zwolnienie lekarskie
mozesz powiedziec ze masz kaca po czwartku a zaklad nie uznaje egenmelding
Zgłoś wpis
Oceń wpis:6  
Odpowiedz   Cytuj
43 Posty
Kinga R
(kinia15c)
Nowicjusz
patim napisał:
liczy sie data na umowie
nie ma pelnych 8 tygodni
jedz na pogotowie i wez zwolnienie lekarskie
mozesz powiedziec ze masz kaca po czwartku a zaklad nie uznaje egenmelding

dzieki
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
chyba chodzi Ci o mojego pracodawce ktory gdy przychodzi do stosowania sie przepisow i placenia, bedzie wymyslal wykrety a potem udawal ze nie wie co sie do niego mowi, ot takich wlasnie norgow ja poznalam

Ktorzy to ladnie mowia, ze maja z polakami dobre doswiadczenia - tak ! bo nie znaja swoich praw i sie nie upomna o kase za chorobowe i o inne rzeczy zgodnie z prawem, o 140 % za overtime, prace w weekendy, feriepenger itd itp, ot takie cwaniaki
mam doswiadczenia z dwoma pracodawcami i ich smieszne niezgodne z prawem umowy i wykrety moglabym wam tu powypisywac od myslnikow

oto CALA PRAWDA dlaczego tak kochaja polakow, bo moga robic takie rzeczy, zeby przyzydzic pare groszy, cale nory

to prawda wlasnie takie sa NORKI

mala placi bo nie znasz jezyka ,a jak sie nauczysz to wracaj do Polski bo juz za duzo wiesz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
kinia15c napisał:
jasta102 napisał:
kinia15c napisał:

CALA PRAWDA dlaczego tak kochaja polakow, bo moga robic takie rzeczy, zeby przyzydzic pare groszy, cale nory

spluń trzy razy przez lewe ramię i wracaj do Polszy

W osobistepersonalne tematy nie wchodzmy ok? rozmowa o wlasnej ojczyznie za ktora walczyli przodkowie w pogardliwym tonie tez mnie nie interesuje.

żeby ci przodkowie mniej chorowali, a więcej pracowali, to by cię norek teraz nie upokarzał według twojego mniemania
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
43 Posty
Kinga R
(kinia15c)
Nowicjusz
patim napisał:
chyba chodzi Ci o mojego pracodawce ktory gdy przychodzi do stosowania sie przepisow i placenia, bedzie wymyslal wykrety a potem udawal ze nie wie co sie do niego mowi, ot takich wlasnie norgow ja poznalam

Ktorzy to ladnie mowia, ze maja z polakami dobre doswiadczenia - tak ! bo nie znaja swoich praw i sie nie upomna o kase za chorobowe i o inne rzeczy zgodnie z prawem, o 140 % za overtime, prace w weekendy, feriepenger itd itp, ot takie cwaniaki
mam doswiadczenia z dwoma pracodawcami i ich smieszne niezgodne z prawem umowy i wykrety moglabym wam tu powypisywac od myslnikow

oto CALA PRAWDA dlaczego tak kochaja polakow, bo moga robic takie rzeczy, zeby przyzydzic pare groszy, cale nory

to prawda wlasnie takie sa NORKI

mala placi bo nie znasz jezyka ,a jak sie nauczysz to wracaj do Polski bo juz za duzo wiesz

Jasne dla mnie jest, ze do Norwegii przyjezdza typ ludzi ktorym pieniedzy w zyciu brakowalo, i teraz jak je maja, to gdy przypomna sobie biedne dni w Polsce to im przechodza dreszcze na mysl o powrocie, i nawet te obrzydliwe norow zachowania o jakich wspominam, nie mowie ze w Polsce ich nie ma, ale nory to cos czym sie brzydze bardziej, bo oni z usmiechem na twarzy beda Ci te swoje oszustwa wciskac i udawac ze wszystko jest ok, beda grali wspanialych dobrodusznych, usmiechnietych, i beda na prawo i lewo opowiadali ze biora udzial w pomocy dla biednych krajow i tak beda sobie zyli, nic ich nie gryzie - sumienie? Od poczatku czulam, ze oni takich rzeczy nie posiadaja, i te zachowania wlasnie, Polakom ktorym brakowalo pieniedzy nie przeszkadzaja.

ale ich mentalnosc jest tak obrzydliwa, ze nasladowanie ich szczekania, mimo, ze rozumiem ten jezyk i sporo sie go juz nauczylam z czytania glownie, jest po prostu ponizajace.

chyba nie zakapuje ludzi ktorzy pisza na tym forum: 'moi kochani norwegowie'

o mnie sie nie martwcie, Ja mam przerwe w studiach i do Polski wrocic zamiar mialam od kiedy przyjechalam.
ja tu sie wyzewnetrzniam, zeby swiezszym ode mnie, albo tym ktorzy nie widza uswiadomic z kim maja do czynienia, z jakiego typu ludzmi, i zeby sie nie zachwycali ich falszywym automatycznym usmiechem.

a nawet jesli zyje im sie lepiej niz w PL, i chca zostac, to niech sie nie dostosowuja a zachowaja w sobie to co lepsze.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
masz tu studentko, z przerwą na chorobę, pooglądaj sobie coś bardzo smutnego
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
43 Posty
Kinga R
(kinia15c)
Nowicjusz
jasta102 napisał:
kinia15c napisał:
jasta102 napisał:
kinia15c napisał:

CALA PRAWDA dlaczego tak kochaja polakow, bo moga robic takie rzeczy, zeby przyzydzic pare groszy, cale nory

spluń trzy razy przez lewe ramię i wracaj do Polszy

W osobistepersonalne tematy nie wchodzmy ok? rozmowa o wlasnej ojczyznie za ktora walczyli przodkowie w pogardliwym tonie tez mnie nie interesuje.

żeby ci przodkowie mniej chorowali, a więcej pracowali, to by cię norek teraz nie upokarzał według twojego mniemania

twoje zlosliwe pieprzenie absolutnie nic nie wnosi, bo mija sie z rzeczywistoscia, po prostu chcesz zablysnac zlosliwym zartem, z tego czerpiesz swoje poczucie wartosci?

trzymaj sie tematu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
43 Posty
Kinga R
(kinia15c)
Nowicjusz
jasta102 napisał:

juz to widzialam, wklejasz to w kazdy temat, zeby pokazac, ze jestes ponad tymi konskimi mordami.

tez tak sie uczyles z lusterkiem, i teraz zgrywasz nora z glupim usmiechem?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
Marta Bergiel
(minibb)
Wiking
Egenmelding przysluduje po przepracowaniu 2 miesiecy. Od tego momentu pracownik moze wziac maksymalnie 4x3 dni w przeciagu 12 miesiecy. Zeby moc skorzystac z kolejnego egenmeldingu musi uplynac 14 dni od poprzedbiego, jesli 3 dni nie wystarcza na odzyskanie sil, to konieczne jest zwolnienie lekarskie, podobnie w przypadku gdy nie uplynalo 14 dni od poprzedniego egenmeldingu. Za kazdy egenmelding placi pracodawca podobnie jak za pierwsze 16 dni zwolnienia. Pracodawca nie placi od 17 dnia jesli zwolnienie jest kontynuowane bez przerwy. Wyjatek stanowi sytuacja gdy pracownikowi nalezy sie frirak z powodu przewleklej choroby, wymagajacej czestych zwolnien. O taki fritak ubiega sie pracodawca jesli widzi taka koniecznosc.

Jak jest widziany egenmelding? Jesli jest sporadyczny to nie stanowi wiekszego problemu, ale korzystanie regularne 4 razy w roku po 3 dni daje pewna opinie o pracowniku, niezaleznie czy jest on norwegiem czy obcokrajowcem.

Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty

(thoma)
Wiking
jasta102 napisał:

Zgłoś wpis
Oceń wpis:-6  
Odpowiedz   Cytuj