Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Twardo czy miękko wchodziliście w Norwegię ? - Norwegia

Czytali temat:
Grzegorz Grz (753 niezalogowanych)
24 Posty
Monika J
(moka73)
Wiking
Po gorącym czasie, związanym z wyprowadzką do Norwegii, (jakie wiano zgromadziło się przez lata w Polsce, ile spraw trzeba było pozamykać i dopiąć w związku z wyjazdem tutaj, to niewiargodne ), już sobie odpoczełam. W Polsce - intensywne życie zawodowe plus to, czym każda kobieta, mama, gospodyni, przyjaciółka, córka, znajoma zajmuje się na co dzień. Tutaj, pierwsze miesiące - dobry czas, wielki oddech.
Obecnie dużo pracy nad sobą samą. Bardzo dobra lekcja pokory i cierpliwości w oczekiwaniu na pracę, lekcja samodyscypliny w nauce języka norweskiego. Z biegającego, aktywnego życia w Polsce, gdzie czas wolny był wyjątkowo celebrowany i doceniony - tak niewiele go było - teraz - okres siedzenia w domu. Dzień po dniu. Przeglądania ofert pracy, wysyłania dokumentów aplikacyjnych, pielęgnowania wiary, że za tydzień, miesiąc, dwa, wstanę i dostanę informację, że oto jest. Praca.
To nie jest okres nudy. To okres niełatwej asymilacji do życia. Ogromnej tęsknoty z najbliższymi, świadomości, że oto zostawiłeś wszystko to, co kochałeś i oto trzeba budować swój nowy świat. Znajomi mówią - Monia, jak dostaniesz pierwszy przelew na konto, w jednej chwili rozwieją Ci się tęsknoty, wątpliwości, smutki i zmartwienia. Czy aby napewno ?
Całe życie pracowałam z ludźmi, tu umiejętności językowe jeszcze mi na to nie pozwalają. Byłam dobrym mówcą, słuchaczem, poetką swoich krótkich wierszy, uwielbiałam posługiwać się i pracować tym, cu umiem najlepiej - język i pióro . A tutaj, jak pierwszoklasista, od podstaw - jeg, du, han, hun ...
Jestem ciekawa jak to wygladało u Was. Czy były łzy wylane ciemną nocą w poduszkę, zagryzanie zębów i szalone (pomimo wszystko) pomysły na powrót do Polski w chwilach gdy nie możecie dotknąć, powąchać, przytulić najbliższych ? Napiszcie proszę. No i niech MOC bedzie z Wami .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
496 Postów
don wasyl
(donwasyl)
Wyjadacz
Moja pierwsza,w ktora wchodzilem,nie miala na imie norwegia,tylko Ilona!
Poza tym - miekko!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
25 Postów
Ewa Mirko
(S.M)
Wiking
Witam, a ja mam to wszystko przed soba, wyprowadzamy sie do Norwegii w sierpniu nastepnego roku. Wiem, ze bedzie ciezko ale jeszcze nie wiem jak bardzo, mam tylko nadzieje ze malymi kroczkami po ukladamy wszystko. Na tyle mam latwiej iz moj maz jest juz tam 5 lat, ma stala prace, kupilismy domek wiec o tyle o ile jakos damy rade. W Polsce jestem aktywna osoba , pracuje zawodowo i to mnie przeraza wlasnie tam, ze na poczatku pracy nie bedzie, ale wiem tez ze musze byc cierpliwa i ostro nauka jezyka. Jestem dobrej mysli , mam dosc juz bycia * SŁOMIANA WDOWA* w Polsce, wiem ze bede tesknic za bliskim i przyjaciolmi ale w koncu chce aby moje dzieci mialy Tata a sa juz duze a ja i tak zbyt dlugo zwlekalam. Corka w momencie wyjazdu bedzie miala 16 a syn 10 lat. To juz pozno ale nigdy nie jest za pozno. Jestem dobrej mysli , pozdrawiam serdecznie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
24 Posty
Monika J
(moka73)
Wiking
Ucz się języka. Nie wiem jaki masz zawód, ja na potrzeby rynku pracy w Norwegii - bardzo dobry. Dużo ofert pracy, ale... z językiem norweskim . Czasem, jestem tym mocno zadziwiona, żadnych specjalnych wymagań od pracodawców, oprócz tych miękkich z charakteru i znów tylko... język norweski jako główne kryterium przyjęcia do pracy . S.M. - a Twoja decyzja to tak naprawdę zjednoczenie Rodziny na nowo. Sama wiesz, do czego czasem moga doprowadzić takie rozłąki. Choć daleka jestem od narzekania na Polskę, to nasza Ojczyzna z tak kulawo zarządzanym państwem budzi we mnie troskę o ludzi . Tych, którzy nie mieli tyle farta, odwagi i nie umieją, nie chcą, nie mają siły wyjechać. No i mamy kochanym mężczyzn przy sobie, którzy poniekąd przetarli szlaki. Przeczytałam kilka dni temu takie zdanie - Jeśli nie złapiesz zmiany za rękę, niechybnie złapie Cię za gardło. To chyba motto dla nowoprzybyłych emigrantów. I pamiętaj - lepiej poźno niz pożniej .
A mnie chyba rozdarte serce pozostanie na długo. A może kiedyś stanę prosto, z mojego szerokiego rozkroku , między Polską a Norwegią. A wtedy kupię sobie najdroższe buty w Norwegii i najdroższe wakacje na świecie . Trzymaj się, jesteś dzielna. Jak my wszysty tutaj .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
24 Posty
Monika J
(moka73)
Wiking
Chcę mysleć , że z Iloną było równie czule i miękko jak z Norwegią . Pozdrawiam .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
donwasyl napisał:

Poza tym - miekko!

sprobuj Viagry
wez 2-3 tabletki moze w koncu zadziala
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1235 Postów
robert taki
(gargamello)
Maniak
jasta102 napisał:
donwasyl napisał:

Poza tym - miekko!

sprobuj Viagry

pewnie doswiadczyles na sobie skoro polecasz innym
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
2013 napisał:
jasta102 napisał:
donwasyl napisał:

Poza tym - miekko!

sprobuj Viagry

spieprzaj dziadu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1235 Postów
robert taki
(gargamello)
Maniak
jasta102 napisał:
2013 napisał:
jasta102 napisał:
donwasyl napisał:

Poza tym - miekko!

sprobuj Viagry

spieprzaj dziadu

idz sie wypaluj ,to ci ulzystary capie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
159 Postów

(pluto20)
Stały Bywalec
o kurwa hrhr Dawajcie streszczenie tekstu. Ale jesli o to chodzi jak zaczynalem pobyt w Norwegii to przez pierwsze 3 lata nie bylo latwo , pozniej coraz lepiej

Jezdziliscie po viagre samochem ? To nie bylo smieszne wcale xD
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok