Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

wypadek w pracy - powrót do PL - Norwegia

Czytali temat:
Ania R Kamil Kozera Daniel Dziekoński (1423 niezalogowanych)
37 Postów
Daniel Szozda
(Patel)
Nowicjusz
Witam!

13-01-2009 miałem dość poważny wypadek w pracy wylądowałem w szpitalu w Bergen w nim spędziłem 3 miesiące w tym czasie miałem 4 operacje stopy. Po wyjsciu ze szpitala przeszedłem jeszcze jedną operacje w sierpniu. Od Października zacząłem rehabilitację.
Na ostatniej kontroli lekarz powiedział mi że jeszcze rok może dwa lata muszę chodzić na fizjoterapię bo jest tzw progres i do póki nie ustabilizuje się wszystko w mojej stopie, do tego czasu lekarz nie może zakończyć leczenia.
Lekarz powiedział mi że nie ma szans abym powrócił do pracy którą robiłem w Norwegii (pracowałem jako pilarz), ale powiedział że mogę wrócić do pracy w PL tzn do biura ale musze nadal chodzić na fizjoterapie i raz na pół roku przyjechać do niego na kontrole.

No i tu moje pytania:

Czy ktoś miał podobny przypadek?
Czy NAV będzie nadal wypłacał zasiłek rehabilitacyjny?
Czy nie stracę z powodu tej decyzji jakoś znacznie odszkodowania?
Co powinienem załatwić przed wyjazdem z No??

Będę wdzięczny za wszystkie informacje
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Ada xxx
(zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz)
Wyjadacz
po pierwsze,zeby pobierac zasilek poza Norwegia,musza zaistniec ku temu powody i musisz miec na to zgode nav
po drugie podejmujac prace udawadniasz,ze jestes w stanie pracowac,wiec zasilek sie nie nalezy
podjecie pracy pewnie w Twoim przypadku bedzie mialo wplyw na wysokosc odszkodowania,bo odszkodowanie ma na celu takze wyrownac utracone zarobki w przyszlosci
podejmujac prace w biurze udawadniasz,ze doskonale radzisz sobie poza branza,w ktorej zaistnial wypadek
tutaj cos o rentach,moze Ci sie przyda przy podejmowaniu decyzji
www.mojanorwegia.pl/pomoc_socjalna_i_pod...twa_%28renty%29.html
jezeli wahasz sie co zrobic,radze jednak przedyskutowac swoja sytuacje z adwokatem

edytuje,bo powyzszy link nie dziala

www.mojanorwegia.pl/pomoc_socjalna_i_pod...twa_%28renty%29.html

edytuje ponownie
nie wiem czemu nie dziala
szukaj na stronie glownej artykulu z 02.12.2008 pt Świadczenia w przypadku przewlekłej choroby lub kalectwa (Renty)
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Ada xxx
(zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz)
Wyjadacz
wklejam tekst,bo linki nie przenosza do artykulu

Renta ma na celu zapewnienie środków do życia osobom, których zdolność do pracy zarobkowej została długotrwale obniżona na skutek choroby, kontuzji lub kalectwa.
Kto może otrzymać rentę?

Istnieją dwa rodzaje świadczeń: ograniczona czasowo zapomoga dla osób przewlekle chorych i po wypadkach (tidsbegrenset uførestønad) oraz (stała) renta inwalidzka (uførepensjon).

Aby uzyskać prawo do świadczenia rentowego należy spełnić pięć warunków

*

Podstawowa zasada jest taka, że trzeba być członkiem systemu ubezpieczeń społecznych (folketrygden) od co najmniej trzech lat przed momentem zaistnienia inwalidztwa.
*

Należy być w wieku od 18 do 67 lat.
*

Zdolność do zarobkowania musi być obniżona z powodu przewlekłej choroby, wypadku/kontuzji lub kalectwa. Jest również wymogiem, że to choroba, wypadek lub kalectwo musi być główną przyczyną obniżonej zdolności zarobkowania.
*

Należy przejść odpowiednie leczenie i rehabilitację w celu poprawienia zdolności zarobkowania.
*

Zdolność zarobkowania musi być obniżona o przynajmniej 50 procent

Świadczenia rentowe dla osób czynnych zawodowo

Jeżeli się pracowało, świadczenie rentowe będzie można zazwyczaj uzyskać dopiero po roku przebywania na zwolnieniu lekarskim, a potem po przejściu dalszych badań i leczenia oraz/lub rehabilitacji.
Świadczenia rentowe dla innych grup

Można również uzyskać świadczenia rentowe jeśli pracowało się w domu lub nigdy się nie pracowało. W przypadku osób młodych obowiązują specjalne przepisy.
Jak się ubiegać?

Podanie o świadczenie rentowe z zakładu ubezpieczeń społecznych (folketrygden) należy złożyć pisemnie lub ustnie w swoim lokalnym Urzędzie pracy i polityki socjalnej (NAV). To Urząd (NAV) zdecyduje, czy dana osoba spełnia warunki wymagane dla przyznania czasowo ograniczonej zapomogi chorobowej/powypadkowej lub renty inwalidzkiej. W lokalnym Urzędzie (NAV) można uzyskać pomoc potrzebną do wypełnienia formularza podania.

Jeśli ktoś potrzebuje instrukcji lub bardziej szczegółowych informacji, może skontaktować się z lokalnym Urzędem pracy i polityki socjalnej (NAV). Informacje można również uzyskać pod numerem telefonu: 810 33 810 (infolinia) . Można również zaaranżować wizytę domową urzędnika, jeśli dana osoba ma ze względu na stan zdrowia kłopoty, by osobiście stawić się w Urzędzie (NAV).
Co można dostać?

Wysokość świadczenia zależy od tego, czy przyznana została renta inwalidzka, czy czasowa zapomoga dla osób przewlekle chorych i po wypadkach.
Kiedy wypłacane są pieniądze?

Świadczenia rentowe wypłacane są co miesiąc i są dochodem podlegającym opodatkowaniu.

www.polishconnection.no
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Jan63)
Wiking
Wysłałem ci prywatną wiadomość . Pozdrowionka i zdrówka
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(kkkrzysztof)
Wiking
Najwieksza glupota jaka bys mogl zrobic to powrot do polski.
Z tego co piszesz to w pewnym stopniu jestes niepelnosprawny a w tym przypadku chyba nie ma lepszego kraju do zycia niz norwegia.
Zanim podejmiesz jakas decyzje zapoznaj sie dobrze z tematem.
W norwegi masz prawo do kursow,szkolen, ewentualny pracodawca tez ma wsparcie od panstwa zeby stworzyc miejsce pracy dla ciebie itd...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1654 Posty
ka mi
(kami)
Maniak
współczuje wypadku i życzę szybkiego powrotu do pełni zdrowia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(fullcasco)
Wiking
nie wyjezdzaj mnie tez wyslali z zakladu do Polski i to w 40 godzin po wypadku ,,bo tu sa glupie lekarze ,,
ale ja wrocilem HE HE
teraz polska lekarka tez mnie wysyla do Polski
najlepiej sie pozbyc problemu
http://www.forumnorwegia.net/viewtopic.php?t=30653
napisz mi maila czy jeszcze pracujesz czy cie zwolnili , bo ja zaganiany jestem skypa mam instake ale brak czasu na odpal
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
37 Postów
Daniel Szozda
(Patel)
Nowicjusz
dzieki za odpowiedzi

O wyjezdzie z Norwegi juz postanowiłem bo kasa nie jest w życiu najważniejsza w Pl czekaja na mnie moja dziewczyna i córa, one nie chcą się tu przeprowadzić a mi samemu tu się nie uśmiecha siedzieć :/
Dziś miałem rozmowe z prawniczką, powiedziała mi że ten zasiłek rehabilitacyjny bedzie mi sie należał też w PL bo jesteśmy w EOG choć w to nie wierze ale dała mi jakąś nadzieje Mam do NAVu złożyć wniosek o "utraconych zarobkach" czy wiecie gdzie go moge znaleść, składał ktoś z Was taki wniosek??
Z firmy mnie nie zwolnili, powiedzieli że rozwiążemy umowę wtedy kiedy bedzie mi to pasowało.

Dzięki za odzew i czekam na dalsze info i sugestie jak to dalej "ugryźć"

pzdr
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Ada xxx
(zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz)
Wyjadacz
bedzie Ci sie nalezal,ale tak jak mowilam,nie wyjezdzaj bez zgody nav
teoretycznie nav nie sprawdza tak jak nasz zus,gdzie w danym momencie przebywasz i co robisz,masz przyznany zasilek rehabilitacyjny(tak?czy bedziesz sie staral dopiero w styczniu?),wiec nie musisz dostarczac comiesiecznych zwolnien,ale jezeli chcesz byc prawnie w porzadku i spac spokojnie....
wszelkie wnioski na pewno znajdziesz w nav,ale nie jestem przekonana,ze taki wniosek mozesz zlozyc przed zakonczeniem rehabilitacji,chyba,ze lekarz uznal,ze na pewno juz nie bedziesz mogl wrocic do zawodu

fullcasco,pracownik, który jest nieobecny w pracy z powodu wypadku lub choroby nie może zostać zwolniony z pracy w ciągu pierwszych 12 miesięcy niezdolności do pracy
i ja nie widze w tym nic zlego,ze Cie wysylali na leczenie do Polski,bo mozna leczyc sie w Polsce otrzymujac norweskie swiadczenia,a nav tylko na tym korzysta,bo placi mniej za leczenie,a czesc rodakow tak jak widac wyzej chce w takiej sytuacji wracac do kraju,takze ze wzgledu na brak barier jezykowych no i nizsze koszty utrzymania
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
33 Posty
Dawid Synal
(dav1512)
Nowicjusz
Witam mam pytanie do ciebie odnośnie zasiłku rehabilitacyjnego może udzielisz mi jakiejś pomocy .
Obecnie przebywam w Polsce jestem po drugim zabiegu operacyjnym na kręgosłup i pobieram chorobowe z NAVu już od czterech miesięcy. Z tego co mi wiadomo zasiłek mogę otrzymywać coś koło 49 tygodni lub może dłużej, tak czy inaczej będę na chorobowy przez cały okres jaki mi się należy według NAVu czyli (49 tygodni), a później chcę się starać o zasiłek rehabilitacyjny
Dlatego mam pytanie czy takie coś mi się należy i jakie papiery musze składać.
Jeśli masz jakąkolwiek wiedze na ten temat będę ci bardzo wdzięczny za pomoc..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok