Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Migracja-Podstawowe wiadomości dla rodziny. - Norwegia

Czytali temat:
(483 niezalogowanych)
4 Posty
lenka len
(lenka27o)
Wiking
Witam więcej wiedzących ode mnie.
Potrzebuję podstawowych informacji o życiu w Norwegii.

Może kilka słów o nas - rodzina z 3 nieletnich dzieci. Matka rehabilitantka jeszcze na własnej działalności ale ledwo wiąże koniec z końcem w tzw.firmie. Mąż pracownik polskiej firmy ale pracę wykonuje w Norwegii (stała).

Nie wiem za bardzo od czego zacząć , by zrealizować zamiar, pomożecie?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1165 Postów
Prz Jar
(PJo)
Maniak
Praca legalna to tylko papiery przetłumaczyć, kontrakt na mieszkanie i możesz rejestrować rodzine na Udi policji oraz skatte
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
lenka len
(lenka27o)
Wiking
Faktycznie prosto to wygląda. Ok a czy wiecie coś na temat dodatków np na mieszkanie ,dzieci właściwie nie wiem na co można tam dostać ,jak je załatwiać ? Mąż niedawno się dowiedział że przysługuje mu na dzieci coś w obecnej chwili ale nie wie jak to załatwić ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1165 Postów
Prz Jar
(PJo)
Maniak
Dokładnie jakim typem rodziny chcecie być ? On w Norwegi wy w Polsce czy w No razem?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
lenka len
(lenka27o)
Wiking
W Norwegi razem
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1165 Postów
Prz Jar
(PJo)
Maniak
No to pierwsze tak jak pisze potrzebujecie pozwolenia na pobyt, numerów personalnych i dopiero można do nav. Mąż. Ma numer personalny?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
lenka len
(lenka27o)
Wiking
Ma już , jest zameldowany w służbowym mieszkaniu.Jest to legalna praca.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1165 Postów
Prz Jar
(PJo)
Maniak
No to musicie mieć kontrakt na wynajem z tego co pamietam i ze nie jest to pokój na wasza cała rodzine. Akt urodzenia i ślubu przetłumaczyć i działać zgodnie z planem. Najlepiej pierwsze iść i spytać osobiście jakie dokumenty wymagają bo z doświadczenia wiem ze może być różnie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok