Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Żona i dziecko z Polski a lekarz w Norwegii - Norwegia

Czytali temat:
mariusz mm (1208 niezalogowanych)
2 Posty
Jack Black
(jaco0403)
Wiking
W okresie wakacji odwiedza mnie żona i dziecko półroczne, czy w razie jakby trzeba było iść do lekarza to czy mogą iść na moją niebieską kartę Helsetrygdkort ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
jaco0403 napisał:
W okresie wakacji odwiedza mnie żona i dziecko półroczne, czy w razie jakby trzeba było iść do lekarza to czy mogą iść na moją niebieską kartę Helsetrygdkort ?

Nie. W Norwegii beda turystami i musza miec Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego. Wnioski slada sie w NFZ. Czeka okolo miesiaca, wiec niech szybko zona zlozy dla siebie i dziecka.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
Jack Black
(jaco0403)
Wiking
Dzięki śliczne za odpowiedź, ale przyznam szczerze, że teraz zgłupiałem, ponieważ 2 osoby mówiły mi, że żona i dziecko mogą iść do lekarza na moją norweską kartę zdrowia skoro pracuję legalnie w norweskiej firmie - mimo że będą tu tylko jakiś czas.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
14 Posty
Anna Piekut
(Anula81)
Wiking
ale raczej jak nie maja pozwolenia na pobyt to nie moga korzystac. Zawsze trzeba podac numer personalny u lekarza i miec wybranego lekarza rodzinnego. Najlepiej zapytaj sie lekarza czy przyjmie, ale moim zdaniem to lepiej bedzie wyrobic karte z NFZ.

pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
588 Postów
Ines Fernholc
(Tuptusiowata)
Wyjadacz
Ja na poczatku pobytu tutaj, bez numeru i pozwolenia nie mogłam byc przyjęta przez lekarza mojego męża. Więc jak coś się działo zanim nie otrzymałam wszelkich papierów jeździliśmy po prostu na pogotowie.

Ale wiem w zależności od lekarza rodzinnego, że niektórzy przyjmują bez numeru personalnego rodziny. Więc zapytaj się swojego lekarza rodzinnego czy była by możliwość a jak nie to zostało pogotowie. Chyba, że żona wyrobi się ze złożeniem wniosku i otrzymaniem Europejskiej Karty Ubezpieczenia Zdrowotnego.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok