Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Samochód z Polski do Norwegii potrzebny do pracy - Norwegia

Czytali temat:
(379 niezalogowanych)
3 Posty
. .
(Jormungir)
Wiking
Witam!
Potrzebny mi samochód do podjęcia pracy i planuję przejąć go od ojca, który jest właścicielem. I w związku z tym pojawia się pytanie - czy lepiej żebym został współwłaścicielem auta, czy przerejestrować je na mnie żeby później nie było problemu przy zmianie tablic na norweskie? Właśnie - ile czasu można jeździć na polskich tablicach nie będąc zatrudnionym (trochę zwiedzania przed podjęciem pracy) i mając już umowę o pracę?
Dodatkowo samochód ma instalację LPG, czy w związku z tym będę musiał przeprowadzić jakiś przegląd zatwierdzający normy norweskie?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1672 Posty
Moscisław taki tam
(marianek)
Maniak
Jormungir napisał:
Witam!
Potrzebny mi samochód do podjęcia pracy i planuję przejąć go od ojca, który jest właścicielem. I w związku z tym pojawia się pytanie - czy lepiej żebym został współwłaścicielem auta, czy przerejestrować je na mnie żeby później nie było problemu przy zmianie tablic na norweskie? Właśnie - ile czasu można jeździć na polskich tablicach nie będąc zatrudnionym (trochę zwiedzania przed podjęciem pracy) i mając już umowę o pracę?
Dodatkowo samochód ma instalację LPG, czy w związku z tym będę musiał przeprowadzić jakiś przegląd zatwierdzający normy norweskie?

człowieku >a ty skąd sie tu wziąłes?
O czym ty w ogóle piszesz?
jaka zmiana tablic, jakie podjecie pracy na pl numerach?
Mam wrazenie,ze na zwiedzaniu sie zakonczy......
Mamy tutaj takie cos, co nz sie "wyszukiwarka" tam masz mase info dot. pl tablic, etc.....
Heh auto z gazem .....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
166 Postów
mariusz mariusz
(mariuszmariusz)
Stały Bywalec
tzn chcesz zwinac komus tablice norweskie i przykrecic je do swojego samochodu ?
tablic sie nie zmienia tylko placi tutaj kosmiczne clo i rejestruje sie samochod jako sprowadzony z zagrancy, ale nie jest to najlepszy pomysl
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
. .
(Jormungir)
Wiking
Ludzie jak nie macie zamiaru pomóc w odpowiedzi na pytania, to się po prostu nie udzielajcie.
Od znajomego Norwega słyszałem o przerejestrowaniu/zmianie tablic, możliwe że u nich to inaczej wygląda.. Dlaczego zatem nie jest to najlepszy pomysł? Bo nie sądzę żebym mógł sobie pozwolić na zakup samochodu w Norwegii.
W takim razie ile czasu mogę użytkować samochód bez konsekwencji?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
Jormungir napisał:
Ludzie jak nie macie zamiaru pomóc w odpowiedzi na pytania, to się po prostu nie udzielajcie
sam sobie pomoz i najpierw skorzystaj z tego co ktos kiedys napisal!!!
www.mojanorwegia.pl/transport_i_komunika...rejestrowywania.html
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
166 Postów
mariusz mariusz
(mariuszmariusz)
Stały Bywalec
Dlaczego zatem nie jest to najlepszy pomysł? Bo nie sądzę żebym mógł sobie pozwolić na zakup samochodu w Norwegii.

bo za clo do przerejestrowania zaplacisz tyle ze mozesz sobie tutaj spokojnie cos kupic
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Dla uświadomienia Celno-samochodowego problemu , na rejestracji Polskiej z ewentualnym Przerejestrowaniem na Norweskie ..."Tablice" .
---
Moja Przygoda z Polskim Autem w Norge .
-Rok 2007 konieczność przerejestrowania z Polskich Na Norge , lub Inne wyjście .
Auto Skoda Favorit rocznik 1989 w Polsce cena w Skarbówce ..2tys.
W Norge , by przerejestrować , Koszt całkowity... 27000Nok.... Tak ...tak ... DWADZIEŚCIA SIEDEM TYSIĘCY KORON .
---
W 2008 w styczniu zostawiłem Favorkę w Polsce , w Oslo Kupiłem za 15tys. Felicję 1996r. porobiłem wszystkie Należne opłaty ...oraz pełne OC ... / miałem -D-numer i tylko IF był na Moją Kieszeń , jednak zażądał jednorazowej wpłaty / a i tak wszystko Kosztowało Mnie AŻ 25tys .Nok.
---
Reasumując ... Miałem nadal Favoritkę w Polsce , Miałem +2 tys. Nok. na koncie i Miałem Nowszy Model na własność na Norge Tablicach .
---
Tak było w Moim Przypadku CZTERY LATA TEMU , teraz jest Pewnie Podobnie jak nie drożej
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
. .
(Jormungir)
Wiking
Czyli wychodzi na to że bez kombinowania będę mógł sobie pojeździć na polskich tablicach jedynie pół roku... Jeśli się mylę proszę mnie poprawić.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Jeden rok ,od otrzymania Numeru Personalnego , nie ważne czy -D- czy też -F- .
To tak bez stresu kombinowania i tych innych wygibasów ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok