Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

samochod na polskich blachach!!! - Norwegia

Czytali temat:
(392 niezalogowanych)
9 Postów

(myszka23)
Wiking
witam!
mam pytanie jak to wygląda w Norwegii jak dlugo mozna jezdzic na polskich blachach ???? i czy jest za to jakaś kara ???? prosze o konkretne porady!!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1444 Posty

(Anna82)
Maniak
Można jezdzic rok. Miesiac przed uplywem roku mozna zlozyc wniosek na toll o przedluzenie na kolejny rok.
Poszukaj na forum ostatnio gdzies byl walkowany ten temat po raz 1000
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
9 Postów

(myszka23)
Wiking
dziękuje bardzo
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
23 Posty

(kristofer37)
Wiking
mam kilka informacji jesli chodzi o polskie auto , jeżdzic mozesz i nie tylko przez rok , pod warunkiem ze masz stały meldunek w polsce a do norge przemieszczasz sie w celu czysto zarobkowym i potrafisz to udowodnic (bilety promowe itd), przepis mówi nie jasno że czesto na przykład raz na miesiacu,
rodzina jesli posiadasz czeka na Ciebie w pl a nie jest w norwegii zarejestrowana z numerem personalnym ,wiec jesli nie zamierzasz sie tu przenieść na stałe z rodzina i tylko pracujesz jak wielu szwedów czy dunczyków to nie ma sprawy , nie słyszalem żeby jakis szwed kupował samochód w norwegii poniewaz chciał tu pracować. byłem w tolu wyjasnic ta kwestię pod koniec 2011 , pielegnuje jak diament mój D numer , mam w aucie tłumaczenie stałego meldunku w pl , i kilka ostatnich biletów , miałem juz liczne kontrole tool między szwecja i norwegia i wszystko gra , dobrze równiez jesli twoja umowa o prace nie jest na stałe tylko czasowa poniewaz pytaja o to , choc nie jestem pewien w jakim celu , prawdopodobnie zdaja sobie sprawe ze w momencie jak zaczniesz prace na stałe to masz tylko urlop do wykorzystania i czeste wyjazdy do kraju to czysta fikcja , ale i to mozna udowodnic jesli masz stosowne bilety, mozesz sie tu równiez zjawic samochodem z polski jesli na przykład dostaniesz kontrakt na czas okresliny i przyjechac rowniez z cała rodzina ale wtedy musisz wystąpic do tolu o czasowe pozwolenie poruszania sie samochodem na okres kontraktu po którym wracasz do kraju z rodziną owym pojazdem , jednak sugerujeuje wizyte w tolu , informacje sa ogólnie dostepne i przetłumaczone na kilka jezyków , jesli chodzi o opłaty za płatne ocinki dróg to najwygodniej zarejestrowac samochod a własciwie nr rejestracyjny w autopass visitors payment i pobieraja opłaty z karty kredytowej a w internecie mozesz sledzic , gdzie i kiedy miało to miejsce.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
9 Postów

(myszka23)
Wiking
dzięki. a tu chodzi o umowe na stałe i z tego co czytalam to jest bardziej skaplikowane poniewaz toll nie daje pozwolenia na kolejny rok czy w takim przypadku zostaje rozwiazanie kupno auta norweskiego czy tez zmiana tablic ?? skoro chce zostac tu na stale a wiem zed to jest kosztowne zmiana takich tablic !!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
myszka23 napisał:
... wiem zed to jest kosztowne zmiana takich tablic !!!
dorób sobie norweskie tablice w Polsce to wyjdzie dużo taniej
wypatrz jakiś numer na ulicy
zmień z jedną literę, albo cyfrę
i wyślij np tu
rob.wroc.pl/
dorobią i sobie sam już dalej przekręć na samochód
a stare polskie schowaj dobrze
może się kiedyś przydadzą jeszcze
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1444 Posty

(Anna82)
Maniak
Zależy jakie masz auto ale zazwyczaj przerejestrowanie auta na norweskie rejestracje sie nie oplaca, lepiej kupic cos na miejscu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok