Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Przedszkole - Norwegia

Czytali temat:
b@rtez . Lolekolek (3585 niezalogowanych)
5 Postów
ANNA ROJEK
(PoprostuAnia)
Wiking
Czy moge zapisać dziecko do przedszkola jeśli niejest jeszcze zgłoszone na policji?
Zamierzamy to zrobić w tym miesiącu-czekamy jeszcze na papiery z polski.Ale boje się ze do końca miesiąca niezdąże załątwić wszystkich formalności.
Do kiedy jest termin zapisywanie dzieci do przedszkola?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(katrin)
Wiking
U mnie jest do 15 lutego a w ÅLESUND do końca stycznia były zapisy.Wiem że jak nie masz jeszcze numeru personalnego to możesz zapisać,ale jak nie jest zgłoszone na policji to nie wiem musisz iść do komuny i tam ci udzielą informacji.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
27 Postów
a a
(Agnes26)
Wiking
U mnie tez zapisy do 15 stego lutego, mysle ze powinnas dowiedziec w komunie , ale raczej powinno byc ok
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
50 Postów
Zuzanna ...
(zuzka27)
Nowicjusz
w Oslo do ostatniego lutego
Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
158 Postów

(katrin2600)
Stały Bywalec
Hej generalnie zapisy sa do przedszkola sa do lutego i dziecko jak niejest jeszcze zgloszone na policje ani nieposiada nr person.to niestanowi to zadnego problemu. W moim przypadky dziecko dostalo miejsce po trzech tygodniach od zlozenia papierow a byl to wrzesien wiec od poczatku pazdz. tamtego roku zaczal chodzic. Ja sobie zalatwilam przez Helfestasion instytucje gdzie chodzisz na kontrole i szczepienia z dziecmi, poszlam poprosilam o tlumacza zeby niebylo zadnych niedomowien i pani niedosc ze wypelnila mi dokumenty elektronicznie to je wyslala. Jesli dziecko jest obcokrajowcem to oni przydzielaja zazwyczaj szybciej przedszkola poniewaz zeby nauczylo sie jezyka i pozniej niemialo zadnych problemow
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
14 Posty
b@rtez .
(barte)
Wiking
przyjechałam do norwegi niedawno. nie mam pracy ani przedszkola dla dziecka,nie mam pojecia od czego zacząć prosze o pomoc i szczególowe napisanie jakie papiery i gdzie musze złożyć. z zawodu jestem fryzjerką i mieszkam w okolicach drammen..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
158 Postów

(katrin2600)
Stały Bywalec
najlepiej bedzie jesli zglosisz sie do kommuny i tam sie zapytasz bo to oni przydzielaja miejsce tz szukaja itd. mozesz tez za posrednictwem internetu wejdz na stronke swojej komuny tyle ze ona jest po norwesku
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
90 Postów
ANNA W
(WąSIK)
Początkujący
WITAM!ZGADZAM SIE Z PRZEDMóWCZYNIą.NAJLEPIEJ BEDZIE JAK PUJDZIESZ DO SWOJEJ KOMUNY OSOBIśCIE,A ONI CI WSZYSTKO WYTŁUMACZą.JA TEż JAK ZAŁATWIAŁAM PRZEDSZKOLE CóRCE TO NIC NIEWIEDZIAŁAM.POSZŁAM DO KOMUNY I TAM POMOGLI MI WYPEŁNIć FORMULARZ W INTERNECIE.MUSISZ PODKREśLIć W FORMULARZU żE CHCESZ ABY TWOJE DZIECKO UCZYŁO SIE JęZYKA NORWESKIEGO.WYBIERASZ TRZY PRZEDSZKOLA,(KOMUNA POTEM KONTAKTUJE SIE Z TYMI PRZEDSZKOLAMI I USTALAJą KTóRE PRZEDSZKOLE PODEJMIE SIE KSZTAŁCENIA TWOJEGO DZIECKA)A POTEM TO JUż TYLKO CZEKASZ JAK PRZYJDZIE POCZTą DECYZJA,DO KTóREGO PRZEDSZKOLA PUJDZIE TWOJE DZIECKO. A RESZTE TO JUż NAPEWNO CIE POINFORMUJA W PRZEDSZKOLU.POZDRAWIAM I żYCZE POWODZENIA
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
14 Posty
b@rtez .
(barte)
Wiking
dzieki bardzo za informacje. a jakie dokumenty musze zabrac do komuny ze sobąmam tu partnera ktory pracuje juz prawie 2 lata. z resztą pisze z jego profilu.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
158 Postów

(katrin2600)
Stały Bywalec
jesli masz pozwolenie i nr personalny norweski to to bo bedziesz mosiala wpisac a jesli nie to paszporti wlasciwie nic wiecej jeszcze jakbys sie chciala starac o znizke na przedszkole bo jest taka mozliwosc jak maz sam pracuje wystarczy miec zaswiadczenie o zarobkach rocznych lub trzy ostatnie odcinki wyplat ale lepiej to pierwsze , moze wystawic mu to pracodawca lub wziasc poprostu ze skate kort
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok