Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

lekarz EKUZ - Norwegia

Czytali temat:
mariusz mm Wojt Choro An Ka (906 niezalogowanych)
23 Posty
Magdalena Antoniak
(emilka1)
Wiking
Witam ,
dowiedziałam się,że wyjeżdżając z dzieckiem do Norwegii,będąc ubezpieczonym w naszym ZUS-ie,mozna korzystać przez jakiś czas z opieki medycznej w Norwegii ,w osrodkach oznaczonych hasłem "EKUZ ",czyli podpisanych naszym NFZ.Jak to wygląda w rzeczywistości,czy w Oslo duzo jest takich miejsc?Jak wygląda dostanie się do takowego lekarza,czy są tam jakieś dyzury nocne?
Wyjezdzając z dzieckiem wolałabym się upewnic jak to wyglada tak naprawdę,a wiadomo,jak to nie raz bywa ,zważywszy na to ,że dziecko nie ma jeszcze fodselsnummer i nie moze korzystać z opieki medycznej norweskiego systemu.

A tak przy okazji,czy długo dziecko czeka na ten numer?Czy jest to uzaleznione od umowy o prace rodziców?A gdy oni dopiero szukaja pracy,jest to jakiś problem?
Zapraszam do wypowiedzi forumowiczów,którzy przezyli takie sytuacje i orintuja się co nieco.

Z góry bardzo dziękuję i serdecznie pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
EKUZ to jest Europejska Karta Ubezpieczenia Zdrowotnego.
Jezeli przyjezdzasz do Norwegii jako turysta, to mozesz skorzystać z pomocy lekarskiej, ale tylko w naglych przypadkach. Jezeli podejmiesz tu prace, to karta ta w Norwegii nie bedzie juz wazna, bo bedziesz podlegac norweskiemu ubezpieczeniu, nie bedzie wazna rowniez w innych krajach czlonkowskich.
Z ta karta mozesz sie zglosic do legevakt, takie pogotowie w Norwegii. Do lekarza isc nie mozesz, bo nie masz nr personalnego.
Aby otrzymac norweski pesel przynajmniej jedno z rodzicow musi tu pracowac. Po otrzymaniu zaswiadczenia z policji mozna zlozyc wniosek o nadanie numerow personlnych, czeka sie do miesiaca.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
23 Posty
Magdalena Antoniak
(emilka1)
Wiking
Dzieki Hilton,
czy mogę sie starac o numer personalny dla dziecka zaraz po przyjeżdzie do Norwegii?Wprawdzie pracy dopiero będę szukać,ale czy dzięki temu ,że ja już mam ten numer,moge od razu złożyc wniosek o numer dla dziecka?zależy mi na tym ze względu na przedszkole no i włąsnie pomoc lekarską.

I jeszcze jedno,ja posiadam numer personalny,ale nie mam jeszcze ani zameldowania,ani pracy,czy mimo to mogę iśc do lekarza?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
23 Posty
Magdalena Antoniak
(emilka1)
Wiking
Halo?Nikt nie wie?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów