Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

jak zapisać dziecko do przedszkola w Oslo??? - Norwegia

Czytali temat:
loczek21 xxasienkaxx22 Hania mojanorwegia (1552 niezalogowanych)
1 Post
Magdalena Maj
(meeny)
Wiking
witam!!
czy mogę jeszcze zapisać dziecko do przedszkola(jest sierpień)ma prawie 3l. ??? gdzie mogę się dowiedzieć jak to wszystko się dobywa i od czego mam zacząć??? z językiem,przyznam, słabo stoję-norweski: zero,a ang :średnio
proszę o pomoc i porady jak działać!!!
pozdrawiam i oczywiście z góry WIELKIE DZIĘKI))))
aha!!! a czy mogę zapisać dziecko do innej dzielnicy,niż tej w której mieszkamy?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty

(aisab)
Wiking
Podbiję tutaj temat

Mam pytanie odnośnie zapisania syna do przedszkola, kończy w listopadzie 5 lat, jesteśmy jeszcze w Polsce, ale w październiku dojeżdzamy do męża. Kompletnie nie wiem jak to ugryźć, mąż bardziej skupia się na szukaniu odpowiedniego mieszkania, a ja panikuję w związku z przedszkolem. Teraz w Polsce mały rozpoczął zerówkę (pierwszy rocznik sześciolatków w szkole) i tutaj też pojawiają się moje wątpliwości, czy w ogóle w Polsce z racji obowiązku uczęszczania teraz do przedszkola mogę ot tak po prostu go wypisać i przykładowo być kilka miesięcy z nim w Oslo nim nie znajdziemy czegoś. Czy ktoś się orientuje w temacie? Dzięki z góry
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
197 Postów
Antoni Perez
(PeReZ)
Stały Bywalec
Odpowiedz na pierwsze pytanie: Dziecko rejestrujesz na stronie kommuny odpowiedniej zamieszkaniu. Wybierasz trzy przedszkola i czekasz na odpowiedz. Dziecko mozesz zapisac do przedszkola w kommunie, w ktorej mieszkasz lub gdzie pracujesz. W prywatnych przedszkolach dziecko przyjma z dnia na dzien o ile jest miejsce.

Odpowiedz druga: szesciolatek w Norwegii idzie do pierwszej klasy. Skoro Ty sie przesiedlasz to i dziecko tez wiec nie ma co sie martwic tylko trzeba zglosic fakt w szkole i wypisac dzieciaka. W Norwegii w zależności dokąd się przesiedlisz możesz zapisać dziecko do szkoły dla obcokrajowców gdzie zacznie uczyć się języka norweskiego a rok później dołączy do rówieśników w norweskiej szkole lub zapisać do szkoły międzynarodowej lub brytyjskiej gdzie będzie uczyć się w języku angielskim.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty

(aisab)
Wiking
Dzięki za odpowiedź, czyli póki co jestem zawieszona w działaniu, bo nie znam miejsca zamieszkania jeszcze, więc nie wiem która kommuna. Jak tylko coś się posunie to zapewne uderzę tutaj po dalszą pomoc. Póki co pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok