Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

depozyt za mieszkanie - proszę o pomoc - Norwegia

6 Postów
Wiking
Witam serdecznie
bardzo proszę o pomoc chcemy z mężem wynająć mieszkanie i konieczny jest depozyt w wysokości 3miesięcznego czynszu, czy ktoś może nam wyjaśnić kwestię depozytu? Wynajmujący tłumaczą coś, że w banku to można załatwić ? ale jak ?na czym to polega? czy musimy założyć jakieś specjalne konto, na którym te pieniążki będą? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź gdyż nie mam pojęcia jak to załatwić a mamy niewiele czasu
Pozdrawiam serdecznie
malaeb
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-6  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
malaeb napisał:
Witam serdecznie
bardzo proszę o pomoc chcemy z mężem wynająć mieszkanie i konieczny jest depozyt w wysokości 3miesięcznego czynszu, czy ktoś może nam wyjaśnić kwestię depozytu? Wynajmujący tłumaczą coś, że w banku to można załatwić ? ale jak ?na czym to polega? czy musimy założyć jakieś specjalne konto, na którym te pieniążki będą? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź gdyż nie mam pojęcia jak to załatwić a mamy niewiele czasu
Pozdrawiam serdecznie
malaeb

z kontraktem na mieszkanie. z wlascicielem udajecie sie do banku... zakladaja wam specjalne konto. te pieniadze sa Twoje/wasze ale nie mozecie ich wyplacic bez zgody wlasciciela mieszkania. tak samo wlasciciel nie moze ich wyplacic bez waszej zgody!! jest to po prostu kaucja za mieszkanie w razie jakis uszkodzen podczas exploatacji mieszkania... te pieniadze na depozytowym koncie beda uwidocznione w Twoim rozliczen iu podatkowym jako Twoj majatek - beda traktowane jako "loakata" - tak w skrocie.. pieniadze ktore masz ale ktorych nie mozesz uzyc ))
Zgłoś wpis
Oceń wpis:11  
Odpowiedz   Cytuj
297 Postów

(Pies gończy)
Stały Bywalec
Moi drodzy !
trzeba pójść do banku razem z wynajmującym i założyć konto depozytowe na nazwisko wasze jak i wynajmującego mieszkania... Żadna ze stron (czyli ani wynajmujący wam mieszkanie ani wy) nie może sama pobrać pieniędzy z tego konta. Do każdej operacji bankowej na tym koncie musicie zawsze być zarówno wy jak i wynajmujący mieszkanie.

Po zakończeniu wynajmu i zdaniu mieszkania wraz z wynajmującym idziecie do banku i cała kwota depozytu wraca do was(jeśli oczywiście nie było żadnych szkód z waszej strony).
Pozdrawiam i życzę powodzenia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:8  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
Wiking
Witam ponownie
dziękuję serdecznie za wiadomość, bardzo dużo mi się teraz rozjaśniło ale mam jeszcze takie jedno pytanie, czy tą kwotę depozytu załóżmy 10 000 koron muszę mieć w chwili zakładania tego konta ? Czy ewentualnie mogę ją jakoś co miesiąc wpłacać np. po 1 000 koron? Czy może jest taka możliwość, żeby wziąć taką pożyczkę od banku na ten depozyt?? Będę wdzięczna za kolejną odpowiedź
Bardzi dziękuję za szybką i treściwą pomoc
Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-10  
Odpowiedz   Cytuj
206 Postów

(20cm)
Stały Bywalec
malaeb napisał:
Witam ponownie
dziękuję serdecznie za wiadomość, bardzo dużo mi się teraz rozjaśniło ale mam jeszcze takie jedno pytanie, czy tą kwotę depozytu załóżmy 10 000 koron muszę mieć w chwili zakładania tego konta ? Czy ewentualnie mogę ją jakoś co miesiąc wpłacać np. po 1 000 koron? Czy może jest taka możliwość, żeby wziąć taką pożyczkę od banku na ten depozyt?? Będę wdzięczna za kolejną odpowiedź
Pozdrawiam

Nie sądzę, żeby ktoś się zgodził na taki "depozyt" (wpłacany ratami). Bo cóż to za depozyt, jaka to gwarancja? Teoretycznie mówiąc przez miesiąc mogłabyś wyrządzić sporo szkód.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
malaeb napisał:
Witam ponownie
Pozdrawiam

Banki oferuja nisko oprocentowane kredyty depozytowe. W praktyce wyglada to tak, ze pieniadze z takiego kredytu trafiaja na lokate depozytowa, a ty splacasz w banku kredyt w ratach. Nie jest wymagana jakas niebotyczna zdolnosc kredytowa, bo lokata jest wystarczajacym zabezpieczeniem Twojego kredytu. Oczywiscie, jezeli nie splacasz tracisz swoj depozyt, a co za tym idzie rowniez mieszkanie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
Wiking
ok świetnie rozumiem już teraz wszystko bardzo się cieszę, że zalogowałam się na tej stronie, ponieważ niedawno przyjechaliśmy z mężem do Norwegii i jak to się w Polsce mówi "jesteśmy zieloni" a tu w takim szybkim czasie treściwe i rzeczowe odpowiedzi! JESZCZE RAZ BARDZO DZIĘKUJĘ!! Pozdrawiam serdecznie
a właściwie mam jeszcze jedno pytanie, złożyłam na policji wniosek o pozwolenie na pobyt (póki co czekam na wydanie), potem muszę iść do skate załatwić skate kartę tak?? (pracę już mam) a jak zdobyć ten Fødselsnummer ??
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
malaeb napisał:a właściwie mam jeszcze jedno pytanie, złożyłam na policji wniosek o pozwolenie na pobyt (póki co czekam na wydanie), potem muszę iść do skate załatwić skate kartę tak?? (pracę już mam) a jak zdobyć ten Fødselsnummer ??
Gdy policja wyda zezwolenie , to wtedy Skatt nadaje numer personalny .
Niemniej , podobno można zgłosić się bezpośrednio do Skattu z umową i oni też dają numer czasowy przed wydaniem zgody z policji , bo do trzech miesięcy można przebywać bez zezwolenia i można pracować legalnie z numerem czasowym.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok