Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Najnizsza stawka dla pracownika oddelegowanego - Norwegia

Czytali temat:
ewa j (2014 niezalogowanych)
8 Postów
Anna Krupa
(anjuxx)
Wiking
Witam

Mam znajomego ktory pracuje na terenie Norwegii jako pracownik tymczasowo oddelegowany do pracy w Norwegii, jest na umowie podpisanej z polskim pracodawca. Jego pensja to 110 koron na godzine (brutto!!!!) wydaje mi sie, ze to nielegalne.Szukalam w internecie i nie moge znalezc informacji, sa tylko informacje o minimalnych stawkach na umowach bezposrednio z norkiem. Czy ktos wie gdzie zaczerpnac informacji na ten temat, jakies linki czy cos? Z gory dzieki za odpowiedzi.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Basienka napisał:
Witam

Mam znajomego ktory pracuje na terenie Norwegii jako pracownik tymczasowo oddelegowany do pracy w Norwegii, jest na umowie podpisanej z polskim pracodawca. Jego pensja to 110 koron na godzine (brutto!!!!) wydaje mi sie, ze to nielegalne.Szukalam w internecie i nie moge znalezc informacji, sa tylko informacje o minimalnych stawkach na umowach bezposrednio z norkiem. Czy ktos wie gdzie zaczerpnac informacji na ten temat, jakies linki czy cos? Z gory dzieki za odpowiedzi.
Na terenie Norge nie ma znaczenia u kogo /w jakiej firmie/się pracuje ..
polskiej czy też norweskiej.
Ważne jest natomiast w jakiej branży się pracuje i tylko tyle..
Stawki mogą być różne ...
Z tego co wiem tylko budownictwo ma stawki upublicznione i uregulowane gdzie jest wyszczególniona stawka minimalna .
Mało tego od 1MAJA tego roku zniesiono Tzw.okres przejściowy a tym samym i uwolniono stawki dla pracowników zagranicznych i tylko od pracodawcy i pracobiorcy zależy na jakiej stawce brutto będzie ten ostatni pracował.
W rolnictwie sezonowym są nawet stawki i po 30NOK brutto na godzinę.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(fazi)
Wiking
Ja tez slyszalem tylko o stawce minimalnej w budownictwie i to tylko w oslo,akerhus i romerike chyba.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
fazi napisał:
Ja tez slyszalem tylko o stawce minimalnej w budownictwie i to tylko w oslo,akerhus i romerike chyba.
Stawka regulowana w budownictwie obowiązuje na terenie całego kraju..
Wszystkie firmy które są podciągnięte pod budownictwo bez względu na to czy mają związki zawodowe czy też i nie... , mają obowiązek zgłosić swego pracownika do krajowego rejestru budowlanego...
Każdy legalny pracownik w Norweskim budownictwie posiada swoją imienną kartę identyfikacyjną ze zdjęciem i czytnikiem z drugiej strony i ma obowiązek cały czas tą kartę nosić przy sobie na widocznym miejscu w pracy pod groźbą kary za nieposiadanie jej przy sobie...
Ja na przykład posiadam taką kartę o kolejnym numerze--00200926--
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok