Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

pomoc w rozliczeniu podatku - Norwegia

Czytali temat:
Ildefonds Sek (769 niezalogowanych)
25 Postów
Rafal Stibor
(adzio34)
Wiking
WITAM CZY KTOS Z OKOLIC FREDRIKSTAD LUB SARPSBORG POMOGL BY MI W ROZLICZENIU PITU. A MOZE KTOS ZNA OSOBE KTORA SIE TYM ZAJMUJE.I JAKI JEST KOSZT ROZLICZENIA. PROSZE O POMOC.POZDRAWIAM
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
92 Posty
Jan Kovalsky
(negreb)
Początkujący
Jeśli masz niepracującą żonę w Polsce,lub osiąga dochód w"granicach" 37tyś nok to zaznacz w:

5.0 skatteklase 2
3.2.7 odlicz sobie to co zapłaciłeś za mieszkanie + prąd. dodaj do tego ilość dni w Norge x 189 koron
3.2.8 odlicz sobie dojazd do pracy z domu w Norge=ilość dni x odległość x 1,5 korony
3.2.9 odlicz sobie dojazdy do Polski, albo bilety=w bompenger, albo ilość x odległość x 1,5 kr
jeśli nie masz żony to olej rozliczenie, bo Harald "zrobi" to za Ciebie.
teraz zarówno masz żonę, czy nie to powiedz niech firmy rozliczeniowe Cię cmokną.
....zajrzyj oczywiście do tych firm jakie dokumenty są wymagane i wyślij je do Skattetaten

PS.Możesz to zrobić SAM!...za FREE! a...i w pozycji 5.0 nanieś te odliczenia na które masz "dokumentację"
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
jak tak można, przecież te 1 500 nok to tak niewiele w porównaniu do zwrotu jaki się otrzyma, a i jak to zrobi firma za te 1 500 nok to bardziej pewny będzie zwrot niż jak ktoś ci to za darmo zrobi.

No i obowiązkowo trzeba wszystkie papiery pocztą słać (im więcej tym lepiej, nawet te niepotrzebne) bo przecież wypełnienie tego przez net to tylko udręką dla urzędnika który nudził się będzie w pracy, a tak poduma nad bazgrołami które SAM osobiście wpisze do bazy danych i sprawdzi czy się nie pomylił ktoś w obliczeniach wtedy wie że jest potrzebny podatnikowi....

Niedobry kolega negreb, bo odbiera chleb takim jak poiliszgrabierszyn co muszą całe 10 min pracy wykonać przy rozliczaniu. przecież to stawka głodowa jest 150nok/min jak tu związać koniec z końcem za to? no jak?

Posty jeszcze nie znikają?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
92 Posty
Jan Kovalsky
(negreb)
Początkujący
czesio ma 3.2, a... 7,8 i 9 niech sobie czesio sam znajdzie i ... niech czesio nie "miesza"
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
92 Posty
Jan Kovalsky
(negreb)
Początkujący
Myślisz Zuzu że "znikną"? Wcale bym się nie zdziwił...aleTy "jajcarz" jesteś...dobry kolego.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Sylwia G
(kuki)
Wiking
Witam.
Potrzebuje rady.Mój mąż 5 lat pracuje i mieszka w Norwegii mamy 3 dzieci ja z dziećmi mieszkam w Polsce.Do tej pory mój mąż rozliczał się w 2 kl podatkowej,ponieważ mamy wspólny adres w Polsce.Ale w 2010 roku ja pracowałam w norwegi sezonowo i przekroczyłam 40tys koron.W biurze podatkowym poinformowano męża że z racji tego że ja przekroczyłam daną kwotę i że on był tylko raz w Polsce (dodam że ma tylko 5 tyg urlopu) stracił możliwość rozliczenia się 2 gr oraz pendler .Czy mógłby ktoś się wypowiedzieć w tej kwestii. Czy to że nadal jesteśmy małżeństwem i często odwiedzam go z dziećmi nie ma żadnego znaczenia. :roll: Dodam że mam tymczasowy numer norweski.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
132 Posty
Stały Bywalec
niestety to prawda nie nalezy sie 2 klasa bo zarobki pani to ponad 37 tysiecy koron i prog zostal przekroczony.Co do pendlera to tez racja bo musza byc przynajmniej 3 podroze do Polski(mze dwie by sie udalo) bo on placi tam podatki i od niego to jest wymagane a ze pani do niego jezdzi to ze wzgledu na podatki meza nie istotne.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok