Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Policja, Skatt i Nav a co dalej ? - Norwegia

Czytali temat:
Marcin Polczyk (538 niezalogowanych)
74 Posty
Alina L.
(Alina1978)
Początkujący
Witajcie.
Od maja przenoszę się na stałe do Norwegii. Mąż jest tu już dosyć długo. Ja zabieram ze sobą dzieci.
Na policji pobyt zgłoszony w Skatt też. Chcę się zarejestrować w Nav.
Wiem, że muszę szukać przedszkola a znaleźć miejsce graniczy z cudem. A co z lekarzem dla dzieci czy jest to mój lekarz rodzinny czy trzeba dla dzieci wybrać innego ? Czy potrzeba załatwić ( jeśli tak to gdzie ) jakieś książeczki zdrowia dla dzieci ?
Mam trochę obaw jak mała ( 3 lata ) odnajdzie się w przedszkolu, przecież na początku nie dogada się wcale. Czy to jej nie zniechęci ? Dodam, że mamy tu przedszkole po drugiej stronie ulicy i mała każdego dnia mówi, że chce tam chodzić. Więc może to tylko moje obawy ? Czy w każdym przedszkolu jest nabór raz w roku i w tym samym miesiącu czy różnie to bywa ? Dodam, że mieszkamy w Bergen.
A może kogoś dziecko rozpoczynało tu edukację w szkole międzynarodowej ? May starszą córkę, która od sierpnia zaczyna tu szkołę i stąd moje pytanie jak w tej szkole wygląda nauka ?
To chyba tyle. Liczę bardzo na Waszą pomoc.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
38 Postów

(Haniia)
Nowicjusz
Hej Alina)jesli chodzi o lekarza to po 1 musisz zamowic kody-pin,,ozna to zrobic przez internet (przy zamawianiu tych kodow musisz podac swoj numer personakny)dostaniesz te kody poczta (nazywa to sie MinID)nastepnie wejdziesz na ta strone i wybierasz lekarza .Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
483 Posty
Vivid :)
(Vivid)
Wyjadacz
Spoko dzieciaki szybko sie tu odnajduja. Moje przyjechaly w wieku 7 i 2 lata. Mlodszy przesiedzial 2 lata w domu.Po czym poszedl do przedszkola (z zerowa znajomoscia norweskiego).Chodzil bardzo chetnie i tam nauczyli go podstawowych słów.Teraz chodzi do 1 klasy i nadal uczy sie słówek ale daje rade z nauka.Ogólnie lajcik. Starszy 1szy rok chodzil do szkoly "językowej" dla imigrantow (Foldnes, ok.15km od Bergen). Po roku poszedl do normalnej szkoly.Tak wiec o szkole i edukacje nie musisz sie martwic....dzieciaki szybko sie ucza jezykow
Poziom edukacji pozostawie bez komentarza.

Lekarz- powinny przyjsc papiery z lista lekarzy i wtedy mozesz sobie wybrac lekarza. Mozesz sobie pozniej zmienic. W Bergen jest polska lekarka ( znam tylko jedna sorry-nie choruje ) p. Alicja Alda. Ma swoj gabinet.Radze zabrac z PL karty szczepien dzieci i takie tam.

Przedszkole- zgloscie sie do komuny...powinni przyslac liste z ok. 3 przedszkolami do wyboru. Koszta ok. 2600/mc.

powodzenia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
74 Posty
Alina L.
(Alina1978)
Początkujący
Dzięki za pomoc
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
74 Posty
Alina L.
(Alina1978)
Początkujący
Dzięki Ja też nie choruję ale z dziećmi to różnie bywa i wolę posiadać jakieś namiary bądź rozeznanie co do tych spraw.
Teraz wiem jakie kolejne kroki podejmować.

Fajnie, że jest to forum i można liczyć na pomoc
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok